Den her kage er en meget gammel klassiker. Jeg fik den altid hos min mormor, da jeg var barn og jeg elskede den. Jeg elsker den stadig. Det er en meget enkel kage, der ikke er fyldt med dikkedarer eller pyntet på en speciel måde. Det er en enkel, let og god kage til en kop dejlig kaffe 🙂
Den smager sødt, lidt i retning af en blanding mellem en sandkage og bunden på en drømmekage. Toppingen af hakkede mandler og perlesukker gør den lidt knasende og sprød på en dejlig måde.
Opskriften fra min kære mormor er af den gamle skole, hvor bagepulver blev købt i pose og ikke i bøtter som i dag. Det krævede lidt omregning fra pose til gram, men jeg ramte plet i første hug, så du får den opdaterede version med bagepulver i gram 🙂
Til en stor bradepande – brug bradepanden der har samme størrelse som din ovn:
250 g stuetempereret smør
250 g rørsukker – eller melis som der stod i den originale opskrift
500 g hvedemel
20 g bagepulver – eller 1 pose som i original opskriften
4 æg – delt i hvider og blommer – æggene skal være fra glade frilandshøns
2½ dl mælk – eller 1/4 liter ud fra original opskrift
1 lille håndfuld hakkede mandler til pynt
1-2 spsk. perlesukker til pynt
Tænd ovnen på 170 grader, ikke varmluft. I gamle dage var der kun en indstilling for ovnvarme og det er den jeg altid bruger, når jeg bager, nemlig den ganske almindelige 🙂
Pisk smør og sukker blødt og cremet. Tilsæt æggeblommerne og pisk dem ind i smørblandingen.
Bland mel og bagepulver i en skål og pisk det i dejen skiftevis med mælken.
Pisk æggehviderne stive i en anden skål og vend dem forsigtigt i dejen – gerne af tre omgange, så du kan arbejde dem godt ind i dejen, uden at slå luften ud af dem.
Kom bagepapir i den store bradepande og fordel dejen heri. Drys med hakkede mandler og perlesukker og bag kagen midt i ovnen i cirka 30-35 minutter.
Når kagen er bagt og let gylden, trækker du den forsigtig ud af bradepanden og over på en rist, hvor du lader den køle af. Skær kagen ud i fine lange stykker og server med en kop god kaffe eller the 🙂
Super geil at bage ved 170 grader så udvikler mandlerne ikke SÅ MEGET BLÅSYRE! TAK