Jordbær, jordbær, jordbær

Jeg elsker jordbær! Solmodne, velduftende, mørkerøde lækkerbiskner med glans i de små tykke kinder. Er der noget bedre end at stå midt i et jordbærbed og tage en bid af årets første ny plukkede jordbær? Smagen af sol, sødme og kærlighed forenet i en smuk symfoni. Glæden ved at vippe de store grønne blade til side og opdage den smukke røde skat, der gemmer sig bag bladene, bringer smilet frem på mine læber. For mig er det ligesom juleaften. Plante efter plante fyldt med store røde solmodne bær gemt bag beskyttende grønne blade kan kun bringe glæde og lykke. Jordbær

I går var årets første dag med jordbærplukning. Jeg plukker mine bær ved en lokal økologisk jordbæravler, der har de mest fantastiske bær. Jeg tror, at han elsker jordbær lige så højt, som jeg gør, for aldrig har jeg set smukkere og større bær. Der ligger halm imellem rækkerne, så bærrene kan hvile blødt og være beskyttet mod jord og snavs og der er intet ukrudt at spore. Planterne står tæt, men ikke så tæt at de kvæler hinanden. Der er række efter række af lækre jordbærplanter fyldt med store bær. Han har kun tre sorter; Polka, Korona og Honeoye, hvor min ubetinget favorit er Polka og så er de ikke vanvittige dyre, så ham støtter jeg gerne. Jordbær

Da jeg kom ud til jordbæravleren faldt regnen lige så stille, men det skulle ikke forhindre mig i at få plukket bær til maven og til fryseren, og der var ikke koldt, så den smule regn kunne jeg sagtens klare. Jeg var den eneste, der var ude at plukke, så jeg nød freden midt på jordbærmarken akkompagneret af lærkens smukke sang. Det er en ubeskrivelig følelse af lykke at stå der midt i mellem jordbærplanterne, lytte til lærken og sætte tænderne i et solmodent bær fyldt med smag, sødme og en snert syrlighed, alt imens regnen falder blidt, fantastisk.

Efter en time i marken havde jeg samlet 10 kg lækre og store bær sammen, og det er så uden de par stykker eller syv, der blev spist imens jeg plukkede. Det er jo vigtigt at lave kvalitetskontrol undervejs 😉Jordbær

Det minder mig om min barndoms jordbær ture med min mor og mine søskende. Vi plukkede hver sommer skål efter skål med jordbær ved en anden lokal jordbæravler og hver gang vi skulle af sted, sagde min far altid: “Husk nu, at I bliver vejet, når I kommer derud og når I skal af sted igen, så han kan se, hvis I spiser nogle bær.” Det blev altid sagt med et glimt i øjet, men jeg troede på det hver evig eneste gang, for hvad mon der skete, hvis vi virkelig blev vejet og jordbæravleren opdagede, at vi havde spist nogle af hans bær? Det sidder stadig i mit baghoved den dag i dag og hver gang jeg plukker jordbær, tænker jeg på det og trækker på smilebåndet 🙂

Dengang var jeg ikke særlig vild med at plukke bær, med mindre de skulle i min mund med det samme, men i dag elsker jeg det. Jeg synes, at det er hyggeligt og hvert år plukker jeg en masse til fryseren til vinterens jordbærmarmelader og grød.

Ud af de 10 kg jeg fik samlet i går, kom 6 kg i fryseren og resten blev nydt i løbet af dagen.

Aftensmaden bestod af jordbær med mælk og hyldesukker. Sikke en lækkerbisken. Du kan stadig nå at samle hyldeblomster til lidt hyldesukker, så skynd dig af sted, det kan kun anbefales 🙂Jordbær med hyldesukker

Men jeg afprøvede også en lille snack i to varianter, den ene i går og den anden til min morgenmad i morges; variant nr. 1 bestod af ristet rugbrød med hvid chokolade og jordbær, variant nr. 2 bestod af rugbrød med jordbær, akaciehonning og mynte. Variant nr. 2 er min mors opfindelse – jeg lovede at teste den og det er slet ikke tosset.

Variant nr. 1:Jordbær med rugbrød

1 skive rugbrød

30 g smeltet hvid chokolade

4 store jordbær

Rist rugbrødet 3 minutter på hver side og smelt chokoladen imens. Smør chokoladen på det ristede brød og lad det størkne en smule. Skær jordbærrene i tykke skiver og fordel på brødet og spis. Det smager sødt, syrligt og rigtig lækkert.

Variant nr. 2:Jordbær med rugbrød

1 skive rugbrød

4 store jordbær

4 mynteblade

Akaciehonning efter smag

Skær jordbærrene i tykke skiver og fordel dem på brødet. Klip myntebladene i strimler og fordel på bærrene, slut af med akaciehonning. Du kan også smøre rugbrødet med almindelig dansk honning og så fordele jordbærrene ovenpå.

Jordbær er bare lækre og de er i sæson nu. Du kan selvfølgelig købe dem i supermarkedet og på diverse grønsagsmarkeder, men gør dig selv den tjeneste at tage ud til en lokal avler og pluk bærrene der. Du støtter op om de lokale, og du får en rigtig dejlig oplevelse. Tag familien med og lav en lille tur ud af det. Pak en lille kurv med en termokande med kaffe eller the og en termokande med koldt hyldeblomstsaft til børnene. Smør et par kiks og tag et par servietter med til jordbærmundene 🙂 Det kan kun blive en dejlig oplevelse.Jordbær med mælkSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.