Panzanella

Panzanella
Print Friendly, PDF & Email

Panzanella eller toscansk brødsalat som det hedder groft oversat til dansk er en af mine absolutte sommerfavoritter. En ualmindelig vidunderlig salat, så længe kvaliteten af råvarerne er helt i top.

Panzanella er en enkel salat, der rummer få, men virkelig gode ingredienser og italienerne bruger den ofte til at få brugt nogle af deres overflods grøntsager og daggammelt ciabatta brød. Oprindeligt stammer den fra, som det meste af maden i Toscana, fattigere tider, hvor maden skulle række langt og alt skulle bruges og det er vel egentlig essensen af det toscanske køkken – ingen madspild og sublime retter.

Jeg kan kun anbefale dig at lave denne lækre salat nu, som i lige nu, da drivhuse, grøntmarkeder og supermarkeder bugner over af lækre solmodne tomater, agurker og peberfrugter, der alle er på sit højeste sæsonmæssigt og smagsmæssigt lige nu.

Til 4 personer eller 2 personer til 2 dage, skal du bruge:

3 store, tykke skiver daggammelt ciabattabrød  – god kvalitet selvfølgelig

3 store solmodne tomater

1 gul peberfrugt

½ agurk

2 forårsløg

1 håndfuld friske basilikumblade

1 fed hvidløg

5 spsk. god olivenolie

2 spsk. rødvinseddike

Skær skorpen af brødet og smid skorpen væk. Skær skiverne i grove tern, ca. 2 x 2 cm og kom dem op i en stor skål. Skær tomaterne i grove tern og kom tomaterne op i skålen. Udkern peberfrugten og skær den i tern på ca. 1 x1 cm, kom også dem i skålen.

Flæk agurken på langs og skrab kernerne ud med en teske. Skær agurken i ½ cm tykke skiver. Italienerne skræller også ofte agurken, men jeg kan godt lide at beholde skrællen på. Kom agurkeskiverne op i skålen til de andre herligheder.

Rens forårsløgene og behold så meget af det grønne som muligt, skær dem i tynde skiver og op i skålen med dem.

Pluk eller hak basilikumbladene ned over de andre lækre ingredienser i skålen og vend salaten godt sammen.

Pres hvidløgsfeddet ned i en lille skål, kom eddike og olie ved og pisk sammen med et lille piskeris eller en teske. Hæld dressingen over salaten og vend rundt igen.

Lad salaten stå tildækket på køkkenbordet en halv times tid og trække smag. Lige inden servering vender du godt rundt i salaten igen, så dressingen kommer over grøntsagerne igen.

Denne vidunderlige salat smager fantastisk som den er, men den er også det perfekte akkompagnement til kylling, en god bøf eller et stykke sart fisk.

Spiser du ikke hele salaten, kan den sagtens holde sig til dagen efter i køleskabet og smagen bliver ikke dårligere af den grund – jeg elsker at gemme en lille portion af denne lækre salat og spise den til min frokost, uhm.

Smagen er uovertruffen; frisk, syrlig, sødmefyldt og let bitter. De solmodne tomater kæler for det gode ciabattabrød, der suger både tomaternes saft og den lækre dressing som en svamp. Det lille strejf af hvidløg i dressingen giver et skønt modspil til peberfrugtens bitterhed og basilikummens let parfumerede note. Den skønne eddike klæder agurkens rene smag og kombinationen af de få, men gode ingredienser gør denne salat til en absolut favorit.

Jeg er vild med min version af panzanella og for mig vækker den minder om varme sommerdage, markeder med fantastiske råvarer og smukt italiensk sunget ud over gader og stræder i smukke Toscana.

Jeg kan kun anbefale dig at prøve den – du vil ikke fortryde det.

Buon appetito!



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.