Gazpacho

Gazpacho
Print Friendly, PDF & Email

Gazpacho er en spansk tomatsuppe, der serveres kold på varme dage. Traditionelt skal gazpacho serveres iskold, men jeg foretrækker faktisk min nylavet og ved stuetemperatur. For mig smager den bedst sådan; så kan jeg smage tomaternes sødme, den lille snert af chili og hvidløg og agurkens friske pust.

Det er lige nu, hvor tomaterne er allerbedst, at du skal lave en kæmpe portion gazpacho. Jeg laver altid en stor portion og gemmer resterne i køleskabet, suppen smager nemlig også lækkert varmet op og brugt som tomatsauce på skøn pasta.

Udover at gazpacho smager fantastisk, så er det også en rigtig god måde at få en god portion af de 6 stykker grønt og frugt, vi hver især skal have om dagen.

Til 4 personer skal du bruge:

5 store og solmodne tomater eller 500 g små krydrede tomater, f.eks. San marzano – jo bedre tomater, jo bedre suppe

3/4 stor agurk

1 rød peber

50 g hvidt brød uden skorpe og uden kerner

1-1½ tsk. finthakket rød chili

½ stort fed hvidløg, finthakket

2 spsk. citronsaft

Ca. 5 spsk. ekstra god jomfruolivenolie

Havsalt og friskkværnet peber

1 håndfuld frisk basilikum

1 håndfuld frisk mynte

De fleste bruger bouillon i deres gazpacho, det gør jeg ikke, da agurken afgiver en del væske. Suppen får en tynd grødagtig konsistens, som kun gør den endnu mere lækker.

Nogle vælger også at flå både peber og tomater, samt skrælle agurken. Det gør jeg heller ikke.

Skær alle grøntsagerne i grove tern og kom dem i en foodprocessor eller en blender. Jeg synes det er lettest med en foodprocessor. Skær brødet i grove tern og kom også det deri. Kom citronsaft og olivenolie i og kværn lidt peber og drys lidt salt ned til de farvestrålende grøntsager.

Sæt låget på og blend til du har en ensartet, homogen masse. Smag på suppen. Skal der en dråbe citronsaft mere i, måske lidt mere peber eller lidt salt?

Hak basilikum og mynte fint.

Server suppen nylavet med et drys hakket basilikum og mynte på toppen. Du kan vælge at servere lidt brød til, men det er egentlig ikke nødvendigt.

Jeg spiser suppen på de få varme sommerdage, vi har. Den er som skabt til at få kropstemperaturen ned og så læsker den på den mest fantastiske måde. Den er blevet lavet et utal af gange henover sommeren og jo flere gange jeg laver den, jo gladere bliver jeg for den.

Tomaternes solmodne sødme kan virkelig smages, når suppen serveres nylavet og den lille stærke strejf af chili og hvidløg klæder sødmen, uden at voerdøve den. Agurkens friske sprødhed kan virkelig smages, selvom den er blendet i tusinde stykker. Den røde peber giver suppen et snert af bitterhed, som sammen med syren fra citronen gør suppen smagsmæssigt perfekt. Den friske basilikum og mynte på toppen fuldender smagsoplevelsen og du har svært ved at stoppe ved én portion.

Gazpacho er og bliver en sublim lækkerbisken, der stråler af sol og sommer i både udseende og smag.

Prøv den – det bliver du simpelthen nødt til!

Buon appetito! 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *