Find fem fejl

Jeg har længe, rigtig længe tænkt på flødeboller. Jeg er helt vild med Summerbirds Grand Cru flødeboller – det mørke tykke lag chokolade, det fløjlsbløde skum og den lækre søde marcipanbund….mine tænder løber i vand, bare ved tanken om dem. Nu er jeg så heldig at have en Kitchen Aid, min absolutte favorit køkkenmaskine 🙂 og så er det oplagt, at jeg skulle give mig i kast med mine egne flødeboller. Efter sidste weekends påskeægs kreation havde jeg lidt marcipan tilbage, køleskabet gemte på en pakke pasteuriseret æggehvider og mørk chokolade er altid på lager 🙂

Jeg søgte på nettet og fandt flere forskellige opskrifter, størstedelen med glukose i, og det havde jeg ikke, ergo måtte jeg finde en uden. Her lavede jeg fejl nr. 1 – næste gang jeg laver dem, bliver det med glukose.

Jeg fandt en god opskrift, hvor fyldet er lavet på en italiensk marengs. Jeg skulle egentlig kun lave en halv portion, men jeg var ikke sikker på, at Kitchen Aiden kunne nå i bund, hvis jeg ikke brugte så mange æggehvider, så jeg lavede en hel portion italiensk marengs 🙂

Jeg begyndte med bundene. Marcipanen blev skåret ud i skiver – her lavede jeg fejl nr. 2 – for tykke og for små skiver. Der blev 12 skiver ud af 200 g god marcipan. IMG_1485IMG_1489

De blev bagt i fem minutter ved 175 grader.

Imens satte jeg sukker og vand over i en gryde og lod det koge, indtil sukkeret var væk og det begyndte at tykne – fejl nr. 3 – jeg skal altså have købt et termometer…IMG_1487

Æggehviderne blev pisket næsten stive og tilsæt lidt vaniliekorn. Da sukkersiruppen var tyknet, tog jeg den af varmen og lod den køle af et øjeblik. Derefter tilsatte jeg den i en tynd stråle til æggehviderne, imens Kitchen Aiden piskede på mellem hastighed – fejl nr. 4 – højeste hastighed og ikke mellemste hastighed.IMG_1486

Jeg havde læst mig frem til, at der skulle piskes indtil skålen var kold, og det betød altså 40 minutters piskning! Jeg var meget glad for min Kitchen Aid på dette tidspunkt – men det var altså en delvis fejl nr. 4. Hvis jeg nu havde lavet mit research ordentligt, så havde jeg ikke pisket det så længe – det var hastigheden, der var skyld i den lange pisketid. Men resultatet blev nu meget godt.IMG_1491

Jeg kom marengsen op i en almindelig frostpose – min sprøjtepose er simpelthen for lille – klippede et lille hul i det ene hjørne og fyldte marcipanbundene med marengsmasse. IMG_1493

Men jeg havde jo lavet alt for meget marengs – fejl nr. 5, som alligevel blev vendt til noget godt – små kys 🙂

Jeg tog en hurtig beslutning, da jeg havde ‘pyntet’ de 12 marcipanbunde, og fandt en pose knækbrød frem fra køkkenskabet. Jeg tog fire skiver og brækkede i mindre stykker og puttede også marengsmasse på dem. Det var en satsning, og det blev godt 🙂 Det vender jeg tilbage til…

Nu kunne jeg så, enten bage flødebollerne i fire minutter ved 175 grader, sætte dem i fryseren eller lade dem tørre på køkkenbordet i en time. Jeg valgte at bage dem, og det gør jeg måske også næste gang. Imens de bagte, fandt jeg min lille hjælper frem – min chokoladesmelterIMG_1499Når jeg bruger den, er jeg altid sikker på en korrekt tempereret chokolade.

Da flødebollerne var bagt, havde de ændret facon 🙁 Det er her at fejl nr. 1, 3 og 4 blev synlige. IMG_1494

Havde jeg brugt glukose, et termometer og pisket ved højeste hastighed, så havde faconen ikke ændret sig. Pudsigt nok havde faconen ikke ændret sig på flødebollerne på knækbrødsbund, så her blev fejl nr. 2 synlig – næste gang bager jeg nogle andre bunde.IMG_1497

Jeg havde smeltet 300 g god mørk chokolade og jeg brugte rub og stub. Det var lidt møjsommeligt at overtrække dem, men det lykkedes og de fik alle et tykt lag chokolade, mums 🙂 IMG_1502

Jeg pyntede halvdelen med frysetørret hindbær og næste gang jeg kaster mig ud i flødebolle-kunsten, skal der vist tilsættes frysetørret hindbær til skummet, så de får en mild hindbærsmag.IMG_1516IMG_1518

Jeg havde stadig en god portion italiensk marengs tilbage og det skulle jo også bruges til noget fornuftigt, så efter en lille tænkepause og en kop kaffe, blev der produceret en pladefuld små kys. Jeg dryssede nogle af dem med lakridspulver og det var slet ikke nogen dårlig idé. De blev bagt en time ved 120 grader, endelig ikke varmluft, og de blev lige som de skulle være; sprøde udvendige og lidt seje indvendige.IMG_1507 IMG_1512

Jeg var et stort hit, da kæresten kom hjem efter en hyggelig far-søn dag med indkøb til snarlig 18 års fødselsdag 🙂

Opskriften på de her flødeboller bliver ikke lagt på, da den var fyldt med fejl. Næste gang jeg kaster mig ud i et flødebolle eksperiment, skal jeg huske at lave min research til bunds og så kommer opskriften på 🙂 Men det skal dog siges, at de smager super lækkert og varianten med knækbrød overraskede mig i smagen; den sprøde og lidt syrlige bund passer perfekt til det bløde, cremede fyld og den kraftige skal af mørk chokolade.

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.