Groft landbrød

Groft landbrød

Jeg har altid haft en svaghed for landbrød og gerne de grove varianter – jeg kan så godt lide deres rustikke udseende og skønne smag. Jeg har forsøgt mig flere gange med forskellige opskrifter og alligevel har jeg aldrig været helt tilfreds. Denne gang er dog anderledes – jeg fulgte ikke en opskrift – jeg fulgte mine egne ideer og vupti; et styk groft landbrød, lige som jeg kan lide det.Groft landbrødRustikt og smukt

Jeg synes faktisk, at opskriften er ret simpel og du har sikkert de fleste af ingredienserne i skuffer og skabe, ligesom jeg.

Min opskrift på dette rustikke landbrød opstod af nød – jeg manglede noget lækkert brød til endnu en dejlig simreret og nød lærer jo som bekendt også… 😉

Til 1 groft landbrød skal du bruge:

75 g svedjerug – kan du ikke skaffe svedjerug, som er en gammel kornsort, så kan du bruge almindelig rugmel

125 g italiensk fuldkornshvedemel

250-300 g hvedemel

6 g tørgær

1½ tsk. fint salt

3 spsk. rapsolie

1 spsk. lys sirup

1 fl. hvidtøl – jeg sværger til KB’s hvidtøl, det er den bedste synes jeg

Kom de tre slags mel i en stor skål eller i skålen til din køkkenmaskine, hold 50 g tilbage af hvedemelet, kom saltet i den ene side og gæren i den anden side.

Hæld sirup og olie ved og tilsæt til sidst den skønne mørke hvidtøl.

Rør dejen godt sammen, enten med dine hænder eller med en dejkrog på køkkenmaskinen. Hvis du bruger køkkenmaskinen, så skal dejen røres/æltes i 15 minutter – tilsæt eventuelt mere mel, hvis dejen virker meget våd.

Hvis du bruger hænderne, skal dejen æltes godt sammen i 10 minutter. Tilsæt lidt mere hvedemel, hvis dejen er alt for våd.

Dejen skal være en smule klistret – rugmelet suger lidt mere væde, imens dejen hæver, så du må ikke tilsætte for meget ekstra hvedemel, så får du et tørt brød.

Form dejen til en kugle og læg den i en meldrysset hævekurv.Groft landbrødSkønt landbrød

Hvis du ikke har en hævekurv, former du den stadig til en kugle og lægger den i en meldrysset skål.

Lad dejen hæve i 2½ time med et klæde over. Dejen skal kun hæve denne ene gang.

Varm ovnen op på max temperatur – ikke varmluft. Sæt en bageplade ind i bunden af ovnen og en rist ovenover pladen – risten skal være midt i ovnen. Sæt en mindre bageplade ind på risten og lad hele moletjavsen varme op sammen med ovnen.

Tag den lille bageplade ud, når brødet er færdighævet og kom et stykke bagepapir på den. Vend forsigtigt det skønne brød ud på den varme plade og rids det nogle gange på toppen med en skarp kniv.

Sæt brødet ind i ovnen på risten og hæld samtidig med 2 dl vand på bagepladen i bunden af ovnen. Luk ovnlågen med det samme og skru temperaturen ned til 225 grader.

Vandet skaber damp og dampen, sammen med den høje starttemperatur, giver brødet en skøn sprød skorpe. Den høje varme lukker brødet af, ligesom når du bruner en bøf af ved høj varme.

Bag brødet midt i ovnen i cirka 25-30 minutter. Tag bagepladen med vandet ud, når halvdelen af tiden er gået.

For at tjekke om brødet er nok, kan du banke på over- eller undersiden af det med en finger. Hvis det lyder hult, så er det nok.Groft landbrødSprød skorpe med fint mønster

Når brødet er færdigbagt, gyldent og lækkert, skal det køle af på en rist.

Nyd det lækre brød med den sprøde skorpe og den tætte mørke krumme til en god suppe, en god gryderet eller som tilbehør til en skøn salat. Groft landbrødLækkert brød med fyldig og let krumme, mmmhhh

Hvidtøllet og siruppen giver en skøn dyb sødme til dette lækre brød, som klæder det virkelig godt. Krummen er tæt, men på ingen måde kompakt og tung. Den sprøde skorpe har et dejligt knas og smagen er helt vidunderlig; sød, mørk og fyldig – et groft landbrød, der passer perfekt til en dejlig dag, hvor menuen står på suppe eller simremad 🙂


10 thoughts on “Groft landbrød”

  • Hej 🙋‍♀️😊
    Kan man bruge alm. gær og hvis ja, hvor meget skal man så bruge ?
    Glæder mig til at prøve dit brød 🤗🤗
    Mvh
    Sanne

    • Kære Sanne,
      Det kan du godt. Du skal bruge ca 20 gram almindelig gær. Når du bruger almindelig gær, skal du røre den ud i væske først, dvs øllen. Herefter tilsætter du lidt mel, så salt, olie og sirup og mere mel efterfølgende 😊
      God fornøjelse 🥰

      Kh Helene

  • Det er virkelig et skønt brød, jeg har bagt det flere gange nu. Jeg kan dog ikke forstå hvorfor mit brød ikke bliver sprødt… Det har en hård skorpe når det kommer ud af ovnen, men mens den køler af bliver den blød.

    • Kære Krath,

      Det sker også for mit brød og jeg har umiddelbart ikke knækket koden til at bevare sprødheden endnu. Når jeg sammenligner med andre brød, så sker det ikke kun for mig, men for mange. Det er svært at bevare sprødheden på et brøds skorpe længe ad gangen. Men jeg synes nu også at brødet er lækkert med den lidt blødere skorpe 🙂

      Kh Helene

  • Hvis man nu ikke liiige har en Hvidt øl.. kan man så måske bruge en almindelig øl.. eller halvdelen af en almindelig? 😀

    • Kære Annika,

      Hvis du ikke har hvidtøl, vil jeg anbefale en anden mørk og let sødlig øl, evt. en porter. En almindelig pilsner er alt for lys og syrlig i smagen til dette brød. Det er bl.a. sødmen i hvidtøllen, der gør brødet så lækkert 🙂

      Kh Helene

  • Hej Helene

    Tak for en dejlig opskrift!!
    Den er blevet vores yngling –
    Jeg laver som regel dem jeg plejer men ind imellem laver jeg dit også.
    MEN jeg syntes ikke det hæver ret meget og jeg vejer 6 g tørgær af som der står hvorfor mon??

    Varme hilsner Sussanne

    • Kære Sussanne,

      Velbekomme og mange tak for de pæne ord 🙂 Det er også min yndlings 😉
      Hmm, der kan være flere årsager til at dit brød ikke hæver ret meget og det kan være lidt svært at svare på. Hvis den øl, du bruger, er iskold, har du en forklaring dér. Hvis du tilsætter for meget mel, er det en anden forklaring. Nogle gange skal der bruges lidt mindre mel end angivet i opskriften – det varierer meget fra mel producent til mel producent synes jeg.
      Dette lækre brød er dog ikke et meget luftigt brød, da der både er rugmel og fuldkornshvedemel i. Så snart der bruges grovere meltyper bliver brød også mere kompakt.
      Der kan være mange forklaringer på, hvorfor dit brød ikke hæver ret meget og jeg har givet et par bud på de mest almindelige forklaringer på hvorfor brød ikke hæver ret meget.

      Kh Helene

    • Kære Ragnar,

      Dejligt at høre – det er skønt, når man endelig finder den opskrift, man har ledt så længe efter – jeg er rigtig glad for, at et af mine favoritbrød også er faldet i din smag 😀

      Kh Helene

Skriv et svar til Helene Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.