Langtidsstegt oksefilet

Print Friendly, PDF & Email

Dette er en skøn simreret, der kræver en del timer i ovnen, men ikke det store arbejde og det er jo dejligt engang imellem 🙂

Jeg steger oksefileten i syv timer ved 75 grader. Dette giver en gennemstegt steg. Hvis du er mere til en rosa oksefilet, skal du skære 45-60 minutter af stegetiden.

Den duft der spreder sig i løbet af dagen var himmelsk. Efter 3 timer i ovnen løber dine tænder i vand og du vil få svært ved at vente til stegen skal ud og hvile og så spises; pludselig kan syv timer næsten virke som en evighed…Langtidsstegt oksefilet

Jeg serverer små stegte kartofler, stegte bønner med bacon, løg og chili og en god skysauce lavet på alt stegesnasket til den skønne og møre steg, mums 🙂

Til fire personer skal du bruge:

1,4 kg oksefilet

1 helt hvidløg – fire fed til at gnide stegen med og resten til at putte omkring den

Havsalt og friskkværnet peber

1 lille løg

2 små gulerødder

Tænd ovnen på 75 grader – ikke varmluft. Varmluft er ikke brugbart til langtidsstegning, det vil simpelthen tørre kødet ud. Rids fedtet på oksefileten. Pas på, at du ikke skærer ned i kødet. Jeg snitter altid på to led, så jeg får fine firkantede fedttern. Pil fire fed hvidløg og pres to fed ud på undersiden (kødsiden) af fileten. Kværn peber over og drys med salt. Gnid krydderierne ind på undersiden af kødet. Læg kødet i et ovnfast fad. Gentag processen med de to sidste fed hvidløg og mere peber og salt på fedtsiden af kødet. Gnid det godt ind i kødet/fedtet. Skræl gulerødderne og del dem på midten, pil løget og del det i fire. Læg gulerødder og løg ned ved siden af fileten. Pil de sidste hvidløgsfed fra hinanden, giv dem et godt tryk med din hånd, så de bliver let maste – det får smagen til at trænge endnu bedre ud af dem – og læg også dem ned ved siden af kødet. Hæld 2 cm vand i fadet og sæt fadet midt i ovnen og luk lågen. Lågen skal forblive lukket de næste syv timer, også selvom du har lyst til at åbne den hele tiden, specielt når det begynder at dufte 😉Langtidsstegt oksefilet

Lækker oksefilet klar til et syv timers ophold i ovnen

Til de stegte kartofler skal du bruge:

800 g små kartofler

1 helt hvidløg

1 tsk Herbes de Provence krydderi

Skyl kartoflerne godt og kom dem i en gryde. Del hvidløget i fed og pil hvert fed. Kom hvidløgene ned i gryden til kartoflerne. Kog kartoflerne til de er møre. Hæld vandet fra, men behold cirka 1 dl til saucen. Kom en sjat olivenolie på en stor stegepande og tænd for medium varme. Kom kartofler og hvidløgsfed på panden, når den er varm. Drys Herbes de Provence krydderi udover kartoflerne og lad dem stege godt på alle sider, indtil de får en fin brun stegeskorpe og er sprøde. Halvvejs i stegeprocessen kan du tilsætte en klat god smør, det giver lige kartoflerne lidt ekstra god smag.

Du skal ikke lade dig skræmme af de mange hvidløgsfed. Kogningen tager det stærke i smagen og efterlader et sødt og mørt hvidløgsfed, som karamelliserer og får en fantastisk smag, når det bliver stegt bagefter. Det er en rigtigt smovser 🙂

Disse kartofler kan serveres til oksekød, kylling, svinekød, vildt og til and. De smager fantastisk til stort set alt. Om sommeren tilføjer jeg frisk timian og rosmarin til kogevandet og lader det koge med og bagefter stege med, det giver en fantastisk smag. Prøv det 🙂

Du kan servere stegte grønne bønner til, som jeg gjorde, eller du kan nøjes med at dampe dine grønne bønner og servere til. Uanset hvordan du gør det, så smager grønne bønner fantastisk til oksefilet.

Stegte grønne bønner til 4 personer:

400 g bønner – jeg bruger altid fra frost, det er let og egentlig meget sundere, end de friske du kan købe, da der er bevaret flere vitaminer i de frosne

2 skiver pancetta eller god røget bacon

1 lille rød chili

1 lille skalotteløg

Damp bønnerne i kogende vand tilsat en smule salt i cirka to minutter. Dræn vandet fra og skær bønnerne i mindre stykker. Hak skalotteløget og chilien fint. Skær pancettaen ud i mindre strimler. Kom olivenolie i en gryde og tilsæt pancettaen, når olien er varm. Svits pancettaen, indtil den har smidt det meste af fedtet. Tilsæt løg og chili og lad det stege med. Det må endelig ikke blive brunt. Tilsæt de grønne bønner og lad blandingen stege et par minutter. Kom en god klat smør i og skru ned for varmen. Lad bønnerne stå og trække skøn smag fra løg, chili, pancetta og smør i cirka 10 minutter. Endelig ikke ved for meget varme, så bliver de grå og triste at se på.Langtidsstegt oksefilet

Lækkert tilbehør

Nu er det vist på tide, at jeg vender tilbage til det lækre stykke kød, der nu har hygget sig i ovnen i ret mange timer. Jeg skruer op på 150 grader de sidste tyve minutter af stegetiden, men det er egentlig ikke nødvendigt. Når tiden er gået, tager du stegen ud af ovnen. Dræn den lækre fond over i en gryde, husk at bruge en si. Sæt stegen til side, dæk den eventuelt let med et stykke stanniol, så den ikke bliver kold. Den skal trække i tyve minutter.

Kom halvdelen af den dl kartoffelvand, du drænede fra tidligere, ned til din fond fra fadet. Bring væsken til kog og smag til med Milda. Saucen skal blive blød og afrundet i smagen. Prøv dig frem med lidt Milad ad gangen, så der ikke kommer for meget i. Tilsæt et par dråber kulør. Smag til og jævn saucen en smule. Du får en über-sublim sauce ved at bruge det fond, som kødet, vandet og grønsagerne tilsammen har dannet i bunden af fadet og denne skønne sauce binder hele retten sammen.  

Skær kødet i tynde skiver og server med de sprøde, stegte kartofler, de stegte grønne bønner og den lækre skysauce. Et glas godt rødvin hertil gør bare middagen endnu bedre.Langtidsstegt oksefilet

Lækker simremad 🙂

Kødet bliver smeltende mørt og saftigt. Det smager skønt af hvidløg uden at det overdøver, den dejlige smag af oksekød. Kartoflerne og de stegte hvidløg passer perfekt til det lækre kød, og de grønne bønner giver et perfekt modspil til det lidt tunge kød. Hele sammensætningen smagte himmelsk 🙂


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *