Krydret ølkage

Krydret ølkage

For nylig fandt jeg i mine julegemmer min opskrift på denne skønne julekage; krydret ølkage. Det er mange år siden, at jeg sidst bagt krydret ølkage og jeg kan simpelthen ikke forstå hvorfor – skønnere, saftigere og mere delikat kage findes nærmest ikke 🙂Krydret ølkageSmuk og lækker

Ølkage er måske lidt specielt for nogen, men det er en vidunderlig svampet kage med en skøn krydret og karamelliseret smag – lige noget for en kage elsker som mig 😀

Bagningen af denne frække kage, har dog sat mig i lidt af et dilemma. Juleaften, efter kirke, plejer vi altid at få en dejlig kage til en kop god kaffe, imens duften af gåsesteg breder sig i hele huset. Jeg havde egentlig regnet med, at jeg i år skulle servere mine skønne og syndige jule cupcakes, men de har fået skarp konkurrence af denne frække, krydrede ølkage – åhh, hvilket svært valg… Jeg servere jo også altid mine dejlige og vanedannende håkonskager, de traditionelle og skønne jødekager og min mors fantastiske brunkager, så jeg kan jo ikke bage begge kager – gåsen skal der også være plads til. Dette er et dilemma af de svære 🙂 Jeg håber, at jeg får det løst inden den 24. 🙂Krydret ølkageLuftige og lækre skiver, mmmhhh

Til en mellemstor bradepande (20 x 30 cm) skal du bruge:

500 g brun farin

500 g hvedemel

2½ tsk. natron

1½ tsk. stødt ingefær

2 tsk. kanel

2 tsk. stødt nelliker

60 g rosiner

65 g tørrede tranebær

1 flaske hvidtøl – Kongens Bryghus er min favorit – det skal være hvidtøl og ikke almindelig øl, ale, porter, stout eller julebryg. Hvidtøllen er med til at give den dejlige karamelliserede smag i kagen.

Tænd ovnen på 175 grader – ikke varmluft.

Bland alle de tørre ingredienser i en stor skål og put de tørrede tranebær og rosinerne ned i skålen.

Hæld øllen ved og rør dejen godt sammen – gerne med en håndmikser eller i en køkkenmaskine.

Dejen skal være helt ensartet og glat.

For en bradepande på 20 x 30 cm med bagepapir og hæld dejen i bradepanden. Dejen virker ret klæbrig og det er meningen 😀

Bag kagen midt i ovnen i 30-40 minutter. Bagetiden kan varierer fra ovn til ovn, så prøv dig frem. Jeg bagte min kage i 35 minutter.

Begynd med 30 minutter og hvis dejen stadig virker “våd” skal den have lidt mere – giv den et par minutter ekstra ad gangen og mærk gerne efter med en kødnål, om den er færdig – hænger der dej ved kødnålen, så skal den bage lidt mere. er kødnålen ren, så er kagen færdig 🙂

Tag den færdigbagte kage ud af ovnen, og lad den køle af i formen i 7 minutter. Træk den forsigtig over på en rist og lad den køle helt af der.

Skær denne velduftende lækre kage i tynde skiver og smør skiverne med iskoldt smør af den gode slags og server med det samme. Krydret ølkageIskoldt smør på årets julekage, mums

Kagen smager allerbedst med iskoldt smør – det er en gammel tradition, tror jeg – det er det i hvert fald i min familie – og det smager himmelsk. En skive af denne krydrede ølkage med iskoldt smør på er meget vanedannende og du bliver helt afhængig af den lækre smag.Krydret ølkageSmukke bær, gylden krumme og karamelliseret kant, mums 😀

Kagen dufter af jul og smager af jul – den dejlige blanding af nelliker, kanel og ingefær giver den dybe juleduft, som alle så godt kan lide. Blandingen af rosiner og tranebær passer perfekt til krydderierne og gør hverken kagen for sød eller for syrlig – selv rosinhadere (som jeg selv) spiser den med stort velbehag, rosiner inklusiv. Den store mængde farin og hvidtøllen karamellisere på en helt fantastisk måde i kagen og giver en perfekt dybde og gør den en smule klistret, men det er lige som det skal være – den helt perfekte julekage 😀



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.