Saltimbocca alla Romana

Saltimbocca alla Romana

Print Friendly, PDF & Email

Italiensk mad er kendetegnet ved enkle og gode råvarer, der smager himmelsk. En af mine italienske yndlingsretter er lige netop sådan; Saltimbocca alla Romana.Saltimbocca alla RomanaItaliensk klassiker, mmmhhh

Saltimbocca alla Romana er egentlig bedre kendt som saltimbocca. Dog er der en forskel på saltimbocca alla romana og saltimbocca. Den traditionelle saltimbocca alla Romana er tynde skiver af kalvekød rullet omkring parmaskinke og salvie og stegt i hvidvin eller marsala. Saltimbocca er også tynde skiver kalvekød med parmaskinke, men der er ikke nødvendigvis brugt salvie. Der kan også være brugt parmesanost eller basilikum. Denne saltimbocca marineres desuden ofte i hvidvin eller saltlage.

I stedet for at rulle kalvekødet omkring skinken og salvien, kan de også sættes fast på det flade stykke kalvekød med en tandstikker – dette giver dog en mere tør variant.

Saltimbocca betyder i øvrigt: Springer i ind i munden – eller det jeg ladet mig fortælle 😉

Denne skønne ret med få, men lækre ingredienser kan egentlig betegnes som italiensk fastfood, når det er allerbedst. Retten tager ikke mange minutter at forberede og tilberede og den er derfor rigtig god på en travl hverdagsaften, hvor der gerne må komme lidt lækkert på bordet eller på en langsom lørdag, hvor middagsgæsterne skal forkæles med lidt ekstra godt mad og have din opmærksomhed og ikke køkkenet 🙂Saltimbocca alla RomanaEn lækker italiensk livret 🙂

Til 2-4 personer – 2 personer, hvis I er meget sultne, 4 hvis der er forret eller dessert – skal du bruge:

2 store kalve snitsler – jeg brugte 2 store kalve steaks

4 skiver parmaskinke

8 salvie blade

3/4 dl marsala – en skøn, mørk italiensk dessertvin, der også bruges til tiramisu

3/4 dl hvidvin – en god, tør hvidvin

1 god klat smør af den rigtig gode slags

Jeg bruger en blanding af marsala og hvidvin, da marsala alene gør retten for tung og sød og hvidvin alene kan gøre retten lidt for tør i smagen. Blandingen giver en skøn dybde i smagen og du kan ikke få en bedre sauce 😉

Havsalt og friskkværnet peber

Jeg serverer mine saltimbocca alla Romana med lækker italiensk pasta af den bedste slags, De Cecco 🙂 Pasta af dette mærke er også italienernes foretrukne pasta mærke, men du bestemmer selv, hvilket mærke pasta du bruger.

Retten kan også serveres med ovnstegte kartofler, grillede grønsager, brød, en god salat, brasede kartofler – ja, næsten lige hvad du synes 🙂

Sæt en stor gryde over med masser af vand til din pasta. Tommelfingerreglen er, at du skal bruge 1 liter vand per 100 g pasta – jo mere vand = jo bedre pasta. Pastaen skal have plads til at koge på og bevæge sig rundt. Den skal have plads til at danse i gryden i mængder af vand 🙂

Del hvert stykke kalvekød i to. Bank hvert stykke fladt med en kødhammer, en lille gryde eller de bare næver – det er en fantastisk øvelse, hvis du er lidt sur 😉 Jeg putter altid mit kød i en almindelig frostpose, inden jeg banker det – så får jeg ikke kødsaft i hele køkkenet.

Fold en skive parmaskinke på midten og læg den på den ene halvdel af det flade kød, kom to salvieblade ovenpå og fold den anden halvdel af kalvekødet ind over fyldet. Luk saltimboccaen med en tandstikker af træ.

Gentag med de sidste tre stykker kød.

Når kød, uanset slags, bliver banket fladt, sker der to ting; for det første får du et større stykke kød, der kan tilberedes hurtigere på grund af tykkelsen, for det andet, så mørner bankemetoden også kødet, så du faktisk får en mørhedsgaranti 😉

Når pastavandet koger og pastaen skal i vandet, sætter du en stor stegepande over god varme. Kom en sjat olivenolie og en klat smør af den gode slags på stegepanden og lad det blive godt varmt.

Kom pastaen i vandet og kog det efter anvisningen på pakken.

Når panden er godt varm, fedtstoffet ligeså, kommer du kødet på. Lad kødet brune godt af på den ene side – det tager et par minutter og vend så kødet om, så det også kan brune af på den anden side. Krydr med friskkværnet peber og havsalt. 

Når kødet er brunet af på begge side, så er det næsten færdigstegt. Nu er det tid til at lave “saucen”.

Kom marsalaen på panden og lad den bruse op. Tilsæt hvidvinen og lad også den bruse op. Skru ned for panden til medium varme og lad de to slags vin koge lidt ind til mængden er næsten halveret.

Tilsæt den gode smør og monter saucen med denne, det giver en ekstra cremet og lækker sauce med et smukt blankt skær.

Det giver ikke en enorm mængde sauce eller dyppelse om du vil, men det er heller ikke meningen. Det er kun en smule dyppelse til at give lidt ekstra lækker smag til det lækre kalvekød.Saltimbocca alla RomanaSkøn hverdagsmad eller lækker gæsteret 🙂

Server saltimboccaen rygende varm med den lækre pasta til. 

Saltimbocca alla Romana smager vidunderligt; noterne af den krydrede salvie og den skønne parmaskinke smager skønt sammen med den lækre sauce, som har en meget koncentreret og let sødlig smag af vin. Sammen er vinen, kødet, salvien og pastaen en himmerigs mundfuld, der smelter det hårdeste anti-italienske hjerte 😀


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *