Fransk løgsuppe
Oktober måned er for alvor den måned, hvor jeg kan mærke efterårets komme. De sidste par dage har været typiske for det dejlige danske efterår – regn, blæst, skyer og kulde. De fleste synes, at efteråret er den værste tid på året, men jeg synes faktisk, at det danske efterår har sine positive sider.
Når vejret arter sig, som det gør i dag med kulde, blæst, grå skyer og en skuttende fornemmelse i hele kroppen, så er det et absolut must med suppe. Jeg elsker de fleste supper – suppe for mig er ren comfort food. Det varmer hele kroppen igennem og jeg skal kun bruge en slags bestik for at spise det, så jeg kan spise det pakket ind i et tæppe med benene oppe i mit yndlingshjørne i sofaen eller i vindueskarmen, imens jeg kigger ud på træerne i deres smukke efterårsdragt.
Du skal simpelthen have opskriften på en af mine yndlingssupper. Den skriger nærmest efterår og comfort food. Selv kæresten, der ikke deler min passion for suppe, er vild med den, så du kan slet ikke være i tvivl om, at den er god 🙂
Fransk løgsuppe – en klassiker, der stammer tilbage fra 1800-tallets Frankrig (det siger jo egentlig sig selv, at den stammer fra Frankrig). Den skal gratineres under ovnens grill lige inden servering og det gør bare suppen endnu bedre. Det betyder dog, at du ikke kan holde skålen i hænderne og sidde i vindueskarmen og spise den, hvis det var det du havde lyst til, for skålen skal ind i ovnen og den bliver rygende varm.
Den er let at lave og du kan have den klar på cirka 30 minutter. Den kræver ikke det store arbejde og heller ikke ret mange ingredienser – kan det blive meget bedre?
Til 2 personer skal du bruge:
400 g zittauerløg – altså ganske almindelig løg
1 spsk. god smør
4 dl vand
1½-2 oksebouillonterninger – du skal ikke købe en frossen oksesuppe og komme i – det bliver altså ikke godt, tværtimod – terningerne er super fine til formålet
4-6 skiver flutes eller ciabattabrød á 1 cm tykkelse – for en gangs skyld vil jeg altid anbefale et ganske almindelig hvidt brød – ikke brød med kerner til denne suppe
75 g friskrevet parmesanost
Lidt havsalt og friskkværnet peber
Tænd ovnen på fuld varme, så højt op som den kan komme.
Rens dine løg, halver dem på langs og skær dem i tynde skiver. Sæt en mellemstor gryde over medium varme, smelt smørret i gryden og tilsæt løgskiverne når smørret bruser. Lad løgene stege, indtil de er bløde. De må endelig ikke blive brune – den brændte smag vil trænge igennem suppen og ødelægge smagsoplevelsen.
Når løgene er bløde og klare tilsætter du vand og bouillonterninger. Start med 1½. Læg låg på gryden og lad suppen småkoge i 10-12 minutter, indtil løgene er ret bløde. Smag på suppen. Hvis du synes at løgsmagen er for dominerende tilsætter du den sidste halve bouillonterning, krydr eventuelt med lidt havsalt og giv suppen et par drej med din peberkværn. Låg på igen og lad suppen koge et par minutter mere.
Imens suppen koger, rister du dine brødskiver på en tør pande eller eventuelt på en brødrister. Skiverne skal blive gyldne og sprøde. Læg dem til side.
Når suppen har den ønskede smag af løg og okse i en skøn blanding, fordeler du den i to ovnfaste skåle – de almindelige suppeskåle kan sagtnes klare ovnens varme.
Skru ovnen over på grill.
Læg dine brødskiver ned oveni suppen og riv parmesanen over dem, så der dannes et lag af god og lækker parmesanost ovenpå suppen og brødet.
Sæt skålene ind i ovnen og lad osten gratinere et par minutter. Du skal holde øje med skålene, for det går lynhurtigt og det smager ikke godt, når det er brændt på.
Tag forsigtigt skålene ud og sæt dem på et varmebestandigt underlag, f.eks. et skærebræt i træ.
Server suppen rygende varm og husk at advare om den varme skål, så I ikke brænder fingrene under spisning.
Dette er comfort food af bedste slags – lækre møre løg, der kæler med den dybe oksesuppe og de ristede brødskiver, der både er sprøde og bløde af suppen, der langsomt trænger igennem den ristede flade, der er toppet med den let salte parmesanost, mmmhhh. Det kunne jeg altså godt spise lige nu, specielt oven på gårsdagens Oktoberfest med arbejde. Billedet siger vist mere en tusind ord, ikk’ 😉