Langtidshævet morgenbrød

Print Friendly, PDF & Email

Friskbagt morgenbrød er simpelthen den bedste måde at starte dagen på. Disse morgenbrød er derfor perfekte, nå du vil overraske familien, kæresten, vennerne eller veninderne med nybagt brød til morgenmaden.Langtidshævet morgenbrødSkønne brød med dejlig smag

De kræver ikke den store forberedelse og du har næsten ikke fingrene i dejen. Det er brød efter mit hoved, når det gerne må være let 🙂

Du skal dog begynde aftenen før, da dejen skal hæve koldt i min. 12 timer.

Til 9 store morgenboller skal du bruge:

12 ½ g gær – det svarer til 1/4 pakke

5 ½ dl koldt vand

2 spsk. fast honning

½ spsk. fint salt

2 spsk. chiafrø – hvis du ikke har chiafrø, kan du sagtens undvære dem. Chiafrø er en gammel frøsort, der stammer tilbage fra Aztekerne. Den er god til fordøjelsen. Du kan købe den i de fleste større supermarkeder. Den har en let salt smag.

40 g knækkede ‘klar-til-brug’ rugkerner – jeg har knækkede rugkerner, der er klar til brug i tørret tilstand. Kan du ikke skaffe dem, kan du skifte dem ud med lidt fuldkornsmel. Du skal endelig ikke bruge tørret rugkerner, der ikke har været kogt, så knækker du dine tænder.

150 g durummel

350 g hvedemel

Hvis du ikke har hverken chiafrø eller “klar til brug” rugkerner, så kan de sagtens udelades. Du kan eventuelt komme 1 spsk. sorte birkes i for et fint farvespil.

Smuldr gæren i en stor skål og tilsæt vand. Rør gæren ud. Tilsæt honning, chiafrø og rugkerner. Tilsæt durummelet og rør godt. Kom salt og hvedemel i og saml dejen med skeen. Du skal ikke ælte. Dejen skal være ret våd. Hvis den er for tør, kan du tilsætte lidt ekstra koldt vand. Husk at røre det godt ind i dejen.  

Dæk skålen med film og stil den koldt, i køleskab, i minimum 12 timer. Min dej stod og hyggede sig koldt i 15 timer.

Opskriften er inspireret af mine langtidshævet flutes.

Næste dag til morgenmaden:

Tænd for ovnen på 235 grader – ikke varmluft. Drys en god mængde hvedemel på dit køkkenbord og vend forsigtigt dejen ud på bordet. Fold dejen ind over sig selv fire gange, en på hvert led. Del dejen i 9 lige store stykker. Brug gerne en skarp kniv. Læg brødene på en bageplade med bagepapir. Drys nogle af brødene med chiafrø, birkes eller hvedemel. Når ovnen er blevet helt varm, sætter du brødene ind. Langtidshævet morgenbrødSkønne morgenboller 🙂

De skal bages midt i ovnen i cirka 20 minutter til de er gyldne og lyder hule, når du banker dem under bunden med en fingerspids 🙂

Lad bollerne køle let af på en rist, men server dem imens de stadig er lune 🙂

De har en skøn smag, honningen giver en let sødme til dem og den lange hævetid gør dem luftige og lette. De smager skønt med et lag iskoldt smør på, mums 🙂Langtidshævet morgenbrød


2 thoughts on “Langtidshævet morgenbrød”

  • Har du plads i køleskabet, kan du roligt lave dobbelt portion. Næste dag bager du de boller, du skal bruge, og stiller skålen i køleskabet igen (dejen er jo faldet sammen, så den vil ikke overhæve til næste dag). Du kan også lade dejen stå over et par dage, når bare du husker at slå dejen ned hver dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *