Grønsagssuppe

Print Friendly, PDF & Email

Efterår er suppetid! Du er nok allerede klar over, at jeg er en stor suppe fan. Jeg er vild med de fleste supper; tykke, tynde, cremede, chunky, fyldige, mættende – ja, stort set alle slags.
Suppe er den perfekte varmekilde på råkolde dage eller på de dage, hvor du bare føler, at du og din krop har brug for lidt ekstra godt.

Det behøver ikke at tage flere timer at lave suppe. Mange supper kan laves på 30 minutter og er derfor også gode og mættende på en travl hverdag, hvor alt skal hænge sammen og minutterne ikke er dem, der er flest at rutte med.Grønsagssuppe

Den her fyldige og meget mættende grønsagssuppe er en af den slags, der er lavet på 30 minutter og giver dig varmen helt ind i knoglerne 🙂 Den er god til begynde efterårs snuer, ømme halse og som en ekstra vitamin indsprøjtning.
Jeg lavede den til kæresten – der ikke er suppe fan, som jeg – forleden, da hans hals begyndte at gøre knuder og næsen begyndte at løbe. Han blev mæt, varm og veltilpas 🙂

Til fire personer skal du bruge:

6 mellemstore gulerødder eller 4 meget store

Lidt mere end 1/4 knoldselleri – i renset tilstand, så måske cirka ½ i urenset

4 pastinakker eller persillerødder

2 løg

1 stor porre

2 fed hvidløg

½ rød chili

3/4 – 1 l. vand

2 grønsagsbouillon terninger

2-4 spsk. akaciehonning

Eventuelt lidt godt brød til at suge lidt af den gode suppe op med. Er du meget ked af at skulle undvære kød, kan du tilsætte lidt kogt kyllingekød i tern til den færdige suppe og eventuelt erstatte grønsagsbouillonen med hønsebouillon.Grønsager

Skræl alle dine rodfrugter og læg dem til side. Pil løgene og hvidløgene. Skær bunden af porren og toppen – gem så meget af den grønne top som muligt. Skyl porren rigtig godt for jord – jeg plejer at løsne lidt i den grønne top, så jeg kan komme ind og skylle det jord af, der sidder indeni porren. Den der knasende jord-ting mellem tænderne, når jeg spiser, er IKKE et hit 🙁

Hak løg, hvidløg og chili fint. Lad endelig kernerne blive i chilien – det giver mere smag. Skær den hvide del af porren i tynde ringe.
Sæt en stor gryde over medium varme og hæld 1 spsk. olivenolie i. Når olien er varm tilsætter du løg, hvidløg, chili og porre. Lad det stege et par minutter, imens du gør de sidste grønsager klar. Rør et par gange undervejs – det skal ikke blive brunt, men klaret.

Skær rodfrugterne ud i tern i samme størrelse, ikke for store – det er ikke behageligt at spise i en varm suppe. Ternene skal være max 1×1 cm.
Tilsæt rodfrugterne og lad dem stege med i 2-3 minutter. Hæld vand over grønsagerne, så de er lige akkurat dækket. Tilsæt bouillonterningerne og læg låg på gryden.
Suppen skal nu småsimre i ca. 10 minutter.

Imens suppen simrer, snitter du den grønne top af porren i meget tynde skiver.

Når de ti minutter er gået, smager du suppen til. Den skal sikkert have lidt salt og et par kværn peber. Den virker mild til at starte med, men chiliens styrke sniger sig ind og giver den et ret stærkt efterspil og det er her akaciehonningen kommer ind. Tilsæt 2-4 spsk. af den gyldne honning til suppen, rør rundt og lad det lige komme til kog igen. Smag til en gang mere. Nu er smagen mere blød og rund, men stadig med styrken fra chilien, dog uden at dominere. Tilsæt mere honning, hvis du synes. Tilsæt de grønne porre ringe lige inden serveringen, så de lige når at blive lidt kogte.

Server suppen rygende varm med et lille stykke brød til.

Suppen ser ikke ud af meget, men den mætter og alle fibrene i rodfrugterne er super gode til din mave. Det er en vitaminbasker, der sparker efterårs snuen væk og varmer dig helt igennem.

Grønsagernes milde smag minder om de skønne efterårsdufte i skoven, farverne ligner de smukke blade på træerne, der er iklædt deres efterårsdragt og den skønne kombination af de milde grønsager, den stærke chili og honningens afdæmpede smag gør dig glad helt ned i lilletåen. Det her er en efterårssuppe af de helt gode.Grønsagssuppe

 



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *