Pretzel eller brezel

Pretzel, brezel eller saltkringler – uanset navnet, så er denne kringle rigtig god til en kold øl, sammen med en god pølse eller en god ost. Det er en typisk amerikansk og sydtysk specialitet, som er kendetegnet ved sin karakteristiske salte smag.pretzel/brezel

Til 12 pretzel/brezel/saltkringler – kald dem hvad du vil, skal du bruge:

25 g gær

1 dl dejlig kold mælk fra en rar ko

2 dl lunken vand fra din vandhane

1 tsk. fint salt

3/4 tsk. rørsukker

25 g smeltet god smør – ikke et blandingsprodukt, men den rene vare

500 g hvedemel af god kvalitet

1 æg til pensling

Havsalt til at krydre med

1 bøtte natron, 100 g

2½ l vand til at koge de små basser i

Smuldr gæren i en skål og tilsæt væden. Rør gæren ud heri. I en større skål hælder du alt melet, saltet og sukkeret. rør de tørre ingredienser sammen, så de bliver godt blandet. Tilsæt din gærblanding og stik dine hænder i dejen og rør, ælt, rør, ælt, indtil du har samlet det meste af dejen. Tilsæt det smeltede smør undervejs i røre-ælte processen. Når du har samlet dejen til en klump – den virker grynet og hård, men bare rolig, det forsvinder – tager du dejen ud på dit køkkenbord og så skal alle dine opsparede aggressioner ud, hvis du har nogle 🙂 Dejen skal æltes i 10 minutter. Det er længe, det ved jeg, men den lange æltning gør dejen elastisk og fylder den med lækker luft. Jo mere du ælter, jo bedre kringler får du. Du vil opdage at alle de hårde klumper og den grynede konsistens, forsvinder jo mere du ælter. Jeg bruger sådan en lang æltning helt som meditation – først ud med aggressionerne og så er det meditation, slå hjernen fra og lad dine hænder klare arbejdet. Det er skønt, jeg går næsten helt i selvsving 😉

Når du har æltet dejen til en elastisk blød bold, smører du den store skål med lidt olie, gerne rapsolie – den er duftfri – og lægger dejen i skålen. pretzel/brezel

Læg et klæde over og lad dejen hygge sig under klædet i en time, indtil den har vokset sig stor og endnu mere elastisk.pretzel/brezel

Når den time er gået, tænder du ovnen på 200 grader, ikke varmluft – det ved du godt, og finder en stor gryde frem. Kom vand og natron i gryden. Du må ikke komme natron i vandet, når det koger, så koger vandet simpelthen over, så meget bruser det op. Kom bagepapir på en bageplade og pisk dit æg sammen til pensling. Nu er det klar til det sjove 🙂

Del dejen i 12 lige store klumper og rul hver klump til en 30 cm lang pølse. Pølsen skal være tyk på midten og ret tynd i enderne – en typisk pretzel/brezel har en tyk klump midt på og tynde, sprøde ender – Læg dejen i form som et U og sno de to ender rundt om hinanden to gange, buk enderne ned og klem dem fast på den tykke del af din pretzel/brezel. Læg kringlen på bagepladen og fortsæt indtil du har lavet 12 fine pretzels/brezeln.

Tænd for gryden med vand og natron og lad det komme til kog, det giver dine kringler 10 – 15 minutter ekstra at hæve i og det gør dem bare endnu bedre. Dyp dine kringler i det kogende natron-vand og lad dem koge et minut på hver side, tag dem op med en hulske og læg dem på bagepladen igen. Pensl dem med det sammenpiskede æg og drys dem godt med havsalt. Har du ikke havsalt, kan du sikkert bruge groft salt – du skal bare ikke bruge for meget. Fint salt duer ikke, du skal kunne se saltet, når kringlerne er bagt.Pretzel/brezel

Bag kringlerne midt i ovnen i 15-19 minutter, indtil de er gyldne og sprøde på overfladen. Kringlerne smager allerbedst nybagte, men de kan også fryses, når de er kølet lidt af og så genopvarmes eller du kan lave dem dagen før, de skal spises og så varme dem let i ovnen 🙂


2 thoughts on “Pretzel eller brezel”

    • Kære Tina,
      Nogle gange går det lidt for hurtigt med at skrive opskrifterne ind 🙂
      Ovnen skal stå på 200 grader og de skal bage i 15-19 minutter. Bagetiden er nu tilføjet opskriften 🙂

      Kh Helene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.