Cremet kyllingesuppe

Vinteren skulle snart være på vej, er der nogen, der siger og vinter er lig med suppe. Det passer derfor intet mindre end perfekt, at næste ret i mit Budget tema er en lækker, cremet kyllingesuppe lavet på nogle af resterne fra den lækre, ovnstegte kylling med græskar fritter 🙂Cremet kyllingesuppeFarverig og lækker suppe 🙂

Suppen er inspireret af Jamie Olivers “Kyllingechowder med bid i” fra hans nye kogebog, som jeg fik i julegave. Jeg har tilføjet lidt flere grønsager for at få lidt mere mæthed, fylde og generelt for at øge mit indtag af grønsager. En suppe er det perfekte sted at skjule grønsager, specielt når den bliver helt eller delvist blendet. En blendet grønsagssuppe er en god måde at snyde lidt ekstra grønsager i børn, voksne og alle, der er lidt bange for sådanne sunde ting 😉
Ikke at jeg er bange for grønsager, tværtimod, men en gang imellem skal jeg lige have lidt ekstra grønsager i min kost, ligesom du sikkert skal 🙂Cremet kyllingesuppe

Til 3 personer skal du bruge:

1 kyllingeskrog med de små kød og skindrester, der sidder på – du bruger selvfølgelig det kyllingeskrog, du har gemt fra din ovnstegte kylling 🙂

100 g kyllingekød fra den ovnstegte kylling – det er ikke meget, men suppens fylde gør, at du ikke savner kød

5 gulerødder

3 løg – almindelige zittauerløg er ganske fine til denne suppe

2 mellemstore kartofler

2 pastinakker

3 skiver røget bacon af god kvalitet

250 g frosne majs – frosne er bedst, de er nemlig ikke så søde som majs på dåse

½ dl milda eller sødmælk fra en sød ko – du skal bruge det, du har, det er kun til at afrunde suppen med

½ bakke karse til pynt og til lidt krydret smag

6 Tuc salt kiks – tro mig, dem må du ikke undlade

Skræl gulerødderne, pil løgene og skræl pastinakkerne. Kom 2 gulerødder i en stor gryde sammen med 1 løg, som du halverer. Kom kyllingeskroget ned i samme gryde og hæld 2½ liter vand ved. Drys 10 hele peberkorn ned i gryden. Læg låg på gryden og bring den i kog. Fonden skal koge i 45 minutter ved medium varme. Det giver fonden tid til at trække lækker smag fra kyllingeskroget.

Imens fonden koger laver du selve suppen klar. Skær gulerødder, kartofler og pastinakker i tern på cirka 1 x 1 cm. Hak løget, ikke for store eller for små stykker, sådan lige midt imellem.
Kom lidt olivenolie i en stor gryde. Lad gryden blive varm og læg så forsigtigt bacon skiverne fladt ved siden af hinanden. Steg skiverne sprøde og tag dem forsigtigt op ad gryden. Læg dem på et par stykker køkkenrulle – køkkenrullen suger det overskydende fedt.

Hæld lidt ekstra olivenolie i den stadig varme gryde. Tilsæt løg og svits et par minutter – de må endelig ikke blive brune. Tilsæt gulerødder, pastinakker og kartofler og lad dem sauterer ved lidt under medium varme, indtil de er møre. Det tager cirka 15-20 minutter. Du skal røre i gryden jævnligt, så det ikke brænder på. Skru eventuelt lidt mere ned for varmen og tilsæt måske lidt mere olivenolie.

Når grønsagerne er møre, burde fonden også være færdig med at koge. Hæld forsigtigt cirka 1 liter af fonden ned i gryden til grønsagerne igennem en si. Vurder om, der skal lidt mere i. Du skal måske bruge ½ liter mere, majs og kylling skal også bruge lidt væde. Det skal lidt mere end dække grønsagerne. Hvis du kommer for meget i, bliver suppen vandet i konsistensen og det er synd. Prøv dig frem.

Pluk kyllingekødet i strimler og find de frosne majs frem. Bring suppen i kog imens. Kom kyllingekød og majs i den kogende suppe og lad det simre i 5 minutter. Fjern gryden fra varmen og blend cirka halvdelen af suppen med en stavblender.
Du behøver ikke at hælde den halvdel af suppen, du blender over i en skål. Du blender den bare direkte i gryden. Det eneste, der sker, hvis du blender lidt mere end halvdelen af suppen, er at den bliver mere tyk og cremet i konsistensen og det gør ingenting. Den skal dog ikke blendes glat – der skal stadig være stykker af grønsager og kylling, så der er lidt at tygge på.
Kom milda eller sødmælk i gryden og rør rundt. Smag til med lidt friskkværnet peber. Du skal ikke bruge salt, da Tuc kiksene giver suppen den salte smag.

Hæld suppen op i 3 dybe tallerkner og smuldr baconen over. Knus 2 kiks let i din hånd og fordel over hver tallerkenfuld suppe. Klip til sidst karsen over suppen og server.Cremet kyllingesuppeSkøn suppe fyldt med smag, mmmhhh

Suppen er tyk, cremet og fyldt med lækker smag. Den skønne smag af kyllingefonden fyldt med grønsagernes saft og kraft giver en skøn velafbalanceret suppe, der toppes med smagen af det røgede bacon og de sprøde salte kiks giver suppen et lille kick af sprødhed og salt. Karsen giver en let krydret eftersmag til den milde suppe, der supplerer de andre skønne smage fantastisk godt. Det er ren comfort food, både for krop og sjæl. Det er en af de bedste supper jeg længe har lavet.Cremet kyllingesuppeDen mætter, giver varme og det lækre spil mellem den cremede konsistens og de uvante saltkiks på toppen er simpelthen perfekt.

Jamie Oliver bruger halvdelen af den mængde grønsager jeg bruger og han bruger bredbladet persille i stedet for pastinak. Men jeg var mere til pastinak end til persille, da jeg lavede suppen og det gjorde den absolut ikke dårligere.

Suppen er budget-venligt mad af den rigtig gode slags. Den koster cirka 17,50 kr. per person og det er altså ikke galt, når den mætter så godt. Du får altså sund, mættende mad, hvor du bruger dine rester, får mange grønsager og vitaminer for 3 personer til 52,50 kr. i alt. Kan det gøres billigere? Det tror jeg faktisk ikke.
På kalorie siden er den også “billig”, i en portion suppe er der cirka 292 kcal. Det er absolut ikke galt for et hovedmåltid. For at bruge samme sammenligning som med græskar fritterne, så er det færre kalorier end 100 g matador mix (340 kcal).

Jeg er vild med budget mad, der også er godt for kroppen 😀

Det kan være, at du har brugt alt din kylling nu, men du har måske, ligesom jeg havde, en lille rest tilbage. Jeg havde cirka 150 g kyllingekød tilbage efter den ovnstegte kylling og suppen, så der var aftensmad til en dag mere ud af den indkøbte kylling. Ud af den sidste rest lavede jeg en lille hurtig wokret, som bestod af lynstegte wokgrønsager, sød chilisauce, nudler og kyllingekødet. Jeg rørte lidt æg i til sidst for lidt flere proteiner og det smagte faktisk ret godt. Hvis du gerne vil have opskriften, så send en mail 🙂

Næste hovedingrediens i mit Budget tema er oksekød. Lyder det ikke spændende? 🙂Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.