Ratatouille

Ratatouille
Print Friendly, PDF & Email

Ratatouille er en klassisk fransk ret, der rummer alle de middelhavs grøntsager, jeg holder allermest af. Jeg har lavet ratatouille i mange år og det er på tide, at jeg deler min opskrift med dig.

Det kan laves på panden eller i ovnen og du kan vælge den rustikke version eller den pænere mere gourmetagtige version. Min favorit, og den klassisk franske, er den rustikke version lavet på panden.

Ratatouille kan bruges som tilbehør til vildt, fjerkræ, gris eller okse. Jeg foretrækker oftest at spise det som en selvstændig ret på godt brød med et drys feta over. Det er ikke så klassisk fransk at tilføje feta, men det tilfører både salt og umami til retten og fuldender den smagsmæssigt på den måde.

Til 2 personer, som selvstændig ret, skal du bruge:

2-3 skiver godt surdejsbrød

2 forårsløg med den grønne top

½ aubergine

½ squash

½ rød chili

2 fed hvidløg

1 gul peber

2 store solmodne tomater

1 lille håndfuld frisk timian

50 g god græsk feta

Olivenolie

Havsalt og friskværnet peber

Rens alle grøntsagerne. Behold mest muligt af toppen på forårsløgene

Hak hvidløg og chili fint og skær løgene i tynde ringe.

Skær peberfrugten i tynde strimler på ca. 2 cm længde.

Flæk squash og aubergine og fjern kernerne – på auberginen skal du kun tage den midterste bløde del. Skær aubergine og squash i små tern.

Skær tomaterne i tern.

Sæt en stor pande over medium varme med en god sjat olivenolie på. Kom hvidløg, chili og forårsløg på panden og sauter i nogle minutter, indtil løgene begynder at blive klare. Det må ikke tage farve.

Tilsæt peberfrugten og steg den med i yderligere nogle minutter. Kom squash og aubergine på panden og lad også det simre i 2-3 minutter. Tilsæt tomaterne og læg timiankvistene ved, gem et par kviste til pynt. Krydr med havsalt og friskkværnet peber og lad ratatouillen simre, indtil tomaterne begynder at blive bløde.

Imens alle grøntsagerne har det skønt på panden, rister du brødet på en grillpande eller brødristeren.

Læg de ristede brødskiver på et par tallerkner.

Smag ratatouillen til – måske lige et lille nip peber? Måske en smule salt? Men pas på med saltet, fetaen tilfører også salt. Fordel en generøs portion ratatouille på brødskiverne. Smuldr fetaen over og pynt det sidste timian.

Server med det samme rygende varm og nyd en ægte fransk klassiker med et glas god rødvin til. Ratatouillen er fyldt med skøn smag fra de lækre grøntsager og du kommer rundt om hele smagspaletten. Den let bitre peberfrugt, de syrlig-søde tomater, den kødfulde aubergine og squashens rene smag klæder hinanden fantastisk godt. Hvidløg og chili giver et krydret modspil, der klæder retten og fetaens salte note med umami undertoner fuldender denne lækre ratatouille.

Selvom grøntsagerne har sæson i sommerhalvåret og det er der jeg nyder den, og gerne mange gange i løbet af sommeren, så er der noget varmt, efterårsagtigt hyggeligt over denne ret. Den er derfor perfekt til sensommeren, der både byder på varme sommerdage og dage, der minder om en kold oktober.

Ratatouille kan serveres både til hverdag og til weekendens gæster. Skulle du stå med en rest af den franske klassiker, så smager det aldeles fortræffeligt på et stykke ristet surdejsbrød toppet med et spejlæg til morgenmad dagen efter – tro mig.

Buon appetito! 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *