Gammeldags oksesteg

Jeg har nu lavet søndags-simremad i snart to måneder hver søndag og jeg elsker det. Der er noget rigtig dejligt old-school hygge over sådan en simreret på en søndag. Det er bare den helt rigtige ret på en søndag; i hverdagene er der sjældent tid til at bruge lang tid i køkkenet, fredag og lørdag er ofte fyldt med planer, aftaler og middagsarrangementer, og søndag er den dag, hvor der skal hygges. Du sover lidt længere, du går ture i skoven, spiller spil med børnene, bager måske en kage og så har du faktisk også overskuddet til at smække en søndags-simreret på komfuret og der passer en gammeldags oksesteg bare helt perfekt.Gammeldags oksesteg

Denne søndags-simreret var lige netop sådan en basse; gammeldags grydestegt oksesteg med skysauce, kartofler, grønne bønner, ribsgele og tyttebær. Kan det bliver mere old-school? Det tror jeg altså næppe – jeg må dog indrømme at jordbærgrøden eller buddingen med den lune frugtsauce til dessert manglede, men det var vist godt det samme, for maverne var propfyldte med mørt og lækkert kød, delikat sauce og sprøde bønner, mums.

Du skal beregne et par timer til stegning, det afhænger af kødets vægt. Jeg lod mit simre i 2 3/4 time og dertil skal du lægge bruning af kødet og hviletid for kødet. Så du skal begynde 3-3½ time før, du har planer om at servere maden. Med mindre du bruger et mindre stykke kød.
Du skal endelig ikke lade den lange stegetid skræmme dig – som med alt dejligt simremad, så passer det sig selv, når du har lige har gjort det første kvarters forarbejde.Gammeldags oksesteg

Til 4 personer, inklusiv en rest til biksemad i de kommende dage, skal du bruge:

2 kg oksebov – gerne et stykke med ben, det stykke jeg fik fat i var snøret, men jeg var heldig og kødet var rigtig fint og lækkert uden skjult snask – jeg har også en rigtig god slagter

2 mellemstore ganske almindelige løg

1 øl á 33 cl – en pilsner af den lidt mørke slags passer perfekt

2-3 dl vand

Havsalt og friskkværnet peber

1 milda eller en madlavningsfløde, hvis du er mere til det – bare du bruge 2½ dl dejlig tyk cremet væske til at runde saucen af med, så bliver saucen så glad

Lidt kulør og maizena til jævning

30 g god smør – altså rigtig smør

Tag den største stegegryde du har og sæt den over fuld varme. Kom smør og en lille sjat olivenolie i gryden og lad det bruse op. Læg stegen i og brun den godt af på alle leder og kanter, også enderne – alt skal brunes af på den. Krydr den med havsalt og friskkværnet peber. Gammeldags oksestegImens stegene bruner, piller du løgene og skære dem i grove både – jeg delte løgene i fire stykker hver.
Når stegen er brunet godt af, tilsætter du løgene og lader dem stege med at par minutter. Du skal nu skrue ned for varme, så den er lige under medium – det skal jo kun simre. Tilsæt øllet og 2-3 dl vand – der skal være væde halvvejs op på stegen. Gammeldags oksesteg

Låg på gryden og lad stegen hygge sig i den gode væske en times tid. Vend stegen efter en time og læg låg på igen. Lad den simre videre i endnu en times tid – nu har den simret løs i 2 timer og du kan vende den igen, men du kan også lade den være. Den hygger sig og trækker smag fra øl og løg og den har det faktisk rigtig skønt i gryden uden alt for meget indblanding fra dig af 🙂

Det er nu tid til at koge kartofler – det vil jeg altså ikke forklare dig, hvordan du gør – det er jeg ganske sikker på, at du er lige så god til som enhver anden 🙂 Husk at sætte vand over til dine grønne bønner – de skal koge i cirka 5 minutter – de skal ikke være så kogte, at de er grå og smattede, det er bare ikke særlig godt. Men du har god tid endnu til at koge de små grønne vitamin bomber i.

