Gåsebryst

Forleden fyldte den søde kæreste år og jeg havde i lang tid tænkt på, at jeg ville overraske ham med hans yndlings flødekage til eftermiddagskaffen; gåsebryst.GåsebrystLækker fødselsdags-flødekage 🙂 

Som tænkt, så gjort 🙂

Vi køber nogle gange et gåsebryst ved bageren om fredagen for at fejre weekendens komme, men denne gang skulle det være hjemmelavet.

Jeg søgte på nettet og fandt flere forskellige opskrifter og bud på, hvordan sådan en lille sag skal bygges op.

Et traditionelt gåsebryst laves af en butterdejs bund med sveskemos på….et utraditionelt gåsebryst laves af lagkagebunde lagt sammen med hindbær- eller jordbærsyltetøj. Derudover varierer det om, der både er creme og flødeskum i eller om der kun er flødeskum med vanilie og husblas i.

Jeg kan ikke lide svesker, så det var egentlig nærliggende hvilken variant jeg ville lave. Derudover plejer min favorit at indeholde både creme og flødeskum, så beslutningen var let – et utraditionelt gåsebryst med creme og flødeskum – eller i mit tilfælde cremefine, da jeg ikke kan tåle fløde.GåsebrystEt smukt gåsebryst i fine lag

Opbygningen kan åbenbart laves i form med plastic film, den kan sættes i fryseren, den kan laves uden form og uden nogen særlig teknik (ikke noget pænt resultat kunne jeg se på nettet) og så kan man følge denne opbygning, som jeg gjorde og få et fantastisk resultat 😀

Jeg begyndte faktisk med kagecremen, da den skal køle af og være helt kold, førend den kan bruges, så du får opskriften på kagecremen først 🙂

Til en standardportion kagecreme, der passer til en lagkage, skal du bruge:

3 dl mælk fra en sød ko

1 vaniliestang

2 store æg fra en glad høne

3 spsk. hvedemel

2½ spsk. rørsukker

Hæld mælken op i en mellemstor gryde. Flæk vaniliestangen og krab kornene ud, bland dem med en lille smule sukker. Kom vaniliekorn og den flækkede vaniliestang op i gryden til mælken. Bring mælken i kog og rør i den en gang imellem, så den ikke brænder på bunden.

Imens mælken bliver varm, kommer du æg, sukker og hvedemel op i en skål og pisker dem godt sammen med et piskeris.

Når mælken koger, fjerner du gryden fra blusset – lad blusset være tændt – hæld 1/3 af den kogende mælk ned i æggeblandingen imens du rører. Pisk godt sammen og hæld æggeblandingen med mælken tilbage i gryden til den varme mælk, imens du pisker godt. Sæt gryden over blusset igen og fortsæt med at piske til cremen begynder at boble. Når cremen bobler, slukker du for varmen og fjerner gryden. Sæt gryden køligt og lad cremen blive helt kold, inden du bruger den. 

Grunden til, at du skal hælde lidt af den kogende mælk ned til æggene først er, at æggene lige skal tempereres sammen med en smule af mælken. Hvis du bare hælder æggeblandingen ned i den kogende mælk, får du kogende mælk med røræg 🙁

Nu er cremen færdig, så skal vi videre til bunden 🙂

Jeg bagte en almindelig roulade bund, da alle mine opskrifter på lagkagebunde giver en god portion lagkagebunde og så mange kager ville jeg altså ikke lave. Jeg kunne selvfølgelig have minimeret mængden, men jeg var bange for at resultatet ville blive tørt og kedeligt, derfor roulade-løsningen 🙂

Jeg lavede 4 fine kager og brugte cirka ½ plade af min færdigbagte roulade. Resten af rouladen kan du rulle sammen med lidt syltetøj og spise imens du laver gåsebryst 😉

Til 1 roulade skal du bruge:

3 dejlige store æg fra en glad høne

1½ dl rørsukker

1 dl hvedemel

½ dl kartoffelmel

1 tsk. bagepulver

Tænd ovnen på 225 grader – ikke varmluft, det udtørrer din roulade.

Læg bagepapir på en bageplade og smør bagepapiret med lidt smagsneutral olie, f.eks. rapsolie.

Kom de dejlige æg og den søde sukker op i en skål og pisk det lyst og skummende i 5 minutter. Jeg brugte min Kitchen Aid, så har jeg hænderne fri til at lave andre ting; drikke en kop kaffe og spise lidt chokolade 😉

Bland mel, kartoffelmel og bagepulver i en anden skål og sigt det i æggeblandingen. Vend forsigtigt dejen sammen, så du ikke slår luften ud af ægge-sukkerblandingen.

Hæld dejen ud på det smurte bagepapir og bred det ud på hele arket. Bag kagen midt i ovnen i cirka 8 minutter. Den skal være lysbrun, ikke for mørk, så har den fået for meget. Tag bunden ud af ovnen og vip den over på et rent stykke bagepapir til afkøling.

