Rabarbersaft og grød

Print Friendly, PDF & Email

Rabarberne vokser og vokser og vokser. Nogle gange tror jeg, at de har fået “Hoks Poks”. Det er fra en af mine yndlingsbørnebøger; to børn der passer en have og giver alle grønsagerne og frugterne gødning, de har fået af en flink mand. Gødningen hed Hoks Poks og fik det hele til at gro med lynets hast og blive kæmpe stort 🙂 Jeg kan ikke huske, hvad bogen hedder, men gødningen hed Hoks Poks.

Jeg besøgte mine forældre i sidste uge og fik 2 kilo rabarber med hjem. De blev renset og skåret i små stykker og nogle af dem kom i fryseren, resten kom i en stor gryde og blev lavet til rabarbersaft og resterne af saften blev til rabarbergrød.Rabarber

Jeg har desværre ingen saftkoger, så min saft er lidt tykkere, end saft normalt er, men det smager himmelsk og så er konsistensen jo nærmest underordnet 🙂

Til 8 dl færdig saft bruger jeg:

1,5 kilo rabarber i små stykker

4 dl vand

Kom rabarber og vand i en gryde og lad det koge op for svag varme. Lad rabarberne koge, indtil de er helt udkogte og si så saften over i en skål. Tag rabarbermassen fra i en anden gryde.

Mål saften op og hæld den i en gryde. Bring saften i kog og tilsæt 300 g rørsukker til 8 dl saft. Kog op, skum saften og tilsæt 1 tsk Atamon. Hæld saften på en rengjort flaske, der er skoldet og skyllet med Atamon. Opbevar saften i køleskabet og server den iskold fortyndet med vand.

Nu til rabarbergrøden. Som du ved, kan jeg ikke lide at smide mad ud og rabarbermassen fra saften indeholder stadig smag, så den kan du lige så godt lave til grød 🙂 Du kan spise grøden som dessert med iskold mælk på eller komme et par skefulde på din morgen youghurt, lækkert 🙂

Bring rabarbermassen til kog og tilsæt 2 dl rørsukker. Lad det koge et par minutter og tilsæt så 3 spsk maizena jævning rørt ud i ½ dl koldt vand. Dette skal tilsættes under omrøring. Lad grøden koge at minuts tid og kom den op i en fin dekorativ skål og lad den køle af. Opbevar i køleskabet. Den kan holde sig i cirka fire dage.

Der er ikke noget, der siger dansk sommer, undtagen danske jordbær selvfølgelig, som rabarbersaft og rabarbergrød. Det er syrligt, sødt og fristende. Jeg frygter lidt, at jeg kan udvikle en afhængighed af rabarbersaften, men det er vist ikke den værste afhængighed, der findes 😉

Lige nu kan du også købe rabarberne til torvedage, på markeder og i supermarkederne. Det kunne være, at du skulle prøve lidt gammeldags mormormad i form af rabarbergrøden 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *