Vegetar, veganer, fleksitar eller pescatar – hvem er jeg

Vegetar, veganer, fleksitar eller pescatar – hvem er jeg

Vegetar, veganer, pescatar, fleksitar – volapyk for nogle og for andre er det nærmest basal viden. Vegetar og veganer er velkendte begreber, hvor pescatar og fleksitar er knap så kendte. En pescatar lever primært vegetarisk, men spiser dog fisk og skaldyr i modsætning til en vegetar, som ikke spiser hverken fisk eller skaldyr. En fleksitar lever primært vegetarisk, men spiser kød en gang imellem. Arla har faktisk lavet en ganske udmærket beskrivelse af de fire kostretninger.

Panzanella

Jeg er ikke vegetar, jeg er en kombination af fleksitar og pescatar – jeg har bevidst valgt kød fra som min primære kilde til protein og får mine proteiner fra planter, blandt andet fra bønner og kikærter. Jeg kan dog ikke leve uden hverken skyr, mælk, æg eller ost, så det får også lov til at bidrage med protein indtaget i min kost.

Jeg har levet som fleksitar/pescatar i to år og for mig var det et ganske naturligt valg at skære kød næsten helt væk fra min kost. Jeg har altid spist kød og jeg er, som mange andre, vokset op med at det er kødet, der er omdrejningspunktet til måltiderne og det grønne er tilbehøret. Det har fulgt mig igennem livet indtil for tre år siden, hvor jeg gik igennem en større og kompleks ændring i mit liv. Jeg blev skilt.

Efter altid, sådan føles det i hvert fald ofte, at have delt livet sammen med andre med alt hvad det inkluderer af tilpasning og hensyntagen, stod jeg for første gang helt alene og jeg kunne gøre som jeg ville – også kostmæssigt. Det tog mig godt et års tid at lande kostmæssigt på benene og i begyndelsen af 2018 sagde jeg nej tak til kød. Og jeg skal da lige hilse og sige, at det er ikke alle, der tager sådan en udmelding lige pænt 😉 Heldigvis er jeg en voksen kvinde og jeg bestemmer selv, hvad jeg spiser – også når jeg er ude eller til familie middage.

Lun middelhavssalat

Jeg kan godt lide kød, det er slet ikke det, jeg kan bare ikke lide det hver dag. Der kan gå uger imellem at jeg spiser kød og det har jeg det rigtig godt med. Jeg spiser gerne fisk og skaldyr, men det er heller ikke hver dag. Jeg kan i perioder spise fisk/skaldyr to-tre gange om ugen og så kan der gå uger, hvor jeg ikke spiser det.

For mig handler det primært om, hvad jeg kan mærke er godt for min krop og mit velbefindende og efter at have levet primært uden kød i to år, kan jeg sagtens mærke en forskel. Jeg har det fysisk bedre – jeg føler mig ikke oppustet eller utilpas i maven, og da jeg er en af mange med kroniske smerter, kan jeg faktisk også her mærke en forandring. Smerterne er der stadig, de er ikke på magisk vis forsvundet, men perioderne med kraftige smerter, der har kostet mange sygedage igennem årene er blevet færre og når de kommer, så er jeg hurtigere ovenpå, end da jeg spiste kød dagligt.

Hvis jeg er til familie middag, så spiser jeg det kød, der bliver serveret, bare ikke i ret store mængder – mit fokus er mest på tilbehøret og når jeg er på restaurant vælger jeg oftest fisk/skaldyr eller de vegetariske muligheder, som flere og flere restauranter heldigvis tilbyder.

Jeg er ikke på nogen måde fanatisk – jeg gør bare det, der er godt for mig og for min krop.

En sidegevinst, for mig, ved at have skåret kød stort set væk fra min kost er, at jeg har fået mere energi – jeg er i det daglige rimelig aktiv, men da jeg spiste kød dagligt, var der ikke så meget energi, som der er nu. Med to hunde, der er ret motionskrævende, er det alfa og omega at der er energi til deres daglige motion og i dag klarer jeg nemt flere kilometer rask gåtur dagligt med dem. Jeg er udmærket klar over, at jo mere man bevæger sig, jo mere energi får man, men de dage jeg så har spist kød, kan jeg godt mærke at energien ikke er den samme. Nu er jeg ikke uddannet indenfor ernæring og om der er en generel sammenhæng, kan jeg ikke svare på, men for mig er der.

Linsesuppe

Jeg har valgt at dele dette med dig, da det selvfølgelig vil afspejle sig i de opskrifter jeg fremover deler med dig. Dermed ikke sagt, at der ikke kommer opskrifter med kød også – det gør der nu nok, men det vil være de vegetariske og pescatariske, der vil være flest af.

Når det så er sagt, så ved jeg godt, at der har været larmende stille herinde de sidste par år og der er flere årsager til dette – den ene har jeg nævnt – nu skal jeg primært kun lave mad til én og det kræver også lidt tilvænning og så har min anden store passion fået lov til at fylde meget de sidste 2-3 år – mine hunde og deres træning. Men jeg har ikke opgivet min første passion – mad og at dele opskrifter med dig – der skal nok komme lidt mere liv herinde og allerede indenfor kort tid får du en opskrift på en af min yndlings vegetar retter, så følg med og bliv endelig hængende – tak, fordi du ville læse med om mit valg og den indflydelse, det har haft på mit liv 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.