Salat med langtidsbagte tomater

Print Friendly, PDF & Email

I går aftes havde jeg inviteret tre skønne kvinder til rødvin, god mad og hygge. Menuen var lige til at gå til; jeg lavede raclette. Det er en super hyggelig måde at spise sammen med gode venner på. Du tager dig god tid, du snakker, griner og drikker lidt godt rødvin. Du sidder simpelthen bare lidt længere over maden og det er super skønt 🙂

Jeg havde sørget for kammuslinger, tigerrejer, kyllingebryst, oksekød og hjortekød. Alt kødet skar jeg ud i tynde skiver, så er det hurtigere at stege. Men menuen stod ikke kun på kød og skaldyr; vi fik også stegte svampe, stegte peberfrugter, grillet halloumi ost, små ovnstegte krydder kartofler, langtidshævet flutes, hvidløgsolie, ingefær-limeolie, sesamdrys og rucolasalat med langtidsbagte tomater og valnødder. Det var en lækker sammensat menu, hvor der var lidt for alle. Mine veninder var vilde med maden og desserten, som var en marcipanchokoladekage med blåbærmousse. Den får du opskriften på en anden dag 🙂

En af veninderne havde medbragt en rigtig god rødvin, som vi nød til maden. Aftenen bød på meget snak – hele verdenssituationen blev vendt op til flere gange og det er længe siden at jeg har grinet så meget. Er der noget bedre, end at grine med dem man holder af? Sådan en latter, der kommer helt inde fra maven af og bare slet ikke vil stoppe igen – det er skønt. Gaver

Lækre værtindegaver fra søde og betænksomme veninder – alle mine favoritter 🙂

Jeg synes, at du skal have opskriften på mit sesamdrys – det var en ubetinget succes ved alle og derfor skal du ikke snydes for den. Det er super let at lave og det kan holde sig cirka to måneder i en tætsluttende bøtte i køkkenskabet. Sesamdrysset er god til stort set alt; drys det over dit kød, når det er færdigstegt, paner kød i det, drys det over salater, supper, brød, drys det på omeletter – det er faktisk kun din fantasi, der sætter grænser for, hvad du kan bruge det til 🙂Sesamdrys

Du skal bruge:

75 g lys sesam

60 g sort sesam – det kan købes i større supermarkeder i økologi afdelingen

1 spsk. havsalt

Rist de lyse sesam på en tør pande nogle minutter, indtil du kan dufte dem. De må endelig ikke brænde på. Hæld dem på en tallerken og lad dem køle lidt af. Hæld de sorte sesam i og drys saltet over. Vend rundt og dit sesamdrys er klar til brug. Hvis du er mere til en krydret variant, så kan du tilsætte tørret chiliflager, hvidløgspulver eller røget paprika sammen med saltet.
Det er et lækkert drys, der giver dine retter et lille pift og smager fantastisk godt 🙂Sesamdrys

I dag får du også min opskrift på min salat med langtidsbagte tomater. Den er super nem at lave og smager rigtig godt. Du kan stadig være heldig at finde gode tomater ved grønthandleren og ellers skal du vente til vi nærmere os tomatsæsonen igen. Du skal aldrig købe grønsager, der ikke er i sæson her i Danmark – de er bare ikke gode udenfor sæsonen.Langtidsbagte tomater

Det er bedst at lave tomaterne dagen før, du skal bruge dem.

Til en stor salat til fire personer skal du bruge:

1 kilo store flotte tomater

2 spsk. rørsukker

1 spsk. havsalt

3 spsk. olivenolie

Tænd ovnen på 150 grader – ikke varmluft, det er ikke så godt til disse skønne tomater.
Skyl tomaterne og del hver tomat i fire. Skær blomsten fra og kom tomatbådene op i en skål. Drys rørsukker og havsalt over. Hæld olien over og vend det hele forsigtigt rundt. Lad det stå og trække i cirka 30 minutter.
Kom bagepapir på en bageplade og læg tomaterne på pladen. De skal vende med skærefladen op. Hæld væden ud over tomaterne og sæt dem i ovnen i 3 timer. Når de tre timer er gået, tager du tomaterne ud af ovnen og lader dem køle lidt af på pladen. Efter 15 minutter kan du lægge dem i en skål, hælde væden fra pladen over og eventuelt tilsætte en smule ekstra olivenolie. Kom tomaterne i køleskabet og tag dem så ud 1 time, før du skal bruge dem.
De får en super lækker smag af den lange stegetid i ovnen og sukkeret fremhæver tomaternes sødme og lækre sommersmag på en skøn måde. Jeg bruger også altid lidt rørsukker, når jeg laver tomatsauce. Det giver en lækker fylde og ekstra god smag.

Jeg serverede mine langtidsbagte tomater i en rucolasalat blandet med fint skåret skiver af rødløg, knuste valnødder og små stykker frisk mozzarella ost – lækkert. Olien fra tomaterne hældte jeg ud over salaten inden serveringen. En skøn salat med lækre smage. Valnødderne passer perfekt til rucolaens let bitre smag, tomaternes sødmefyldte smag, den bløde og cremede smag af mozzarellaen og ikke mindst den friske og lette smag af rødløg, mums.Salat med langtidsbagte tomater

Du kan også bruge disse lækre langtidsbagte tomater til en portion god pasta, drysset med friskrevet parmesanost, ristede pinjekerne og lidt ekstra olivenolie, så har du et hurtigt og lækkert måltid mad.

Jeg har lovet mine kære veninder, at jeg også vil dele opskriften med dig og dem på mine langtidshævet brød, så den kommer også på en af de nærmeste dage 🙂

Resten af dagen i dag skal bruges på lidt bagning i køkkenet til eftermiddagskaffe-besøg af min bror og hans fire dejlige børn og så skal de første deje til dette års julesmåkager også laves. Jeg er i god tid, men du skal også have mulighed for at afprøve mine favorit opskrifter på julesmåkager – det kan jo være, at du finder en ny favorit blandt mine 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *