Fuldkornsburgerboller

Print Friendly, PDF & Email

Jeg køber aldrig mere burgerboller af nogen art. De er så simple at lave selv, så det kan slet ikke svare sig at bruge penge på noget, der er fyldt med tilsætningsstoffer. Jeg kiggede i nogle af alle mine kogebøger og fandt frem til en opskrift fra Amo. Jeg har ændret den lidt, så den passer bedre til mig 🙂

Til 10 store burgerboller eller 14 mindre:

50 g gær

3 dl lunken vand

½ dl rapsolie eller solsikkeolie – ikke olivenolie her, den smager for meget igennem

1 æg

3 spsk sukker

1 tsk fint salt

200 g fuldkornshvedemel

ca. 400 g hvedemel

Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt olie, salt, sukker og æg og rør godt. Tilsæt fuldkornsmelet og rør godt sammen. Tilsæt hvedemel lidt af gangen og ælt dejen 200 gange, se mit tip Generelt om æltning, indtil dejen er smidig. Lad dejen hæve tildækket i skålen i 30 min.

Del dejen i 10-14 stykker alt efter dit temperament 🙂 og tryk dem til flade runde boller, ca. 1 cm i højden. Læg dem på en bageplade med bagepapir – der kan være fem af de store på en plade. Prik bollerne med en gaffel og lad dem hæve i ca. 35 min. Når halvdelen af hævetiden er gået, tænder du ovnen på 225 grader. Ikke varmluft – det gør brød tørt.

Bollerne pensles med et sammenpisket æg og drysses enten med sesamfrø eller nigella frø. De skal bages midt i ovnen i 12-14 min.IMG_1385Inden bagning 🙂

Det færdige resultat. Lette og luftige burgerboller, der mætter på en rigtig dejlig måde.IMG_1395 IMG_1398Velbekomme 🙂

 


14 thoughts on “Fuldkornsburgerboller”

    • Kære Wivi,

      Mængden af sukker er ikke overvældende og burgerboller må, efter min mening, gerne have en snert af sødme 🙂

      Kh Helene

  • Hej!

    Jeg ved ikke noget som helst om at lave mad – så, hvis det er et åndssvagt spørgsmål, så må du endelig gerne sige til 🙂 Jeg skal lave burgere til min kæreste i morgen, og vil rigtig gerne bruge denne opskrift. Mit spørgsmål lyder på, om det vil fungere med fuldkornsmel i stedet for hvedemel, for evt. at gøre det lidt sundere? 🙂

    Med venlig hilsen
    Thomas

    • Kære Thomas,

      Det er dejligt at du spørge og der er ingen spørgsmål, der er åndssvage 🙂
      Det var da rigtig sødt af dig, det er jeg sikker på, at din kæreste bliver meget glad for 🙂
      Der er faktisk allerede fuldkornsmel i bollerne. Hvis der kommer mere fuldkornsmel i, end den mængde der står, så vil bollerne blive tørre og have svært ved at hæve. Man kan ikke erstatter al hvedemel med fuldkornsmel, så hvis du bare følger opskriften med den angivne mængde af henholdsvis fuldkornsmel og hvedemel, så skal det nok gå godt 🙂 Og de er faktisk relativt sunde i forhold til både købte burgerboller og hvedeboller 😉
      Rigtig god fornøjelse 🙂

      Kh Helene

    • Kære Sarah,

      Det lyder dejligt 🙂
      Du skal bare bruge ganske almindelig over-og undervarme, dvs. standard ovn indstilling 🙂
      God fornøjelse.

      Kh Helene

  • Det er en af de bedste opskrifter på burgerboller og pølsebrød jeg har prøvet endnu. Jeg blandede lidt knust fennikel frø i dejen, som gav en dejlig smag. Jeg bager meget ofte og denne opskrift er blevet en af mine gode absolut favoritter.

    • Kære Jette,

      Hvor er det dejligt med positiv feedback – jeg er glad for, at du kan lide opskriften 😀
      Det lyder rigtig lækkert med knust fennikel frø i dejen, det skal jeg da vist prøve næste gang, jeg bager en portion burgerboller 🙂

      God sommer 🙂

      Kh Helene

  • Har du evt. også en opskrift på fuldkornshotdogbrød, eller tror du jeg bare kan bruge den samme opskrift?

    Vh
    Gitte

    • Kære Gitte,

      Du kan sagtens bruge den samme opskrift, det gør jeg selv 😉
      Ud af samme portion dej kan du få 10 meget store pølsebrød eller 14 mindre. Dejen hæver en del, når brødene først er formet, så du skal lave dem mindre, end du regner med 🙂
      God fornøjelse 🙂

      Kh Helene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *