Macarons

Sikke en dejlig dag der venter; besøg ved mine søde forældre med en herre-fisketur – altså ikke en fisketur efter herrer, men kæresten, min dejlige bonussøn og min søde far, der skal på fisketur. I mens skal jeg hygge med min søde mor – det bliver en dejlig dag.

Som en lille “tak-fordi-vi-måtte-komme-ting” har jeg bagt Macarons til mine kære forældre. Dette er det lille eksperiment jeg omtalte forleden. Jeg har bagt nogle lækre lyserøde hindbær macarons og nogle frække lakrids macarons, begge smager yderst delikat. Sønnike prøvesmagte lakridsvarianten i går og han elskede den. Macarons er slet ikke så frygtindgydende svære at lave, som du måske går og tror – tværtimod. Første gang kan være lidt tidskrævende, men efter et par gange finder du rytmen i at bage dem.Macarons

Basisopskriften er den samme, forskellen er pastafarven og det ekstra indhold i fyldet.

Til ca. 20 færdige macarons – dvs. 40 enkelte kager skal du bruge:

115 g fint malet mandler – mandlerne skal i en minihakker eller en blender og pulveriseres

200 g flormelis

90 g stuetempererede æggehvider – du kan sagtens bruge pasteuriseret, men almindelige æggehvider er også ok.

20 g rørsukker

Fyld:

1 dl cremefine til piskning

100 g hvid chokolade

Eventuelt:

3 spsk. frysetørret hindbær til hindbær macarons – almindelige hindbær duer ikke, det bliver for vandet – bruger du frysetørret hindbær i pulver form, skal du kun bruge ca. 1½ spsk.

1½ spsk. lakridspulver til lakrids macarons

Tag dine æggehvider ud af køleskabet i god tid – for at de skal blive stuetempererede skal de stå ude i minimum 4 timer. Det er ikke særlig godt at bage med ingredienser, der ikke har samme temperatur – det kan ødelægge din dej.

Du skal egentlig begynde med fyldet. Kom cremefinen i en lille gryde og varm det op til kogepunktet. Fjern gryden fra varmen og tilsæt chokoladen i mindre stykker. Rør godt indtil chokoladen er smeltet. Vil du have en smagsgiver i dit fyld, skal du tilsætte den nu. Rør godt sammen, kom fyldet i en skål og sæt den i køleskabet.

Bland de malede mandler sammen med flormelis i en skål, si det over i en anden skål og si det tilbage igen i den første skål, dvs. 2 gange sining i alt. Siningen fjerner de klumper, der kan være i flormelissen og gør dine macarons luftigere. Alle mandlerne kan ikke passere igennem sien, men dem lader du bare ryge med i skålen – de skal ikke sorteres fra.

Pisk dine æggehvider i en anden skål – de skal næsten være stive. Tilsæt rørsukkeret og pisk dem stive. Vend mandelmel og flormelis i æggehviderne. Skal de farves er det nu, du skal tilsætte pastafarven. Jeg har ikke prøvet med den almindelige tynde farve, men jeg tror ikke resultatet bliver godt. Vend blandingen godt sammen med rolig hånd – du skal ikke slå al luften ud af æggehviderne. Vil du lave lakrids macarons, behøver du ikke at farve dem, selvom en sort/grå variant kunne være super flot.

Kom to stykker bagepapir på en bageplade – så får de ikke for meget varme i bunden. Kom din dej op i en sprøjtepose med en lille tylle eller i en almindelig frostpose og klip et lille hul i hjørnet, max ½ cm størrelse – jeg bruger altid frostposer. Jeg har en sprøjtepose, men jeg synes, at det er lige så let med frostposerne.

Sprøjt dejen ud i 3 cm store cirkler på bagepladen. Der skal være rimelig god afstand imellem macaronsene, da de flyder lidt ud – jeg tror ikke, at det hedder macaronsene, men hvad skal jeg ellers sige? Macarons i flertal? Nej vel 😉

Du skal måske bruge to plader – det plejer jeg. Bank pladerne hårdt ned i bordet, når alt dejen er sprøjtet ud – det fjerner eventuelle luftbobler i dejen og gør dem mere jævne. Lad dine macarons stå i 30-40 minutter og sætte sig. Varm imens ovnen op til 160 grader – ikke varmluft – de bliver så tørre så. Tørretiden gør, at dine macarons hæver fint lige op under bagningen og ikke bliver små skæve vulkaner.

Bag dem øverst i ovnen i 11-13 minutter og lad dem køle af to minutter på bagepladen, fjern bagepladen efter to minutter og lad dem køle yderligere to minutter. Vend dem nu meget forsigtigt – de er lidt skrøbelige – kan du ikke få dem løs af bagepapiret, kan du bruge en god bage spatel, sådan en til at smøre smørcreme ud med eller en bred kniv. Lirk den lige så stille ind under kagerne og løsn dem meget forsigtigt. Lad kagerne køle helt af. Imens kagerne køler af, tager du din skål med chokolade creme og pisker den med din elpisker. Den skal lige piskes sammen, så den samler sig og bliver cremet. Du må endelig ikke piske for meget, for så kan den skille. Læg kagerne sammen med dit chokolade fyld, ca. 1 tsk. per kage.Hindbær macarons

Fine lyserøde hindbær macarons

Kom kagerne i en lufttæt beholder og sæt dem i køleskabet til de skal spises – de smager allerbedst, når de har fået lov til at trække i køleskabet en dag eller to.Lakrids macarons

Frække lakrids macarons

Hindbær varianten har en fyldig sød smag med et lækkert efterspil af syre, der overrasker og komplimenterer den hvide chokolade super godt. Den bringer minder om sommerdage og solskin og sødmefyldte hindbær. Alle de gode sommerminder er gemt i denne lille lækre sprøde og søde kage.

Lakrids varianten overrasker; smagen af den sprøde kage er det første, der rammer dine smagsløg med den milde note af mandel, derefter kommer et let spil af den søde fyldige creme med den hvide chokolades tyngde og pludselig leger lakridsen på din tungen og bringer smilet frem på dine læber. Den lister sig lige så stille ind på dig og fuldender din smagsoplevelse.

Jeg kan simpelthen ikke vælge, hvilken macaron, der er min favorit – jeg bliver simpelthen nødt til at spise nogle flere af begge to, førend jeg beslutter mig 😉Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.