Langtidshævet morgenbrød

Print Friendly, PDF & Email

To dage inde i det nye år og dine tømmermænd efter nytårsaften har forhåbentligt lagt sig. Jeg håber, at du havde en lige så god og dejlig nytårsaften, som jeg havde. Masser af lækker mad, fantastiske vine og skønt selskab – den sidste bid af middagen røg ned da der var en halv time tilbage af 2013 og jeg tumlede i seng allerede halvanden time inde i 2014. Der var jeg simpelthen brugt – køkkentjans og vin havde gået kål på mig 😉

Forretterne og desserterne, som jeg stod for, var en succes og det var hovedretten også.

Forretterne bestod af en tapas trio: pureret ærtesuppe med trøffelolie, stegte østershatte på ristet brød med let stegt foie gras og sesampaneret kammusling på bund af salat. Tapas trioSkønne forretter 🙂

Hovedretten bestod af: krondyr mørbrad med aspargeskartofler, grønne bønner stegt med bacon, skysauce og jordskokfritter.KrondyrLækkert krondyr, mums

Desserterne var også en tapas trio: frossen espresso shot med pisket cremefine, mandel-kakao fragilite med friske bær og lun safran-chokoladecreme og en kold chokoladeterrin på pralinebund med friske bær.Dessert tapasForførende desserter, mmmhhh

I løbet af de næste par dage, får du alle opskrifterne på forretterne og desserterne. 

Al den gode mad og de mange rigtig gode vine ødelagde min nattesøvn en smule, så da turen gik hjemad i går efter morgenmaden, var jeg godt træt, uoplagt og rigtigt 1. januar brugt 🙂 Derfor var min pulled pork burger til aftensmaden mere end velkommen – den var lige præcis det jeg og kæresten havde brug for til at komme til hægterne igen. Jeg lavede lidt krydrede kartoffelbåde til og de smagte himmelsk.NytårsburgerNytårsburgeren anno 2014 – snasket, syndig og nødvendig 😉

Jeg havde alligevel så meget energi i går aftes, at jeg fik rørt en dej sammen til langtidshævet morgenbrød, så vi kunne få lidt friskbagt brød til morgenmaden i dag og det er simpelthen de bedste morgenbrød jeg længe har bagt. Du bliver derfor nødt til at få opskriften af mig, så du også kan prøve dem 🙂 Langtidshævet morgenbrødLuftigt og lækkert morgenbrød

De kræver ikke den store forberedelse og du har næsten ikke fingrene i dejen. Det er brød efter mit hoved, når det gerne må være let 🙂

Du skal dog begynde aftenen før, da dejen skal hæve koldt i min. 12 timer.

Til 9 store morgenboller skal du bruge:

12 ½ g gær – det svarer til 1/4 pakke

5 ½ dl koldt vand

2 spsk. fast honning

½ spsk. fint salt

2 spsk. chiafrø – hvis du ikke har chiafrø, kan du sagtens undvære dem. Chiafrø er en gammel frøsort, der stammer tilbage fra Aztekerne. Den er god til fordøjelsen. Du kan købe den i de fleste større supermarkeder. Den har en let salt smag.

40 g knækkede ‘klar-til-brug’ rugkerner – jeg har knækkede rugkerner, der er klar til brug i tørret tilstand. Kan du ikke skaffe dem, kan du skifte dem ud med lidt fuldkornsmel. Du skal endelig ikke bruge tørret rugkerner, der ikke har været kogt, så knækker du dine tænder.

150 g durummel

350 g hvedemel

Hvis du ikke har hverken chiafrø eller klar til brug rugkerner, så kan de sagtens udelades. Du kan eventuelt komme 1 spsk. sorte birkes i for et fint farvespil.

Smuldr gæren i en stor skål og tilsæt vand. Rør gæren ud. Tilsæt honning, chiafrø og rugkerner. Tilsæt durummelet og rør godt. Kom salt og hvedemel i og saml dejen med skeen. Du skal ikke ælte. Dejen skal være ret våd. Hvis den er for tør, kan du tilsætte lidt ekstra koldt vand. Husk at røre det godt ind i dejen.  

Dæk skålen med film og stil den koldt, i køleskab, i minimum 12 timer. Min dej stod og hyggede sig koldt i 15 timer.

Opskriften er inspireret af mine langtidshævet flutes.

Næste dag til morgenmaden:

Tænd for ovnen på 235 grader – ikke varmluft. Drys en god mængde hvedemel på dit køkkenbord og vend forsigtigt dejen ud på bordet. Fold dejen ind over sig selv fire gange, en på hvert led. Del dejen i 9 lige store stykker. Brug gerne en skarp kniv. Læg brødene på en bageplade med bagepapir. Drys nogle af brødene med chiafrø, birkes eller hvedemel. Når ovnen er blevet helt varm, sætter du brødene ind. Langtidshævet morgenbrødSkønne morgenboller 🙂

De skal bages midt i ovnen i cirka 20 minutter til de er gyldne og lyder hule, når du banker dem under bunden med en fingerspids 🙂

Lad bollerne køle let af på en rist, men server dem imens de stadig er lune 🙂

De har en skøn smag, honningen giver en let sødme til dem og den lange hævetid gør dem luftige og lette. De smager skønt med et lag iskoldt smør på, mums 🙂Langtidshævet morgenbrød

De var lige det, jeg trængte til ovenpå en hård nytårsdag. Jeg er nu helt klar til 2014 – udfordringer, opture, nye oplevelser, rejser, koncerter og ikke mindst La Dolce Vita; både at leve det og dette skønne sted herinde 🙂 

Jeg glæder mig til at give dig en masse nye opskrifter, ny inspiration og dele mine ideer med dig. 2014 byder på nye temaer, nye ideer, tre nytårsfortsætter, nye opskrifter og måske også en fiasko eller to – det kan jeg nok ikke helt undgå 😉 Det første tema løfter jeg snart sløret for; er du ikke spændt?



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *