Kanelsnegle
Sikke en dejlig weekend 🙂 I går begyndte en dejlig dag med en skøn morgenmad, min yndlings, blødkogte æg med asparges og serranoskinke, hjemmebagt brød og god kaffe fra den ny-indkøbte stempelkande.
Morgenmadshygge 🙂
Morgenmaden blev efterfulgt af en tur til Gigantium i Aalborg til Liv & Stilmesse sammen med kæresten og mine søde forældre. En stor messe, der også er der i dag, med mange forhandlere af delikatesser, luksusmøbler, hjemme elektronik dimser, brugskunst, tøj og sko. Så der var lidt for enhver smag. Vi fik prøvesmagt en hel del lækre ting lige fra Summerbirds nye juleflødebolle med kirsebærskum og marcipanbund med julekrydderier (jeg gad godt have en fast leverance med de flødeboller – du godeste de var gode), til amerikanske specialiteter – røgede mandler til lækker fudge fra Broders, varm øl likør (det var en speciel oplevelse), ukrainsk champagne (så er det jo egentlig ikke champagne for champagne betegnelsen har Frankrig jo patent på), spegepølser af limousine kvæg – LÆKKERT!!! og mange andre ting. Mine søde forældre faldt for to røde ting til mit køkken – jeg elsker røde ting til mit køkken – og så købte de dem til mig. De er så søde 🙂Den lille røde røreskål og den røde kande fik jeg af mine dejlige forældre 😀
Efter messen smuttede vi i Salling og fik købt en fin rød kaffekværn til vores nye stempelkande, så det var en rigtig god dag i går.
Det var også en dag med mange indtryk, så dagen i dag står på afslapning og hygge.
Kæresten var så sød, at han kørte til yndlingsbageren, der ligger lidt langt væk og købte morgenbrød og imens han gjorde det, bagte jeg kanelsnegle til ham, det havde han fortjent 🙂 Desuden skal der kanelsnegle til, når de kære metrologer lover rigtig dårligt vejr i dag. Sådan noget regn og rusk indbyder til hygge i køkkenet med en produktion af lækre bløde og svampede kanelsnegle, der skal nydes med ild i pejsen og stearinlys måske med et lille spil til 🙂 En lille fristende lækkerbisken fyldt med gode sager 🙂
Senere i dag står den jo på søndags-simremad. Kæresten har bestemt menuen og i dag er det en kamsteg med balsamicoglaserede rødløg og kartofler inspireret af Jamie Oliver, mums. Indtil da kan jeg lige give dig opskriften på de lækre kanelsnegle. Det er en opskrift, der har fulgt mig siden barndommen og for mig, er det den bedste opskrift på kanelsnegle, der findes 🙂
Jeg har i dag lavet en luksusudgave af dem, hvor der er tilføjet marcipan til fyldet, men det kan du sagtens undvære – de er super gode også uden marcipan.Lækre velduftende snegle
Til 18-20 lækre og svampede kanelsnegle skal du bruge:
1 pakke gær
150 g smør af den rigtig gode slags
2 dl mælk fra en glad ko
2 æg fra en sød høne, der har et dejligt liv
1 tsk. kardemomme
2 spsk. rørsukker
1 tsk. fint salt
8 dl hvedemel, cirka
Til fyldet skal du bruge:
200 g rigtig god stuetempereret smør
1½ dl rørsukker
2½ spsk. stødt kanel
Eventuelt 100 g revet marcipan
Smelt smørret over lav varme i en gryde. Tilsæt mælken og lad det køle af til det er lillefingervarmt – det kan gøres ved at sætte gryden ned i vasken og lade den kolde hane løbe, men det er vandfrås, så tålmodighed er bedre 🙂
Smuldr gæren i en stor skål og når smør-mælkeblandingen er lillefingervarm hældes den over og gæren røres ud. Tilsæt sukker, kardemomme, salt, æggene og 1/3 af melet. Rør godt sammen. Tilsæt melet lidt ad gangen og ælt dejen rigtig godt sammen. Lad dejen hvile i skålen i minimum 30 minutter med et klæde over.
I mens dejen hviler og vokser, rører du fyldet sammen. Kom det stuetempererede smør i en skål, kom kanel og sukker i skålen og rør massen godt sammen. Sæt skålen til side og find en bageplade eller bradepande (30x50cm) frem og kom bagepapir på den. Du behøver ikke at lave dine kanelsnegle sammenbagte, jeg synes bare de bliver endnu bedre sådan. Du kan lægge dem på en almindelig plade eller du kan komme dem i muffinforme af silikone eller metal.
Når dejen har vokset sig stor og elastisk ruller du den ud til en meget stor flade. Jeg blev begrænset af, at mit køkkenbord ikke var stort nok, så jeg endte med en dejflade der målte 50×80 cm og ½ cm i tykkelsen. Du kan godt rulle dejen lidt større ud, hvis du har plads 🙂
Smør fyldet på dejen i et tyndt lag.Kæmpe dejflade med lækkert kanelfyld
Hvis du vil lave luksusudgaven, skal du rive marcipanen over fyldet, du kan også komme lidt rosiner på fyldet. Fine marcipanspåner
Rul dejen sammen fra den lange led til en lang stram rulle.Sneglerulle fyldt med hemmeligheder
Skær rullen ud i 2½ cm tykke skiver, det giver cirka 18-20 snegle. Fold den ene dej ende ind under hver snegl og læg dem på bagepladen. Hvis du vil lave de sammenbagte, skal de selvfølgelig ligge ret tæt. Tryk sneglene let med din hånd, så de flader lidt ud. Det får dem til at hænge bedre sammen under bagningen.Sneglerulle forvandlet til sneglekager 🙂
Lad snegelen hæve i 15-20 minutter. Tænd ovnen på 225 grader, ikke varmluft – så får du tørre snegle i stedet for svampede. Når ovnen er varm og sneglene har hævet, skal de pensles. Du kan bruge mælk eller æg – det kommer an på, hvad du er til 🙂
Du kan drysse nogle af sneglene med perlesukker og hakkede mandler, hvis du kan lide det. Jeg glemte det og det fortrød jeg, men glasur er heller ikke tosset på sådan en sneglebasse 🙂
Bag de lækre kanelduftende snegle midt i ovnen, eller lige under midten, i 12-15 minutter. De skal være let gyldne.
Tag de gyldne kanelsnegle ud af ovnen og lad dem køle af på en rist. Når kanelsneglene er let afkølede, kan du brække de snegle af, som du vil spise med det samme og pynte dem med lidt hvid glasur.En fræk lille svampet lækkerbisken
Nyd dine snegle let lune med den hvide glasur løbende ned af kage og fingre, så smager de bedst 😉 Det er en rigtig lækkerbisken; blød, svampet og fyldt med den gode smag af kanel og svage noter af marcipan, mums. En rigtig regne-ruske kage, der bare er superhyggelig. Hov vent, jeg kan høre, at de lækre kanelsnegle kalder på mig i køkkenet, jeg må hellere smutte ud og spise en mere 😉
Hav en fantastisk dejlig søndag 😀