Langtidshævet flutes

Print Friendly, PDF & Email

Jeg er vild med langtidshævet brød. Det smager bare bedre, det kræver ikke så meget arbejde (altså æltning), det er hurtigt rørt sammen og så bliver det bare altid et godt resultat.

Disse langtidshævet flutes er hurtige at lave og de smager fantastisk godt.

Langtidshævet flutes

Denne opskrift giver fire rimelig store flutes. Jeg har brugt lidt fuldkornsmel til at give en lidt grovere krumme, men du kan sagtens skifte fuldkornsmelet ud med durummel, speltmel eller en anden type mel. Du kan også bruge ren hvedemel i stedet for to slags mel, jeg synes dog ofte, at det bedste resultat kommer af en blanding af to eller flere meltyper.

Jeg rører min dej sammen 24 timer, før jeg skal bage flutene. Du behøver ikke at lade din dej hæve så længe, dog minimum 15 timer for det bedste resultat.

Til 4 flutes skal du bruge:

1/4 pakke gær – det svarer til 12,5 g

5-6 dl koldt vand

1 -1½ spsk. almindelig, god dansk honning – jo mere honning, jo sødere brød. Jeg bruger 1 spsk. med top – hvis det kaldes top, når honningen faktisk løber ned over siderne på skeen – og det passer fint

1½ spsk. havsalt – bruger du fint salt i stedet for skal du kun bruge ½ spsk.

150 g fuldkornsmel – du kan sagtens skifte fuldkornsmelet ud med durummel eller speltmel

400 g tipo 00 mel

Vil du lave lyse brød uden fuldkornsmel, skal mængden af tipo 00 mel øges til 550 g.

Opløs gæren i 5 dl koldt vand i en ret stor skål. Tilsæt fuldkornsmelet og tipo 00 melet. Kom honning og salt i og rør godt godt sammen. Dejen skal være ret våd. Tilsæt evt. lidt ekstra koldt vand, hvis dejen er for tør. Dejen skal have konsistens som havregeød. Du skal ikke ælte den, bare røre godt. Dæk skålen med film og sæt den i køleskabet og lad den hygge sig med at hæve i minimum 15 timer.

Når dejen har hygget sig længe nok, tænder du ovnen på 250 grader – ikke varmluft. Varmluft er meget fint, men ikke til brød – det tørrer brødene ud og suger al væsken, så brød bliver tørt og kedeligt i stedet for luftigt og lækkert.

Drys en god mængde almindelig hvedemel ud på dit køkkenbord. Hæld forsigtigt den meget våde dej ned midt på melet. Fold dejen ind over hinanden fra fire sider af, nærmest som en kuvert. Jeg brugte en stor flad dejskraber – du ved sådan en prof en af slagsen. Når dejen er foldet sammen til en firkantet kuvert, deler du den i fire dele. Tag godt med mel på hænderne og form, træk og hiv let i dejene til du får en aflang dejpølse. Flutene skal ikke være pæne, men meget rustikke i deres form. Læg dejen forsigtigt på en bageplade med bagepapir. Gør det samme ved alle fire dejstykker. Alle fire kan være på en plade. Dryp lidt olivenolie henover hver flute og drys eventuelt nogle af dem med havsalt eller friske krydderurter. Jeg drysser altid to flutes med havsalt eller friske krydderurter og lader to være helt uden drys, så er der lidt for enhver smag.

Det er ikke nødvendigt at lade flutene efterhæve.

Bag dine lækre, langtidshævet flutes i 10 min og skru så ovnen ned på 235 grader og giv dem yderligere 10-15 minutter. Bagetiden varierer fra ovn til ovn, så du skal holde øje med dine flutes. De skal lyde hult, når du banker på dem under bunden og så skal de selvfølgelig være let gyldne. Langtidshævet flutes

Server dine flutes lune til en god tomatsuppe, en gullashsuppe eller en god grønsagssuppe 🙂Langtidshævet flutes

Disse flutes er super nemme at lave for alle, og selv hvis du ikke er den store bager, så vil de stadig imponere dine gæster og din familie. De smager som lækkert italiensk brød, skønt 🙂


4 thoughts on “Langtidshævet flutes”

  • Hej

    Jeg har lavet dejen fuldstændig efter opskrift (150 gr. ølands fuldkornsmel + 400 gr. alm. hvedemel). Min dej hæver stort set ikke over de 24 timer i køleskab??
    Jeg har nu lavet dejen 2 gange – uden held??
    De ser så lækre ud!

    Hvad gør jeg forkert?
    Hilsen
    Henriette

    • Kære Henriette,

      Det er lidt svært at svare på. Bruger du for varmt vand? Lægger du gær og salt ved siden af hinanden/oveni hinanden i skålen? Salt og gær skal ligge i hver side af skålen, da saltet ødelægger gærens hæveevne. Køler dit køleskab for meget?
      Det er mine bedste bud på, hvorfor dejen ikke vil hæve.
      Skriv endelig igen, hvis det stadig driller 🙂

      Kh Helene

  • Hvis jeg nu skal lave en stor portion til en fest, kan jeg så lave dem nogle uger før og fryse dem? Og ved du som om de blot skal tø op eller om de skal varmes igen i ovnen efter optøning? 🙂

    • Kære Ditte,

      Det kan du sagtens. De smager allerbedst, hvis du varmer dem i ovnen, når de er tøet op 🙂

      Kh Helene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.