Pretzel

Print Friendly, PDF & Email

Kært barn har mange navne. Når jeg siger saltkringler, tænker du sikkert på sådan nogle små tørre og kedelig snacks, der minder om saltstænger, men en saltkringle er så meget mere end det.
Saltkringler er også kendt som de amerikanske Pretzels, de tyske Brezel, Brezn, Brezeln og Bretzel  og mange andre varianter. Saltkringler eller pretzels kan laves på flere forskellige måder, eller det vil sige, med flere forskellige smage. En pretzel behøver ikke at være med salt; den kan være med chili, krydderurter som basilikum eller oregano, den kan være sød – drysset med sukker, den kan toppes med ost eller sågar peperoni.Pretzel/brezel

Du sidder sikkert og tænker lidt over, hvorfor jeg pludselig viser så stor interesse for pretzels. Det er oktober, altså oktoberfest tid og til en traditionel sydtysk oktoberfest hører der sig øl, selvfølgelig, og brezel eller pretzel.
I går holdt vi oktoberfest med øl, øl, øl og lidt mere øl. Indtaget af disse øl krævede lidt fast føde, så jeg havde på forhånd lavet en stor portion pretzel og lidt andre gode sager.

Jeg har gennemsøgt nettet efter en opskrift på disse kære pretzel, brezel, saltkringler og der findes et utal af opskrifter. Dog sprang jeg let og elegant hen over alle de tyske, da de skal dyppes i lud. Lud giver en prezel/brezel den karakteristiske gyldne farve og den salte smag, men det ville jeg altså ikke gå med til. Noget man skal bruge beskyttelsesbriller og handsker til, skal da ikke i maven! 
Jeg lavede derfor selv en basisdej og brugte i stedet en hel bøtte natron og kogende vand til at give den gyldne kulør, og det virkede. Mine pretzel/brezel blev så gode – lette, luftige, med den lidt seje og sprøde skorpe og den salt smag, mums!

Til 12 pretzel/brezel/saltkringler – kald dem hvad du vil, skal du bruge:

25 g gær

1 dl dejlig kold mælk fra en rar ko

2 dl lunken vand fra din vandhane

1 tsk. fint salt

3/4 tsk. rørsukker

25 g smeltet god smør – ikke et blandingsprodukt, men den rene vare

500 g hvedemel af god kvalitet

1 æg til pensling

Havsalt til at krydre med

1 bøtte natron, 100 g

2½ l vand til at koge de små basser i

Smuldr gæren i en skål og tilsæt væden. Rør gæren ud heri. I en større skål hælder du alt melet, saltet og sukkeret. rør de tørre ingredienser sammen, så de bliver godt blandet. Tilsæt din gærblanding og stik dine hænder i dejen og rør, ælt, rør, ælt, indtil du har samlet det meste af dejen. Tilsæt det smeltede smør undervejs i røre-ælte processen.
Når du har samlet dejen til en klump – den virker grynet og hård, men bare rolig, det forsvinder – tager du dejen ud på dit køkkenbord og så skal alle dine opsparede aggressioner ud, hvis du har nogle 🙂 Dejen skal æltes i 10 minutter. Det er længe, det ved jeg, men den lange æltning gør dejen elastisk og fylder den med lækker luft. Jo mere du ælter, jo bedre kringler får du. Du vil opdage at alle de hårde klumper og den grynede konsistens, forsvinder jo mere du ælter.
Jeg bruger sådan en lang æltning helt som meditation – først ud med aggressionerne og så er det meditation, slå hjernen fra og lad dine hænder klare arbejdet. Det er skønt, jeg går næsten helt i selvsving 😉

Når du har æltet dejen til en elastisk blød bold, smører du den store skål med lidt olie, gerne rapsolie – den er duftfri – og lægger dejen i skålen. pretzel/brezel

Læg et klæde over og lad dejen hygge sig under klædet i en time, indtil den har vokset sig stor og endnu mere elastisk.pretzel/brezel

Når den time er gået, tænder du ovnen på 200 grader, ikke varmluft – det ved du godt, og finder en stor gryde frem. Kom vand og natron i gryden. Du må ikke komme natron i vandet, når det koger, så koger vandet simpelthen over, så meget bruser det op.
Kom bagepapir på en bageplade og pisk dit æg sammen til pensling. Nu er det klar til det sjove 🙂

Del dejen i 12 lige store klumper og rul hver klump til en 30 cm lang pølse. Pølsen skal være tyk på midten og ret tynd i enderne – en typisk pretzel/brezel har en tyk klump midt på og tynde, sprøde ender – Læg dejen i form som et U og sno de to ender rundt om hinanden to gange, buk enderne ned og klem dem fast på den tykke del af din pretzel/brezel. Læg kringlen på bagepladen og fortsæt indtil du har lavet 12 fine pretzels/brezeln.

Tænd for gryden med vand og natron og lad det komme til kog, det giver dine kringler 10 – 15 minutter ekstra at hæve i og det gør dem bare endnu bedre.
Dyp dine kringler i det kogende natron-vand og lad dem koge et minut på hver side, tag dem op med en hulske og læg dem på bagepladen igen. Pensl dem med det sammenpiskede æg og drys dem godt med havsalt. Har du ikke havsalt, kan du sikkert bruge groft salt – du skal bare ikke bruge for meget. Fint salt duer ikke, du skal kunne se saltet, når kringlerne er bagt.

Bag kringlerne midt i ovnen i ca. 15-19 minutter. De skal være gyldne og let sprøde.pretzel/brezel Server dem lune til en god pølse med sennep eller til et stykke godt ost.

De smager fantastisk – de er lette med en sprød og lidt sej skorpe, og de minder en smule om bagels i konsistensen og lidt i smagen, men alligevel, så er de så meget anderledes end bagels. De er rigtig lækre at nyde til en iskold øl 🙂



8 thoughts on “Pretzel”

  • Vand fra den varme hane – uha det er ikke drikkevand, det har ligget i varmtvandsbeholderen og varmtvandsrørerne
    og blevet forurenet med metaller og måske bakterier.

    • Kære Ida,

      Jeg tror ikke, at du skal være så bekymret. Der er ikke tale om varmt vand, men lunkent vand, dvs. lillefingervarmt. Brødet bliver bagt, hvorved bakterierne bliver dræbt. Desuden bruger de fleste deres vandhaner og dermed vandrør flere gange dagligt, hvorfor vandet ikke får lov til at stå og “soppe” i rørene. Vandet skal ikke drikkes, men derimod i dejen.
      Alternativt kan man tage vand fra den kolde hane og varme det i en gryde til det er lillefingervarmt, dog ved jeg, at det også kan give bakterie bekymring.

      Kh Helene

    • Kære Josefine,

      Ja det er korrekt. Det er den store mængde af natron, der er med til at give den helt specielle overflade, som disse lækkerbiskner er kendt for ?

      Kh Helene

  • det er en fantastisk dej
    den er ved at have og jeg er spandt pa det endilige resultat
    Tak for sharing dine opskrifter

    • Kære Klaus,

      Det er en skøn dej og et dejligt brød 🙂 Jeg håber, at de blev vellykkede 🙂
      Velbekomme – kig endelig rundt herinde og se om du kan finde andre opskrifter, der kan inspirere dig 🙂

      Kh Helene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *