Græskar fritter og kylling

Jeg vil gerne begynde med at sige undskyld til dig, hvis du har haft problemer med at komme ind til La Dolce Vita. Jeg har haft lidt problemer med nogle af de programmer, der kører bagved min dejlige blog og de har forpurret adgangen for mange af mine læsere. Jeg har en sød kollega, der gjorde mig opmærksom på det i dag, så nu har jeg rettet det 🙂 Tusind tak Helle – jeg skylder dig vist kage 🙂

Tilbage til det, det hele handler om – budget-venlig mad. Jeg ville have givet dig opskriften i går, men tiden flyver af sted, så jeg nåede det slet ikke. Du får den derfor i dag i stedet for 🙂

Min første ret i januar måneds tema er græskar fritter og kylling. Græskar er smækfyldt med vitaminer og det er guf for både din og min krop med det våde vejr vi har. Kyllingen er sund, fedtfattig og så strækker en hel kylling til mindst to aftensmåltider. Jeg fik tre aftensmåltider ud af min helstegte kylling og jeg vil fortælle dig, hvordan du kan gøre det samme.Græskar fritter og kylling

Farvestrålende januar mad fyldt med smag 🙂

Jeg har beregnet opskrifterne til 3 personer.

Som jeg skrev forleden, så skal du vælge de gode råvarer. Køb en stor fersk kylling på min. 1400 g. De frosne kyllinger duer faktisk kun til at koge. Du får aldrig et særlig godt resultat med frosne kyllinger, der skal steges – de bliver ofte tørre og seje.

En lækker kylling på 1400 g giver aftensmad til 3 dage til 3 personer. Du kan ofte få sådan en kylling til omkring 60 kr. Med den pris er du nede i 20 kr. per aftensmåltid i kød og det er 6,67 kr. per person – det er da budget-venligt 🙂

Jeg er mest vild med langtidsstegt kylling, men denne stegte jeg faktisk kun i 5 kvarter ved 200 grader og resultatet blev ganske lækkert.

Til kyllingen skal du bruge:

1400 g fersk og lækker kylling

1 økologisk citron – økologiske citroner kan fås i visse supermarkeder til en lav pris. Køb aldrig sprøjtede citroner, når du skal bruge skallen.

1 skalotteløg – almindeløg kan også bruges, det er lidt billigere

3 fed hvidløg

½ bundt frisk basilikum – et stort bundt frisk basilikum kan fås til omkring 10 kr. det rigtige sted

Havsalt og friskkværnet peber

Tænd ovnen på 200 grader.

Klip gumpen og vingespidserne af kyllingen. Rens den indvendig – der sidder altid lidt snask tilbage indeni kyllingen, som lige skal skylles ud under den kolde hane. Drys godt med salt og peber indeni kyllingen.

Skyl citronen og skær den i grove tern. Hak løget, det behøver ikke at være ultra fint, det skal bare give smag. Hak hvidløg og basilikum. Fyld alle de lækre urter og grønsager i kyllingen og bind benene sammen med lidt madsnor.
Læg kyllingen i et ovnfast fad smurt med lidt olie. Dryp lidt olie over kyllingen og drys lidt salt og peber over den til sidst.Kylling med fyldKyllingen er klar til ovnen

Steg den i den varme ovn i 1 1/4 – 1½ time. Tag kyllingen ud og lad den hvile i 15 minutter. Parter kyllingen i bryst, lå, overlår og vinger. Del hvert bryststykke i to og der er kød til 3 personer – et stykke bryst er fint til en portion aftensmad. Er du mere kød sulten, så snup en vinge 🙂

Resten af kødet; lårene, overlårene og de klumper der sidder på ryggen, piller du af og kommer i en beholder i køleskabet. Skind, små kødrester og skroget kommer du i en pose og lægger også den i køleskabet. Du skal nemlig koge fond af skroget til den næste ret, som du får opskriften på i løbet af et par dage. Du skal jo lige nå at lave den her først 😉

Til 18 græskar fritter skal du bruge:

Til denne opskrift har jeg hentet min inspiration fra min nye Jamie Oliver kogebog – Spar med Jamie. Den er jo perfekt til dette tema 🙂

1 butternut squash – det er det klokkeformede lyse græskar. Det kan købes i de større supermarkeder lige nu til cirka 20 kr. Vælg det største.

Tænd ovnen på 180 grader. Læg et stykke bagepapir på en bageplade. Skyl og tør græskarret og læg det på pladen. Bag det, med skræl og det hele, i 1½ time. Tag græskarret ud og lad det køle helt af.Butternut squashEt bagt butternut squash
Flæk det på langs og skrab kernerne ud i en skål – dem kan du tørriste på en varm pande og drysse med lidt lækkert havsalt, så har du en sund snack 🙂Butternut squashSmukt orange fyld 🙂

Skrab kødet af den ene halvdel af græskarret over i en mellemstor skål. Mos det med en gaffel. Skrab kødet fra den anden halvdel over i en bøtte, kom låg på og sæt den i køleskabet. Den skal du bruge en anden dag.

1 græskar til 20 kr. giver aftensmad til 2 aftener til 3 personer. Det giver 3,33 kr. per person – kan du forstå min glæde ved budget-venligt mad?

Tilbage til græskar fritterne. Udover græskar skal du bruge:

½ rød finthakket chili

2 fed finthakket hvidløg

½ bundt frisk basilikum – den anden halvdel brugte du til kyllingen

150 g hytteost – fyldt med proteiner og lavt fedtindhold

100 g hvedemel

1 tsk. bagepulver

1 stort æg fra en glad høne

Havsalt og friskkværnet peber

Kom alle ingredienserne op i skålen til det mosede græskar og rør godt sammen. Du har nu en skøn, lind, orange “dej” fyldt med farvestrålende prikker fra chili, hytteost og basilikum.

Græskarret har brug for krydderier, da det i sig selv ikke smager af så meget. Chili og hvidløg passer perfekt til det meget milde græskar.

Sæt en stor slip-let pande over god varme. Kom en god sjat olivenolie og en lille klat af det gode smør på. Lad det bruse op. Fordel græskardejen i klatter på panden, cirka 1½ spsk. per fritte og lad dem stege et par minutter til de er gyldne på undersiden. Vend dem og giv dem et par minutter på den anden side.Græskar fritterLækre græskar fritter fyldt med god smag, mmmhhh

De kan holdes lune i ovnen. Jeg stegte mine fritter imens kyllingen hvilede efter dens lange stegetid. Skru ned for ovnen på 100 grader. Fritterne falder en smule sammen, når de ligger og “venter” i ovnen, men smagen er stadig lige fantastisk.

Server de lækre orange smagsbomber sammen med det saftige kyllingekød. Jeg stegte lidt ærter og grønne asparges sammen med chili og skalotteløg for at få det grønne pift til tallerknen. Du kan nøjes med at dampe nogle ærter, grønne bønner eller lidt broccoli til.Græskar fritter og kyllingLækkert med lækkert på 😉

Græskar fritterne er super lækre, fyldt med smag fra basilikum, chili og hvidløg – Jamie laver sine uden – men med er de meget bedre 🙂 Hytteosten smager ikke igennem, så den kan du roligt komme i. Den øger mæthedsfølelsen og giver dig gode proteiner og kalk. I disse græskarfritter er der heller ikke mange kalorier – 139 kcal i 3 græskar fritter. Det synes jeg ikke er helt vanvittigt taget i betragtning af, at de indgår som et hovedmåltid. Det er mindre, end de kalorier der er i 50 g matador mix (170 kcal). Se det var lidt stof til eftertanke.

Du har faktisk et måltid til 3 personer for cirka 27 kr. per næse – plus/minus nogle få kroner. Det er da budget-venligt mad, der vil noget. Fyldt med vitaminer, smag, saft og kraft. Farvestrålende, mættende og billigt – jeg er vild med budget-venligt mad 😀

Jeg glæder mig til at give dig den næste opskrift, hvor du skal bruge kyllingeskroget, en smule af kyllingekødet og lækre rodfrugter 🙂 Glæd dig!



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.