Fødselsdagsboller

Print Friendly, PDF & Email

Disse fødselsdagsboller er super gode. Jeg har fået dem til hver en fødselsdag, siden jeg var helt lille bitte. Jeg har lokket opskriften ud af min mor og det er med stor glæde, at jeg kan bringe den her. Den her opskrift er uden nogen form for “fyld”, men du kan sagtens tilsætte 150 g rosiner eller 150 g grofthakket mørk chokolade til dejen, så får du jo enten rosinboller eller chokoladeboller. Alle tre varianter er gode, men favoritterne er helt klart den her opskrift og på en tæt andenplads kommer chokoladebollerne 😉

IMG_1646

Til 16 boller skal du bruge:

50 g gær

125 g smør

2½ dl mælk

65 g sukker

1 æg – som altid, lad være med at vælge bur æg!

ca. 500 g hvedemel

Smelt smørret i en gryde, smuldr imens gæren i en stor skål. Når smørret er smeltet, tager du det af varmen og tilsætter mælken. Rør rundt og mærk efter om mælken er lillefingervarm. Er den lidt for varm, sætter du gryden ned i din køkkenvask og lader den kolde hane løbe ned ved siden af gryden, så køler det hurtigt ned. Du kan også sætte gryden i køleskabet et øjeblik. Smør-mælkeblandingen må endelig ikke være for varm, for så ødelægger du gærens hæve evne. Hellere lidt for kold end lidt for varm 🙂

Hæld smør-mælkeblandingen ned i skålen til gæren og rør gøren ud. Tilsæt sukker og æg og rør godt rundt. Tilsæt hvedemel lidt af gangen – det er nu du skal tilsætte “fyld”, hvis du vil have det i. Bliv ved med at tilsætte mel og røre indtil dejen er klar til at ælte. Ælt dejen godt og tilsæt evt. lidt mere mel. Dejen skal være blød og elastisk.

Lad dejen hvile tildækket i skålen i 45 min.

Find en bageplade frem og kom bagepapir på. Tag en klump dej på størrelse med en stor golfbold og rul den til en bolle. Gør sådan med alt dejen, indtil du er færdig – det skulle gerne give 16 boller i alt. Du skal ikke lave mere end max 20 boller af denne portion dej. Laver du flere, bliver de små, hårde og tørre og det er der ikke noget ved.

Dæk bollerne med et klæde og lad dem efterhæve i 25 min. Lad ovnen blive varm, 200 grader – endelig ikke varmluft, så får du tørre boller!

Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem i ca. 15 min midt i ovnen.

Et lille delikat tip 😉

Hvis du laver chokoladevarianten, så drys bollerne godt med perlesukker, når du har penslet dem. De smager endnu bedre med det drys sukker 😉

Lad bollerne køle af og server dem med smør. Du kan også servere dem med ost og marmelade, hvis du er til det. Jeg er vant til kun at få dem med smør og så varm kakao til, hurraaa 🙂

 

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *