Langtidshævede boller med durum

Langtidshævede boller med durum

Jeg er vild med langtidshævet brød i alle varianter – langtidshævning giver dig mulighed for at servere nybagt brød til morgenmad både i weekender og til hverdag, uden at du skal stå op flere timer før familien.

Disse skønne boller med durum mel og solsikkekerner har en skøn krumme, en god smag og en dejlig sprød skorpe – lige sådan som jeg kan lide dem 🙂Langtidshævede boller med durumSkønne morgenbrød fyldt med smag

Grundopskriften er den samme som mine langtidshævede morgenbrød, jeg har bare brugt lidt andre ingredienser og fået en lidt større portion.

Til 12 lækre boller skal du bruge:

175 g fuldkornshvedemel

275 g durummel

200 g hvedemel – gerne tipo 00, da det har en bedre bageevne

2 spsk. Chia frø – jeg er vild med de små mørke slyngler, men de kan godt undværes eller erstattes af blå birkes, hvis du vil have et dejligt farvespil

100 g solsikkekerner

6 g tørgær

½ spsk. fint salt

2 spsk. fast honning

6 dl koldt vand

Kom alle de tørre ingredienser i en stor skål. Hæld gær og salt i hver sin side, da saltet kan ødelægge gærens hæve evne.

Kom honning i og tilsæt vandet.

Rør dejen godt sammen med en ske – den skal være ret våd, så fortvivl ikke. Du skal ikke ælte den eller på anden måde have hænderne i den – i hvert fald ikke den første dag 🙂

Dæk skålen med film og sæt skålen i køleskabet i minimum 15-17 timer – lav dem sidst på eftermiddagen, så er de klar til morgenmaden dagen efter 🙂

På dag to tænder du ovnen på 240 grader – ikke varmluft. Læg bagepapir på en bageplade.

Drys et godt lag durummel på bordet. Vend forsigtigt dejen ud på durummelet og fold dejen ind over hinanden fire gange på følgende måde:

Første folder du den ene side cirka halvvejs ind over midten, så folder du bunden halvvejs ind over midten, derefter den anden side og til sidst folder du toppen halvvejs ind over midten – nu skulle du gerne stå med en nærmest firkantet dej, der er lidt aflang i det.

Del dejen på den lange led lige midt over, så du står med to lange stykke dej. Del hver af disse stykke i seks, så du ender med 12 boller i alt. Dine boller skulle gerne være lidt aflange og firkantede i det. Hvis de ikke er det, så er de sikkert også ganske fine 🙂Langtidshævede boller med durumGyldne basser klar til spisning

Læg bollerne på bagepladen og sæt dem midt i den varme ovn. Bollerne skal bage i cirka 20-25 minutter.

De skal blive gyldne og lude hule, når du banker på dem med en finger. Når de når dertil, så er de nok. Vip dem ud på en rist til let afkøling og nyd dem lune med lidt smør, en god skive ost eller en klat syltetøj, mmmhhh.

Disse boller har en dejlig smag med en let sødme fra honningen, de fine Chia frø giver et skønt farvespil og de dejlige solsikkekerner give lidt at tygge på. De mætter godt uden at falde tungt i maven – det er nogle herlige boller at forkæle familien med en tidlig januar morgen, hvor blæsten rusker i træerne 🙂Langtidshævede boller med durumMmmhhh morgenbrød af den bedste slags

Bollerne kan fryses og de kan fint opbevares i en tætlukket pose ved stuetemperatur i 4-5 dage – rist dem eventuelt på brødristeren, det fremhæver den skønne smag endnu mere, mums.

Fuldkornshvedemelet og den dejlig durummel giver bollen sin skønne krumme og den lange hævetid laver de fineste luftbobler i bollerne og gør dem lette – lette at lave og fyldt med dejlig smag, perfekte til familiens morgenbord i denne weekend 😀



9 thoughts on “Langtidshævede boller med durum”

    • Kære Lillian,

      De er også rigtg lækre 🙂 Du kan sagtens bruge almindelig gær i stedet for tørgær. Du skal bruge ca 15 g almindelig gær. God fornøjelse 🙂

      Kh Helene

  • Hejsa

    De der boller ser virkelig lækre ud! Hvis jeg ikke vil bruge chiafrø, hvad foreslår du så, at jeg gør af ændringer i opskriften :)?

    Mvh Maja

    • Kære Maja.

      De er virkelig også lækre 🙂 Chiafrøene giver både et skønt farvespil og lidt ekstra sundhed til disse boller – jeg er selv ret vild med chiafrø, men de er ret bekostelige at anskaffe, så hvis du er bange for at du ikke får dem brugt, så skal du ikke købe dem. Dog smager chiagrød også fantastisk og det er en god måde at bruge de små frø på 🙂 Opskriften på chiagrød kan du finde under mine morgenmadsopskrifter 🙂
      Du kan sagtens undlade chiafrøene uden at erstatte dem med andet eller du kan erstatte dem med blå birkes for at opnå samme flotte farvespil 🙂
      God fornøjelse med bagningen 🙂

      Kh Helene

      • OK. Mange tak for svar. Ja, jeg bruger dem nemlig ikke til daglig, så ville være ked af at købe dem. Jeg troede måske bare, at frøene havde en særlig absorberende funktion i bollerne.. Men I guess not. Jeg prøver 🙂

        • Kære Maja,

          De suger selvfølgelig en del af væsken, men slet ikke så meget, som når de bruges til f.eks. grød. Frøene har derfor mest en sundhedsgavnlig effekt i disse boller.
          Prøv du bare opskriften uden 🙂

          Kh Helene

Skriv et svar til Maja Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.