Krydrede kødboller med pandebrød

Print Friendly, PDF & Email

Jeg elsker den danske sommer med alt hvad den indebærer af solskin, blå himmel, små uldtot lignende skyer, blæst og gråvejr. Når der trækker mørke skyer med regn ind over sommerklædte Dannevang tænder jeg stearinlys, laver en kop god the og hvis jeg er rigtig heldig, har jeg en dejlig hjemmebagt bolle i fryseren, som jeg luner 🙂

Når det danske sommervejr viser sig fra sin lidt mørkere side, så er det ikke altid at grillen bliver startet, og så er det godt at have en opskrift på en dejlig sommerret i ærmet 🙂Krydrede kødbollerSkøn Middelhavsmad 🙂

Disse skønne krydrede kødboller på lune pandebrød med sprød salat er perfekt til en gråvejs sommerdag. De er friske, falder let i maven og smager usandsynligt godt 🙂

Opskriften på de lune pandebrød er fra Karolines Køkken og den eneste ændring jeg laver, er at jeg steger dem uden fedtstof på en god slip-let pande. Jeg pakker dem i stanniol og holder dem lune i ovnen, når de er færdige, nøjagtig som der står i deres opskrift.

De krydrede kødboller er egen opfindelse og de er virkelige lækre 🙂

Til 4 personer/24 kødboller skal du bruge:

300 g magert oksefars

3 fed fintrevet hvidløg – hvis du presser hvidløgene, kan du nøjes med 2 fed

1 tsk. røget paprika

1 tsk. almindelig paprika

½-1 tsk. chilipulver – mængden afhænger af, hvor krydret du vil have dine kødboller

3 forårsløg – den grønne del, finthakket

1 dejligt stort æg fra en glad høne

½ tsk. fint salt

Kom alle ingredienserne i en skål og rør farsen godt sammen, indtil den virker lidt sej i strukturen.

Lad farsen hvile, tildækket, på køkkenbordet i ½ time. Imens farsen hviler, kan du lave pandebrødene.

Hold pandebrødene lune i ovnen – jeg sætter min ovn på 100 grader, almindelig og ikke varmluft. Det er en god temperatur til at holde mad varm ved. Husk at pakke brødene ind i stanniol ellers bliver de tørre og kedelige.

Når farsen har hvilet, former du den til små valnødde store kugler, der bliver 24 kødboller.

Den letteste måde at forme farsen på er, at tage en lille klat op i hænderne og trille den til en lille kødbolle. Farsen er for fast i konsistensen, og det skal den være, til at du kan bruge en teske.

Læg alle kødbollerne på en tallerken. Sæt en stegepande over godt med varme, kom lidt olivenolie og en klat god smør på panden og steg kødbollerne gyldne på alle sider. De skal stege i cirka 10-12 minutter.

Imens kødbollerne steger, laver du salaten klar til brødene.Krydrede kødbollerLækker sommerret med stærke undertoner

Jeg  bruger primært grønne grønsager: hjertesalat, grønne asparges, forårsløg, agurk og squash.

Snit 1-2 hjertesalathoveder fint. Hak det hvide fra forårsløgene du brugte til kødbollerne fint og bland sammen med salaten. Riv ½ squash på den grove side af råkostjernet ned i salaten. Skyl ½ bundt grønne asparges, bræk den træede ende af og skær den “gode del” i fine siver og bland også den i salaten. For at få en smule farvespil, kan du rense 5-6 dejlige danske radiser og rive på den grove side af råkostjernet og blande dem i salaten.

Hvis du også gerne vil have agurk i, vil jeg anbefale, at du flækker ½ agurk på langs og skraber kernerne ud med en teske og resten skærer du i tynde skiver. På den måde undgår du at få en sjasket og våd salat.

Så til salaten skal du altså bruge:

1-2 hjertesalat

½ squash

3 forårsløg – resten af dem du brugte til kødbollerne

½ bundt grønne asparges

½ agurk 5-6 radiser

Jeg laver også en skøn og små-stærk tzatziki til kødbollerne – det klæder dem rigtig godt 🙂

Til tzatzikien skal du bruge:

1 agurk – revet på den grove side af råkostjernet ned i en si og sat til afdrypning, gerne ½ time eller mere

250 ml skyr – græsk yoghurt kan også bruges

3-4 fed presset hvidløg

En smule havsalt og friskkværnet peber

Rør skyr sammen med hvidløg, havsalt og peber. Pres den sidste saft af agurken og vend den i skyren. Sæt tzatzikien til side i cirka 20-30 minutter og smag den så til. Den skal lige nå at trække smag først.

Det er en god idé at begynde med tzatzikien, da agurken skal dryppe af først og tzatzikien skal trække smag.

Når pandebrød, kødboller, salat og tzatziki er færdig kalder du familien til bords. Top et lunt pandebrød med den lækre, grønne og sprøde salat, den friske og stærke tzatziki og slut af med 4-5 kødboller på hvert brød.Krydrede kødbollerKrydrede kødboller i skønt selskab, mums

En super lækker sommerret, der bringer minder om ferier ved Middelhavet, solskin og varme med sine skønne krydrede smage og  retten er derfor perfekt på en gråvejs sommerdag i dejlige Dannevang 🙂   

De krydrede kødboller smager himmelsk sammen med den stærke og let syrlige tzatziki og salaten afrunder de stærke elementer, og giver en dejlig friskhed til både kødboller og det lækre, lune pandebrød.

Det er en ret, der mætter rigtig godt uden at falde tungt i maven. Hvis du skulle stå tilbage med uspiste pandebrød, så kan de fryses. Det samme kan kødbollerne 🙂

En perfekt sommerret til perfekt dansk sommervejr 😉



2 thoughts on “Krydrede kødboller med pandebrød”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.