Tilbage til det virkelig vigtige – din oksesteg. Jeg tør vædde med, at din bedre halvdel og dine børn kredser om dig og køkkenet på det her tidspunkt i simre-processen. Duftene fra gryden er uimodståelige og for de fleste bringer de skønne minder om familiemiddage ved bedste, runde fødselsdage, hyggelige aftener i varme barndomskøkkener og disse minder bringer ud nu videre – det er da skønt 🙂

Nå, det var den oksesteg, jeg kom fra. Efter 2½-2 3/4 times simren er stegen nu klar. Tag den forsigtigt op af gryden, brug to grydeskeer og ikke en gaffel – du vil ikke stikke i den – det får de gode safter til at pible ud og det er synd. Pak stegen ind i et stykke stanniol, så den kan holde sig varm, imens du laver saucen.
Si løgene fra væden i gryden og bring væden i kog. Tilsæt milda eller madlavningsfløde lidt af gangen, du skal måske ikke bruge det hele. Det skal runde saucen af, så du får en god rund og fyldig smag, uden at den smager fed. Tilsæt lidt kulør og smag til med lidt salt og peber. Jævn saucen en smule; den skal ikke være tyk, men den skal kunne hænge ved, så en smule jævning.

Pak kødet ud af staniolen og skær det i ½ cm tykke skiver, server med kartoflerne og den skønne skysauce, de sprøde grønne bønner og ribsgele eller tyttebær. Jeg brugte begge dele og jeg indrømmer gerne, at ribsgeleen ikke var hjemmelavet – Den Gamle Fabrik laver en ganske fin ribsgele. Tyttebærrene var hjemmelavet, dem har min søde mor lavet.Gammeldags oksesteg

Kødet smelter simpelthen på tungen og det kan jeg takke min farfar for – min søde far, fortalte mig, at min kære gamle farfar plejede at komme en øl ved, når han lavede grydestegt oksesteg – øllet mørner og giver en fantastisk smag til kød og sauce, så jeg fulgte farfars råd og det er jeg glad for 🙂

Det er en fantastisk søndags-simreret; en klassiker, der er smager vidunderligt. Smagene har dybde og er perfekt afstemte – de få, rigtig gode ingredienser, gør denne ret ganske uimodståelig og som kæresten sagde, så er det: “Total yndlingsmad!”



12 thoughts on “Gammeldags oksesteg”

    • Kære Iben,

      Undskyld det sene svar. Jeg vil ikke anbefale det. Du risikerer, at stå med noget meget tør kød, når du skal servere det.

      Kh Helene

  • Så fik vi prøvet denne fantastiske opskrift, og manden min listede i køkkenet og jeg hørte grydelåget klirre et par gange, super lækkert og ja jeg behøver vel ikke at skrive at jeg har en forspist husbond. mvh Ulla

    • Kære Ulla,

      Det er rigtig dejligt at høre – duften er uimodståelig og det er svært ikke at forspise sig i denne klassiske lækkerbisken 😉 Jeg er rigtig glad for, at I kunne lide opskriften 🙂

      Kh Helene

  • Super hyggelig beskrivelse, tak for den 😉
    Det simre og dufter skønt og med resten af stouten nydt, vil jeg kløve lidt brænde på denne skønne efterårs dag imens den stile passer sig selv!
    Tak for indlægget,
    Nic

    • Kære Nic,

      Velbekomme 😀
      Det lyder simpelthen som en skøn dag – lige en efterårsdag efter mit hoved 🙂

      Kh Helene

  • Bortset fra at dette både er en fantastisk nem ret OG en fantastisk velsmagende ret, som jeg vender tilbage til igen og igen, så er processen så underholdende beskrevet, at jeg læser hele historien igennem hver evig eneste gang. 🙂
    Tak for mad, tak for underholdningen. 🙂

    • Kære Jørgen,

      Det var så skønt at læse din meget søde kommentar – tusind tak for de rosende ord 🙂 Jeg bliver så glad, når jeg læser, at du både kan lide retten og at du finder beskrivelsen af opskriften underholdende. Det er rigtig dejligt at vide. Det er godt at vide, at jeg både kan underholde smagsløg og hjerne – tusind tak 😀 Sådan en rar kommentar kan glæde helt ud i tæerne 😉

      Kh Helene

  • Vi skal prøve den gl. oksesteg i morgen aften sammen med gode venner.
    Håber vi kan gøre det godt nok. Vi får se!!
    Vi ønsker alle et godt nytår.

    Hilsen Bodil og Per Paaske, Næsby strand, 4900 Nakskov

    • Kære Bodil og Per,

      Det er et rigtg godt valg til nytårsmad og jeg er sikker på, at det nok skal blive en succes 🙂
      God fornøjelse og rigtig godt nytår 🙂

      Kh Helene

    • Kære Hanne,

      Tak for de pæne ord – det er en skøn klassiker 🙂

      Velbekom – det glæder mig, at du kunne lide den 🙂

      Kh Helene

Skriv et svar til Ulla Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.