Langtidsstegt andelår

Langtidsstegt andelår

Denne uges opskrift på simremad er enkel, let at lave og sindssyg lækker; langtidsstegte andelår med sellerisalat med æble, mums.Langtidsstegte andelårSprødt og lækkert, mums

Jeg havde længe tænkt på, at jeg skulle prøve en form for and til dette dejlige tema. Men jeg var ikke helt klar over formen på det – skulle det være en hel and og skulle jeg braisere eller langtidsstege…mulighederne var mange og valget var svært. Da jeg endelig besluttede mig, var jeg slet ikke i tvivl om, at jeg havde valgt rigtigt 🙂

Jeg lavede en større portion, da jeg havde skumle planer med resten af andelårene 😉

Til 2-3 personer skal du bruge:

6 gode og store andelår, ca. 175-200 g per lår

1½ spsk. fint salt

1 spsk. rørsukker

1 tsk. friskkværnet peber

½ tsk. chilipulver

2 tsk. tørret timian

6 små kviste frisk rosmarin

3 store bagekartofler

Bland salt, sukker, peber, chili og timian i en skål og gnid alle lårene godt med krydderblandingen over det hele. De skal have en god omgang krydderi-massage. Du skal bruge hele blandingen for at opnå den gode smag.Langtidsstegte andelårSmagfuld krydderblandingLangtidsstegte andelårLækre, kødfyldte andelår fra glade ænder

Læg de 6 små kviste rosmarin i bunden af et ildfast fad og læg et kryddermasseret andelår ovenpå hver kvist.Langtidsstegte andelårKryddermaseret andelår klar til ovn

Fadet skal ikke smøres.

Sæt fadet i en kold ovn og tænd den på 140 grader – ikke varmluft. Varmluft duer bare ikke til langtidsstegning, med mindre du godt kan lide tørt kød 😉

Lad andelårene hygge sig i ovnen i 4 timer. Imens kan du hygge dig med familien, læse en god bog, male en væg i din stue, eller bare lave absolut ingenting 🙂 Det er en af de bedste ting ved simremad – tiden til det nære og god mad af den bedste slags.

30 minutter før andelårene er færdige, sætter du en stor stegepande over god varme. Skræl bagekartoflerne og skær dem i ½ cm tykke skiver.

Tag forsigtigt andefadet ud af ovnen og hæld med største forsigtighed væden og fedtet fra fadet ned i en skål. Sæt fadet tilbage i ovnen.

Fedtet i skålen vil trække op til toppen med det samme og du kan nu skumme 1 spsk. af fedtet fra og komme på den varme pande. Læg kartoffelskiverne på panden i ét lag. krydr den ene side med friskkværnet peber og læg et stykke stanniol over panden som låg.

Lad kartoffelskiverne stege i 5-7 minutter på den ene side, fjern stanniolen og vend kartoffelskiverne. Kom eventuelt lidt mere andefedt på panden. Krydr den anden side med havsalt, læg stanniolen over og steg kartoffelskiverne i yderligere 5-7 minutter. 

Hvis du har flere kartoffelskiver, end du kan have på panden, så laver du dem af to omgange. Hold første portion lune, imens du laver anden portion efter samme fremgangsmåde.

Skru ovnen over på grill og skru op for temperaturen – det giver et dejlig sprødt skind på de lækre lår. Husk at holde øje med lårene – de kan hurtigt blive sorte og det er synd.

Server de lækre og sprøde andelår med de gyldne kartoffelskiver og en frisk sellerisalat med æble.Langtidsstegte andelårSmuk og smagfuldt

Skindet er vidunderlig sprødt, både fordi alt fedtet er smeltet væk ved den lange stegetid og de sidste par minutter ved grill, giver det sidste finish og den sidste sprødhed. Det smager fantastisk af krydderier og er en lækkerbisken – jeg spiser normalt ikke skind fra nogen former for fjerkræ, men dette lækre skind kunne jeg ikke modstå 😉

Kødet på lårene er smeltende mørt og det falder let fra benene. Det er fyldt med smag og alligevel meget mildt. Smagen er nærmest cremet og blød, og din tunge bliver kærtegnet af kærlighed.Langtidsstegte andelårSmeltende mørt og fyldt med smag – lækkert

De gyldne kartoffelskiver er sprøde udvendig og bløde indvendig – de har en dejlig smag af krydderier fra det lækre andefedt og de passer perfekt til det fløjlsbløde kød, det sprøde skind og den friske sellerisalat. Jeg lavede ikke sauce til og det manglede heller ikke. Kødets skønne smag gør sauce overflødig.Langtidsstegte andelårGyldne og sprøde kartoffelskiver som dejligt tilbehør

Langtidsstegte andelår med sprøde kartoffelskiver og frisk sellerisalat er en fantastisk simreret, der helt sikkert skal laves her i huset igen.

Resterne af andelårene er gemt til en anden ret, og det var derfor jeg lavede en lidt større portion – et andelår passer nemlig fint til hver person. Den anden ret, får du også opskriften på og den venter lige rundt om hjørnet 😉



4 thoughts on “Langtidsstegt andelår”

    • Kære Jens,

      Ja det er korrekt. Fordelt på seks store andelår er det ikke voldsomme mængder og meget af det sidder på skindet, som man af helbredsmæssige årsager alligevel ikke bør spise 🙂

      Kh Helene

      • Det er selvimodsigende – hvorfor skal skindet være sprødt hvis man ikke må spise det? Jeg ville efter at have prøvet opskriften også spare lidt på saltet – selvom jeg er både mand og har erfaring for at salt gør tingene sprødere. Det er en vanskelig balance. Der er også salt på kartoflerne. Så find balancen og få en fantastisk oplevelse. Måske er 4 timer lige i overkanten, de yderste kødtrævler blev lidt tørre. Men det er faren ved “pulled cooking”. Jeg havde et parti andelår, der med en anden tilberedning var utroligt seje, men med inspiration fra denne opskrift, blev de bare så gode. Held og lykke – og tænk dig om.

        • Kære Frank,

          Jeg er glad for, at dine andelår blev gode 🙂 Det her er, som jeg skriver, det eneste tidspunkt jeg spiser skindet fra fjerkræ, fordi det bliver så lækkert 🙂
          Mht. salt, så er mængden af salt i denne opskrift ikke overvældende, man kan jo sagtens skære ned på det, hvis man synes, at det er for meget 🙂

          Kh Helene

Skriv et svar til Helene Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.