Julebrød
Tiden flyver af sted og i dag skrive kalenderen allerede d. 9. december, så nu er der under 14 dage til jul. Jeg begynder at ane en snert julestress; der er så meget jeg gerne vil, ikke ting jeg skal, men som jeg gerne vil af ren og skær lyst. Jeg vil gerne lave konfekt, flette julehjerter, bage julebrød og kager, lave lækker julemad, flette fingre i stearinlysenes skær, traske i julesneen (øh, hov det kan vist ikke lade sig gøre – endnu), drikke gløgg, lave hjemmelavet gaver, hygge med familie og venner og mange andre ting. Suk, jeg må vist hellere nøjes med nogle af tingene…
Julebrødet er en af de ting, jeg har eksperimenteret med her i weekenden. Jeg har lavet et sundt julebrød fyldt med lækre julede ting, og det smager faktisk rigtig syndigt, så det er allerede en favorit her i huset 🙂
Lækkert julebrød
Jeg sad og bladrede i Amos Julebagebog (Den Store Julebagebog) og faldt over et kanelbrød. Det så virkelig lækkert ud, på trods af mængden af rosiner, som jeg absolut ikke er fan af. Men derfor ville jeg forsøge mig med det alligevel.
Jeg skar dog ned på mængden af rosiner, øgede mængden af syltet appelsinskal og dryssede brødet med perlesukker og hakkede mandler.
Hvis du ikke selv har bogen, så får du opskriften her af mig 🙂
Til 1 brød skal du bruge:
25 g gær
1½ dl sødmælk
25 g rigtig god smør – ikke et blandingsprodukt
3 spsk. farin – i originalen står der 2, men jeg syntes at 3 passede fint og det har intet at gøre med, at jeg måske målte forkert af….
1 tsk. fint salt
1½ tsk. stødt kanel – jeg kom en halv tsk. ekstra i, fordi det smager så godt
1 stort æg fra en glad høne med nissehue
65 g syltet appelsinskal – jeg brugte lidt mere, end der stod i opskriften
150 g rosiner – jeg brugte 50 g mindre, end angivet i opskriften
300 g hvedemel og måske lidt til
Smelt smørret og tilsæt mælken. Det skal blive lillefingervarmt, hellere lidt koldere end lidt varmere. Smuldr gæren i en stor skål og tilsæt den lune mælke-smørblanding. Rør gæren godt ud, tilsæt sukker, æg, kanel, appelsinskal, rosiner, 1/3 af melet og rør sammen. Kom saltet i og tilsæt mere mel, lidt af gangen. Ælt dejen godt med mere mel. Dejen bliver tung på grund af det tørrede frugt, så den er også tung og hård at ælte, men giv endelig ikke op. Når du har æltet dejen rigtig godt, skal den lige have lov til at ligge og dase lidt.
Lad dejen putte under et klæde i en meldrysset skål i 45 minutter. Del dejen i tre dele og tril disse dele til lange pølser.
Smør en brødform, cirka 1½-2 liter, godt med smør i alle revner, sprækker, kanter og på alle flader. Flet de tre dejpølser sammen til en stor tyk fletning. Læg fletningen ned i den godt smurte form og kom igen et klæde over. Lad dejen hvile ovenpå anstrengelserne i 45 minutter.
Når halvdelen af den sidste hvile/hævetid er gået, tænder du ovnen på 200 grader – ikke varmluft, så får du et tørt brød og det gider du alligevel ikke spise.
Pensl brødet med lidt sammenpisket æg og drys godt med perlesukker og finthakkede mandler. Bag brødet midt i ovnen i minimum 30-35 minutter. I opskriften står der 20-25 minutter og det var langtfra nok. Jeg måtte mærke efter med en kødnål, om brødet var gennembagt, fordi det er et meget kompakt brød. Jeg bagte mit brød i cirka 35-40 minutter, men det afhænger altså også meget af ovnen. Tjek efter med en kødnål, hvis du er i tvivl.
Tag brødet ud af ovnen, når det er færdigbagt og lad det køle af i fem minutter i formen. Vend det derefter forsigtigt ud på en bagerist og lad det køle af til det er let lunt. Skær det i tykke skiver og spis med et tykt lag rigtig godt gult smør på, mums!
Smagen af jul med iskoldt smør på toppen, mmmhhh 🙂
Julebrødet smager sødt, syrligt og rigtig meget af jul. Det virker meget syndigt og sødt, men det er slet ikke så syndigt. Det er mængden af rosinerne, der gør at brødet bliver sødt og får den syndige konsistens. Det er et kompakt og tungt brød, der minder mere om en basse af en kage, end et egentligt brød. Kanelen smager igennem, uden at dominere, og den syrlige appelsinskal giver en god kontrast til de søde rosiner. Et enormt lækkert julebrød, der smager fantastisk til en kop gløgg eller en kop god kaffe. Brødet er allerbedst nybagt, men smager også godt et par dage efter. Du kan eventuelt komme brødet i køleskabet, så bliver det lidt tungere i konsistensen, men holdbarheden forlænges også nogle dage. Fyldt med julegodter 🙂
Dette julebrød er også en fin værtindegave. Bind eventuelt et fint rødt bånd om midten på brødet og slut af med en stor sløjfe og lidt grønne kristtjørnblade stukket ind ved sløjfen. Det skal nok vække lykke ved modtageren 🙂Min dejlige adventsgave 😀
Jeg var for resten modtager i går af en super lækker adventsgave. Jeg fik denne skønne bog af kæresten og jeg kunne næsten ikke lægge den fra mig igen. Det er faktisk bogens skyld, at der var helt stille herinde i går. Dette vil jeg god råde bod på med nogle af de lækre opskrifter fra bogen. Jeg fik jo pludselig mere inspiration og flere ideer til ting, jeg gerne vil lave inden jul. Det går jo slet ikke 😉