Skidne æg

Print Friendly, PDF & Email

Navnet er ikke så delikat, men det smager fantastisk. En absolut påske-klassiker, som vi simpelthen spiser for lidt.

Skidne æg blev i gamle dage spist påskelørdag, dagen efter Skærtorsdag og Langfredag. I gamle dage var alt husligt arbejde ikke tilladt på helligdage og man kan kun forestille sig, hvordan huset så ud og lugtede, når det blev påskelørdag eller skiden lørdag.

Dog er det Skærtorsdag idag og vi skal have skiden æg med rugbrød og karse til aftensmad, og jeg glæder mig.

Opskriften kommer her:

2 personer,

4 – 6 æg alt erfter, hvor sulten man er (ja, ja jeg ved det godt, alverdens undersøgelser siger både det ene og det andet om antallet af æg, man må spise, men mon ikke det går)

Sennepssauce:

50 g smør

50 g hvedemel

½ l mælk

Dijon sennep efter smag (jeg brugte ca. 2 spsk.)

Salt og friskkværnet peber efter smag

Rugbrød og karse til servering.

Kog æggene smilende, ca. 7 minutter (str. m/l), alt efter størrelsen. Køb nu nogle gode æg, helst frilandsæg og ellers skrabeæg. Aldrig, aldrig buræg, de stakkels høns, der ligger dem, lever under kummerlige forhold.

Imens æggene hygger sig i det kogende vand, kan du godt begynde med saucen.

Smelt smørret i en gryde, det må ikke blive brunt. Tilsæt melet og rør godt rundt, indtil du har en lille melklump. Tilsæt mælken lidt ad gangen og rør godt. Det må ikke brænde på. Det tager lidt tid, men det giver nogle gode arm muskler 😉 Tilsæt mælk indtil du har en passende konsistens. Den må gerne være lidt små-tyk, så hænger den bedre ved æggene.

Husk at tage æggene af varmen, når de syv minutter er gået og lad det kolde vand løbe ned over dem, så de ikke koger videre.

Tilbage til saucen. Du skal blive ved med at røre, indtil saucen koger. Juster evt. med lidt mere mælk. Smag til med salt og peber, endelig ikke for meget salt, da sennepen ofte er tilsat salt. Tilsæt sennep efter smag, den skal smage lidt af sennep ellers er der ikke noget ved det. Kog op. Pil imens æggene og når de alle er pillet, lægges de forsigtigt i saucen.

Server med en skive frisk rugbrød og lidt karse for øjnenes skyld.

Velbekom 🙂

IMG_1253

 

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *