Jødekager

Print Friendly, PDF & Email

I dag er der præcis en måned til juleaften – kun én måned 😀 Jeg glæder mig allerede. Julepynten er så småt ved at finde sin plads i det lille hjem og julestemningen er godt på vej 🙂

Med kun en måned til juleaften, så begynder travlheden også at melde sig; der skal købes julekalender og julegaver, der skal hentes juletræ, der skal hygges med familien, der er også altid en julefrokost eller to, der skal deltages i og så skal der bages julesmåkager. Du har allerede fået opskriften på min yndlingsjulesmåkage; håkonskagen. I dag får du opskriften på en af de mest spiste danske julesmåkager; jødekagen. Jeg har et lidt ambivalent forhold til navnet på denne lille lækre, kanelkrydrede småkage. Jeg synes, at det er et lidt fordomsfuldt navn til en kage, men det er nok bare mig.JødekagerSprøde, kanelkrydrede jødekager

Min opskrift på jødekager er nogle generationer gammel, den stammer fra min mormor, der sikkert har fået den af sin mor. Jeg har fået opskriften af min søde mor, der for nogle år siden lavede et opskriftshæfte med diverse juleopskrifter i til mine søskende og jeg. Hæftet hedder: “Juleopskrifter m.m. som vor mor lavede det.” Det er efterhånden godt slidt, dette kære hæfte, for det er blevet hyppigt brugt. På den første side i dette hæfte, er opskriften på jødekager og nu får du den også 🙂

Du skal bruge:

250 g hvedemel

150 g stuetempereret smør af den gode slags

125 g rørsukker

1 æg str. L fra en glad høne

½ tsk. hjortetakssalt

Til pynt skal der bruges 1 sammenpisket æg, gerne fra samme glade høne og en portion kanel-sukker. Kanel-sukker laves ved at blande 100 g sukker med 1-2 spsk. stødt kanel. Du kan smage dig frem til mængden af kanel. Sukkeret skal have smag af kanel, dog uden at kanelet overdøver sukkersmagen.

Kom mel, rørsukker, hjortetakssalt og smør i en skål og bland det godt sammen. Saml dejen med ægget. Pak dejen ind i film og læg den i køleskabet i minimum 1 time.

Når dejen har hvilet sig ovenpå ælte-sammen-strabadserne, tænder du ovnen på 175 grader, ikke varmluft. Kom mel på dit køkkenbord og rul dejen tyndt ud, cirka 2-3 mm i tykkelsen. Du skal bruge en del mel, så dejen kan slippe bordet, men heller ikke for meget, for dejen suger melet og bliver hårdt og så kan du ikke bruge det. Stik figurer ud af dejen, det kan være hjerter, cirkler, snefnug, kagemænd- og koner eller stjerner, som jeg har gjort.

Læg kagerne på en bageplade med bagepapir og pensl dem med lidt æg og drys 1/4 tsk. kanel-sukker på midten af hver kage. Bag dem øverst i ovnen i cirka 8-10 minutter. Du skal holde øje med dem, for pludselig har de fået nok og de får hurtigt for meget. De skal være let gyldne.Jødekager

Smukke stjerner

Tag kagerne ud af ovnen og lad dem køle af på en bagerist, inden du pakker dem i fine julekagedåser eller i et fint patentglas. Tag forbi dine forældre eller dine bedsteforældre med en portion – det vækker stor glæde 🙂

Hjortetakssaltet lugter rigtig fælt, men det er det, der gør småkagerne sprøde og det giver dem en lang holdbarhed. De holder bare aldrig særlig længe her i huset, de bliver altid spist lynhurtigt 🙂Jødekager

Jeg har flere opskrifter i ærmet på gode julesmåkager og dem vil du også få i løbet af det næste stykke tid. Desuden vil jeg i december måned have fokus på hjemmelavet og i de fleste tilfælde spiselige gaver til advent, værtindegaver og julegaver. Derudover vil jeg også give dig opskrifter på den gode julemad, lækkert julebag og sødt konfekt.

December måned vil derfor være fyldt med opskrifter, inspiration og tips til dig, til at gøre din jul endnu mere hyggelig 🙂



3 thoughts on “Jødekager”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *