Braiseret svineskank

Braiseret svineskank

Print Friendly, PDF & Email

Svineskank er blevet en mere populær spise herhjemme, lidt ligesom svinekæber er de nu ved at blive er ret eftertragtet stykke kød. Hvis du har været i Bayern-området i Tyskland ved du også, at du ikke kan komme uden om disse skanker – de bliver serveret alle steder.

Jeg bruger en lækker stor skank på 1,4 kg og den passer perfekt til simremad – den er faktisk selvskrevet til simremad. Langtidsstegt svineskankSprød, lækker og mør 🙂

Jeg søgte lidt på nettet og i diverse kogebøger for at finde en opskrift, der kunne være interessant og det endte med, som det oftest gør, at jeg selv fandt på noget 🙂 Jeg valgte at langtidsstege min svineskank og det var et godt valg 🙂

Denne svineskank på 1,4 kg passede perfekt til 2 personer – det lyder som om, vi frådser, men der sidder et stort ben midt i skanken, som udgør en god del af vægten.

Du skal derfor have fat i en ret stor skank eller flere mindre.

Der er, som med det meste simremad, ikke meget arbejde, da ovnen gør det meste, så spring du bare ud i en svineskank her i weekenden og overrask dine kære med det møreste kød nogensinde 🙂

Til 2 personer skal du bruge:

1,4 kg svineskank

1 håndfuld frisk timian

3 fed hvidløg

2 tsk. friskkværnet peber

1 spsk. havsalt – hvis du bruger fint salt, skal du kun bruge ½ spsk.

1½ spsk. olivenolie

2 gulerødder

1 lille løg

1 stor pastinak

1 dl vand

2 dl øl – en pilsner er fint.

Kulør og jævning til saucen

Tænd ovnen på 140 grader – ikke varmluft og find din stegeso eller römertopf frem. Du skal faktisk lave svin i so – ha ha ha 😀

Tag din skarpeste kniv eller en ren og god hobbykniv og rids sværen på skanken godt i bund. Skær også et 10 cm bredt stykke af sværen af – helst det stykke, der sidder tættest på benet. Kasser dette stykke svær. SvineskankSmuk skank med fine tern

Skræl rodfrugterne og del dem i mindre stykker. Kom en smule olivenolie i bunden af stegesoen og læg rodfrugterne i siden. Pil løget og del det i kvarte og læg også det i stegesoen.

Pres hvidløgsfeddene og hak timianen fint – timian og gris er simpelthen match made in heaven – de elsker hinanden.

Kom timian og hvidløg op i en lille skål og tilsæt salt, peber og olivenolien. Bland marianden godt sammen og gnid grisebassen godt ind i den. Den skal have en god gang marinade massage, så du kommer ind i alle revner og sprækker.SkankLækkert kød pakket godt ind

Læg skanken op i stegesoen til rodfrugterne og løget og lad den ligge og trække ½ time.

Når den halve time er gået, hælder du forsigtigt vandet ned ved siden af skanken og lægger låget på stegesoen. Sæt stegesoen ind i den varme ovn og lad den stå i 30 minutter.

Efter den halve time i ovnen, tager du den ud og tilsætter 2 dl øl. Låget på igen og ind i ovnen i endnu 3 timer og 15 minutter.

I løbet af disse 3 timer vil der brede sig en vidunderlig duft i hele huset og der vil være trængsel i køkkenet for at se på bassen, der hygger sig i ovnen 🙂

Når tiden er gået, tager du forsigtigt stegesoen ud af ovnen og løfter låget af – pas på den meget varme damp, der kommer ud – den kan skolde dig noget så grusomt, og jeg taler af erfaring.

Hæld forsigtigt den dejlige fond fra skanken igennem en si og ned i en gryde. Sæt skanken tilbage i ovnen – uden låget på og skru op på 200 grader, så bliver sværen dejlig sprød.

Lad skanken få 15 minutter ved 200 grader. Hvis sværen ikke er blevet helt sprød, kan du lige give den et par minutter under grillen, men pas på, at den ikke bliver branket.

Tak skanken ud af ovnen og lad den trække i 10 minutter.Langtidsstegt svineskankSprød svær pryder det møre kød, mums

Imens skanken får det sidste tid i ovnen og trækketid bagefter, skal du lave sauce af den dejlige fond fra skanken.

Kog fonden ind og giv den en smule kulør. For at give den en lidt rundere smag kan du tilsætte en smule cremefine eller madlavningsfløde og selvom den er til den kalorietunge side, tager den ikke skade af en lille klat rigtig god smør. Det giver en dejlig rundhed og fylde i smagen, mums. Jævn saucen med lidt maizena og den er klar til at servere.

Pil sværen af skanken og pil kødet af benet. Jeg troede, at jeg kunne skære det af, men det bliver så mørt og saftigt, at det falder af benet, når du prikker lidt til det – skønt 😀Braiseret svineskankEn smuk tallerken 🙂

Læg kød og lidt sprød svær på hver tallerken og server med syltede løg, saucen, grønne bønner og kogte kartofler – det er lækkert med lækkert på. Jeg forsøgte mig med et bagt selleri i stedet for kartofler, som desværre mislykkedes – men jeg giver ikke op, det skal jeg have til at fungere, så det skal prøves igen 🙂

Kødet er smeltende mørt og der er garanti for at du vil elske det. Det slår pulled pork, braiserede svinekæber og den traditionelle kamsteg i smag og konsistens. Wauw. Sværen er sprød og fyldt med smag af den skønne marinade. Saucen løfter retten op til en vidunderlig smagsoplevelse og denne smukke treenighed af kød, svær og sauce gør denne svineskank til en himmerigs mundfuld. Det er til dato en af de bedste simreretter, jeg har lavet. Langtidsstegt svineskankSmeltende mørt og saftigt, mmmhhh 🙂

Prøv det og overrask dine kære med det – de vil elske dig for det 🙂 Du kan lave flere mindre skanker og servere dem på et stort fad ved bordet, så det bliver pil selv arbejde eller du kan servere en skank på hver tallerken efter samme princip – perfekt til en herre middag, hvor der gerne må imponeres 😉


2 thoughts on “Braiseret svineskank”

  • Hej Det lyder lækkert. Ville det kunne navnedes til gæstemad til 14 mennesker eller vil det være for voldsomt?
    Hvor køber du svineskankerne?

    Mvh. Camilla

    • Kære Camilla,

      Det er rigtig lækkert. Det kan sagtens laves til gæstemad. 14 mennesker er mange skanke, men hvis du har mod på det, kan du sagtens kaste dig ud i det. Du skal nok lave retten af tre omgange og bruge ovnens store bradepande – i stedet for låg skal du bruge bagepapir, som du krøller sammen og gør vådt – dæk bradepanden med det og dæk bagepapiret godt med folie. Det fungerer lige så godt som et låg. Det fugtige bagepapir er med til at bevare fugten i bradepanden, som et låg, der holder dampen inde.
      Lav alle skankene klar i god tid, lav saucen klar og lun skankene igen lige inden servering – på den måde kan du sagtens servere skanke for 14 mennesker 🙂 Hvis du synes, at det er uoverskueligt med en hel dag i køkkenet til dette projekt (der skal jo også være tid og overskud til gæsterne), kan jeg anbefale dig en af mine andre simreretter, der også er perfekt til gæstemad. Du kan f.eks. prøve Boeuf Bourgogne, braiserede svinekæber, langtidsstegt oksetykkam eller porchettaen, hvis det skal være svinekød. Du kan finde opskrifterne under Simreretter 🙂

      Jeg køber mine svineskanke ved min slagter, men du kan også få dem i de fleste større supermarkeder.

      God fornøjelse med det spændende projekt og lad mig endelig høre, hvordan det gik 🙂

      Kh Helene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.