Pisk 2½ dl cremefine og ½ spsk. flormelis til et fint skum – det skal piskes længe for at blive ordentlig stift, og det er den eneste ulempe ved cremefine til piskning. Den smager lige som piskefløde, men den er svær at piske til et ordentlig skum.

Nu kommer vi til selve opbygningen af gåsebrystet 🙂 Endelig tænker du sikkert 😉GåsebrystEn fræk lille sag 😉

Skær to lange stykker af din rouladebund. Jeg skar to brede stykker på 12 x 30 cm. Læg de to stykker sammen med syltetøj – jeg brugte jordbærsyltetøj, men næste gang tror jeg, at jeg vil bruge hindbær for at give kagen lidt mere syrlighed. Jeg brugte cirka 4-5 spsk. syltetøj. Der må ikke komme så meget i, at det glider ud, når du lægger de to bunde sammen. Det skal blive imellem bundene.

Kom den piskede cremefine op i en sprøjtepose eller en almindelig fryserpose. Rør den kolde creme godt igennem, fjern vaniliestangen og kom cremen i en sprøjtepose eller en fryserpose. Jeg brugte to fryserposer, det er nogle gange lidt lettere, synes jeg og billigere 😉

Klip et hul i det ene hjørne af posen med cremen, det skal være cirka 1½ cm i længden. Sprøjt To brede streget ud langs midten af kagen og sprøjt en tredje streg ud på toppen af de to første streger.

Klip et tilsvarende hul i posen med cremefine og sprøjt en streg cremefine ud på hver side af de to nederste streger creme. Sprøjt tre streger cremefine ud ovenpå cremen, så det dækker den, dvs. to ved siden af den øverste streg creme og en på toppen af den. Nu har du en lidt sjusket trekants-opbygning. Glat siderne med en palet, så du får den karakteristiske trekantede form. Husk at smøre en smule cremefine på siderne af bunden, så marcipanen kan sidde fast.

Sæt kagen på køl.

Rul 200 g marcipan tyndt ud, så det passer i længde og bredde til at dække hele kagen. Jeg ruller altid min marcipan ud imellem to stykker bagepapir, det er det letteste – der er ikke noget, der hænger i på den måde.

Tag kagen ud af køleskabet og læg forsigtigt marcipanen ned over den og klem den forsigtigt fast – kagen skal bevare sin trekantede form, skær overskydende marcipan væk med en skarp kniv. Dæk kagen til med sølvpapir og sæt den tilbage i køleskabet, gerne til dagen efter, så den når at trække, så bliver den så meget bedre.

½ time før servering skal kagen pyntes og skæres ud i fire passende stykker. Smelt 40 g god mørk chokolade og brug en gaffel til at dryppe snirkler ovenpå kagen. Kom den resterende smeltet chokolade i en lille frostpose og klip et ultra-lille hul i det ene hjørne. Sprøjt fine chokoladehjerter, blomster eller andre mønstre ud på et stykke madpapir eller bagepapir og lad dem størkne. 

Skær de ulige og ikke så pæne ender af kagen med en skarp kniv, og del den i 4 lige store stykker. Skyl og tør kniven imellem hvert snit, så får du et pænt og skarpt resultat.

Brug en lighter til at varme chokoladen på kagen en smule og klem forsigtigt din chokoladepynt på.

Server gåsebrystet til en kop god kaffe og nyd en himmerigs mundfuld.GåsebrystDet færdige og smukke resultat – sikke en delikatesse, mums

Du må endelig ikke lade dig skræmme af den lange beskrivelse. Gåsebrystet er super let at lave, og det har taget mig længere tid at skrive opskriften ned til dig, end det tog mig at samle gåsebrystet, både med opbygning, udrulning af marcipan og chokoladepyntning!

Så kast du dig bare ud i denne lækre flødekage variant, og jeg lover dig, at du aldrig vil købe et gåsebryst ved bageren igen, når du først selv har prøvet at lave det 🙂

Kæresten blev meget glad for min overraskelse og han var dybt imponeret over det færdige resultat 🙂  Han var så imponeret, at han insisterede på, at vi ALDRIG skal købe gåsebryst ved bageren mere – fremover, skal de være hjemmelavet….2 thoughts on “Gåsebryst”

 • Hej søde tand
  Jeg har brugt et par timer p at opsøge den helt rigtige opskrift, og da jeg læste din var jeg ikke i tvivl om at det var den der ville tilfredsstille min kæreste, og mig, med hans drømme om gamle og ordentlig smag, og min med længslen efter påskønnelse af gode ingredienser og smag samt uden brug af totalt mange kræfter :-).
  Jeg håber det vil lykkes mig.
  Solveig

  • Kære Solveig,

   Det er jeg meget glad for at høre. Jeg synes, at min opskrift er rimelig let at gå til og resultatet bliver fantastisk.
   Jeg sætter stor pris på, at du har valgt min opskrift og jeg er sikker på, at det vil lykkedes for dig 😀

   Kh Helene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.