Julebrød

Print Friendly, PDF & Email

Jeg har lavet et sundt julebrød fyldt med lækre julede ting, og det smager faktisk rigtig syndigt, så det er allerede en favorit her i huset 🙂Julebrød

Lækkert julebrød

Brødet er egentlig en kopi af Amos kanelbrød fra Den Store Julebagebog. Jeg har modificeret opskriften hist og pist, hvilket også fremgår af den. Det er virkelig lækkert, på trods af mængden af rosiner, som jeg absolut ikke er fan af. Men jeg er vild med det, rosiner eller ej!

Hvis du ikke selv har bogen, så får du opskriften her af mig 🙂 

Til 1 brød skal du bruge: 

25 g gær

1½ dl sødmælk

25 g rigtig god smør – ikke et blandingsprodukt

3 spsk. farin – i originalen står der 2, men jeg syntes at 3 passer fint og det har intet at gøre med, at jeg måske har målt forkert af….

1 tsk. fint salt

1½ tsk. stødt kanel – jeg kommer en halv tsk. ekstra i, fordi det smager så godt

1 stort æg fra en glad høne med nissehue

65 g syltet appelsinskal – jeg bruger lidt mere, end der står i opskriften

150 g rosiner – jeg bruger 50 g mindre, end angivet i opskriften

300 g hvedemel og måske lidt til

Smelt smørret og tilsæt mælken. Det skal blive lillefingervarmt, hellere lidt koldere end lidt varmere. Smuldr gæren i en stor skål og tilsæt den lune mælke-smørblanding. Rør gæren godt ud, tilsæt sukker, æg, kanel, appelsinskal, rosiner, 1/3 af melet og rør sammen. Kom saltet i og tilsæt mere mel, lidt af gangen. Ælt dejen godt med mere mel. Dejen bliver tung på grund af det tørrede frugt, så den er også tung og hård at ælte, men giv endelig ikke op. Når du har æltet dejen rigtig godt, skal den lige have lov til at ligge og dase lidt.

Lad dejen putte under et klæde i en meldrysset skål i 45 minutter. Del dejen i tre dele og tril disse dele til lange pølser.

Smør en brødform, cirka 1½-2 liter, godt med smør i alle revner, sprækker, kanter og på alle flader. Flet de tre dejpølser sammen til en stor tyk fletning. Læg fletningen ned i den godt smurte form og kom igen et klæde over. Lad dejen hvile ovenpå anstrengelserne i 45 minutter.

Når halvdelen af den sidste hvile/hævetid er gået, tænder du ovnen på 200 grader – ikke varmluft, så får du et tørt brød og det gider du alligevel ikke spise.

Pensl brødet med lidt sammenpisket æg og drys godt med perlesukker og finthakkede mandler. Bag brødet midt i ovnen i minimum 30-35 minutter. I opskriften står der 20-25 minutter og det er langtfra nok, fordi det er et meget kompakt brød. Jeg bager mit brød i cirka 35-40 minutter, men det afhænger altså også meget af ovnen. Tjek efter med en kødnål, hvis du er i tvivl.

Tag brødet ud af ovnen, når det er færdigbagt og lad det køle af i fem minutter i formen. Vend det derefter forsigtigt ud på en bagerist og lad det køle af til det er let lunt. Skær det i tykke skiver og spis med et tykt lag rigtig godt gult smør på, mums! Julebrød

 Smagen af jul med iskoldt smør på toppen, mmmhhh 🙂

Julebrødet smager sødt, syrligt og rigtig meget af jul. Det virker meget syndigt og sødt, men det er slet ikke så syndigt. Det er mængden af rosinerne, der gør at brødet bliver sødt og får den syndige konsistens. Det er et kompakt og tungt brød, der minder mere om en basse af en kage, end et egentligt brød. Kanelen smager igennem, uden at dominere, og den syrlige appelsinskal giver en god kontrast til de søde rosiner. Et enormt lækkert julebrød, der smager fantastisk til en kop gløgg eller en kop god kaffe. Brødet er allerbedst nybagt, men smager også godt et par dage efter. Du kan eventuelt komme brødet i køleskabet, så bliver det lidt tungere i konsistensen, men holdbarheden forlænges også nogle dage. JulebrødFyldt med julegodter 🙂

Dette julebrød er også en fin værtindegave. Bind eventuelt et fint rødt bånd om midten på brødet og slut af med en stor sløjfe og lidt grønne kristtjørnblade stukket ind ved sløjfen. Det skal nok vække lykke ved modtageren 🙂


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *