Vildtgryde

Print Friendly, PDF & Email

Forestil dig alt det du godt kan lide ved efteråret – bladene der skifter farve, duften af efterår i luften, varme trøjer, ild i brændeovnen, stearinlys, kølige morgener med varme solstrejf – og kom så alle de ting ned i en gryde, så har du en vildtgryde.

Den her opskrift rummer alle de ting, jeg elsker ved efteråret – den er hyggelig, varm, fyldt med efterårets farver, den dufter og bringer glæde – det er regulær comfort food, noget som jeg er meget stor fan af.

Forleden skrev jeg om denne gryde og lovede dig opskriften. Den var kulminationen på årets første efterårsdag, hvor der både blev hygget med stearinlys, nybagte boller og kaffe småkager – den var en perfekt afslutning på en skøn dag 🙂 Vildtgryde

Til fire personer skal du bruge:

400 g vildtkød i tern – jeg brugte krondyr kød – du kan købe vildtkød i tern i de fleste supermarkeder i dag ellers kan du gå til din slagter, med mindre du kender en jæger 🙂

2 store almindelige løg

2 store fed hvidløg

0,7 l. bouillon – jeg brugte en blanding af hønsebouillon og grønsagsbouillon – og ja, jeg brugte terninger

3/4 dl Marsala – sherry eller portvin kan sikkert også bruges

1 håndfuld tørret Karl Johan svampe

1 lille håndfuld tørret kantareller

3 pastinakker i grove stykker

3 gulerødder i grove stykker

3 kviste rosmarin

3 kviste citrontimian

Havsalt og friskkværnet peber

Jævning

Begynd med svampene. Kom dem i en lille skål og dæk dem med vand. Sæt dem til side. Svampe

Skær kødet ud i mindre tern – de kan være ret store, så del dem to-tre gange.Krondyr kød

Pil løgene og hak dem fint. Pil hvidløgene og hak også dem fint.

Kom en god klat rigtig smør i en stor stegegryde sammen med et par spsk. olivenolie. Tænd for varmen og lad fedtstoffet smelte – der må gerne være godt med varme på blusset. Tilsæt de to slags løg og svits et par minutter. Tilsæt kødet og lad det brune af.Vildtgryde Skru ned for varmen og tilsæt Marsalaen og bouillonen. Læg låg på og lad gryden simre i 45 minutter.Vildtgryde

Marsala

Marsala kan også bruges til Tiramisu og Saltimbocca 🙂

Skræl dine gulerødder og pastinakker – skræl gerne det dobbelte, sammen med tre-fire store bagekartofler – så kan du lave rodfrugtsmos til. Jeg kan ikke lide kartoffelmos – det har jeg aldrig brudt mig om, og jeg kommer aldrig til det – men rodfrugtsmos, hvor det er grove-halvmoste rodfrugter blandet med godt smør og lidt havsalt, det kan jeg lide 🙂

Til rodfrugtsmosen skal du skære dine grønsager i store tern og dække dem med vand i en gryde. Sæt gryden over og bring til kog, når der er gået ca. 30 minutter af vildtgrydens simretid. Når rodfrugterne er kogt, moser du dem med en gammeldags kartoffelmoser, de skal ikke moses helt, der skal være struktur. Fordel fire gode store klatter smør i mosen og rør sammen. Smag til med lidt salt. Voila – rodfrugtsmos klar til servering.Rodfrugtsmos

Nå, tilbage til vildtgryden…

Skær dine rodfrugter i grove tern – samme størrelse som kødet. Når de 45 minutter er gået tilsætter du rodfrugterne og de udblødte svampe – halvdelen af væden fra svampene skal også med. Det kan være, at du skal skære Karl Johan svampene lidt ud, så de ikke er for store. Lad grønsagerne simre med og tilsæt finthakket rosmarin og citrontimian, sammen med lidt havsalt og lidt friskkværnet peber. Smag til – tilsæt eventuelt lidt mere havsalt.

Jævn vildtgryden med en maizena jævning til den har den ønskede konsistens – den skal ikke være alt for tyk, men tyk nok til at blive hængende på din rodfrugtsmos.

Portionsanret og drys lidt finthakket persille over inden serveringen. Den her ret vil være et hit som gæstemad i weekenden eller hvornår du nu har lyst. Det er let at lave, men smager som om du har stået i køkkenet hele dagen.Vildtgryde

Jeg må indrømme, at jeg for en gangs skyld virkelig roste min egen madlavning til skyerne, da vi satte os til bords og satte tænderne i denne guddommelige ret. Det er så delikat en ret – alle smagene løfter vildtgryden til et højere niveau og kødet bliver ubeskrivelig mørt og lækkert. Det er virkelig efterår i en gryde 🙂



6 thoughts on “Vildtgryde”

    • Kære Anni,

      Den skal simre i cirka 10-15 minutter – rodfrugterne skal blive møre uden at koge ud. Simretiden kan derfor variere, alt efter hvor store tern, du har skåret rodfrugterne ud i.
      Du kan mærke efter med en gaffel om de er blevet møre, når de har simret med i 10 minutter 🙂 Gulerødderne tager lidt længere tid om at blive møre, end de andre rodfrugter.
      Det er en skøn ret, som er let at lave og vil imponere eventuelle gæster 🙂
      Jeg håber, at den falder i din smag, når du afprøver den 😀

      Kh Helene

  • Hej Helene. Kan man fryse vildtgryden som en “færdigret”. Jeg har meget vildtkød i fryseren og vil gerne lave en stor portion.
    Mvh Annette

    • Kære Annette,

      Hvor er du heldig, at du har meget af det lækre kød i fryseren 🙂
      Du kan sagtens lave det som en “færdigret” og så putte det i fryseren igen. Du skal bare huske, at retten skal køles hurtigt af og hurtigt i fryseren, og så må du ikke fryse retten ned igen, når den har været tøet op – alt sammen af helbreds- og hygiejnemæssige årsager.
      Jeg ville nok fryse retten i mindre portioner, og så tage flere små portioner op af fryseren, end een stor portion.
      Det er i øvrigt en super god ide, som jeg selv er tilhænger af – let, men god mad på travle dage eller til pludselige gæstevisit 🙂
      God fornøjelse med produktionen af “færdigretten” 🙂

      Kh Helene

  • Tror du jeg kan bruge oksekød i stedet for vildt? 🙂
    Vi bryder os nemlig ikke særligt meget om det her i huset 🙂

    • Kære Nana,

      Det kan du sagtens – du får ikke helt samme dybe smag, som vildt giver, men oksekød giver også en lækker smag, så brug du bare det i stedet for 🙂

      Kh Helene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *