Fuldkornsbrød

Print Friendly, PDF & Email

Da jeg stod op her til morgen, var der allerede begyndt at brede sig den skønneste duft i hele huset. Jeg havde gjort alt klar i aftes, inden jeg gik i seng og kæresten stod op meget tidligt og satte processen i gang. Denne skønne duft vil tage til og i løbet af et par timer vil jeg simpelthen soppe i mundvand. Til aften vil jeg være tæt på vanvid af at vente på, at jeg kan sætte tænderne i min lækre og saftige Pulled Pork. Åhh hvor jeg glæder mig 😀

Jeg laver pulled pork i dag af to årsager; der venter en travl dag med indkøb til nytårsaften og så orker jeg ikke at bruge flere timer i køkkenet, når jeg har danset rundt i diverse forretninger med hundredevis af andre indkøbshungrende mennesker.
Den anden årsag er, at nu er der let og lidt snask-agtig mad til nytårsdag. Min pulled pork er stor nok til at der er til to dage, så aftensmaden i dag og nytårsdag er sikret.
Uanset om jeg er helt tømmermænds-træt nytårsdag eller ej, så er det fast tradition at få en lækker burger den dag og en pulled pork burger med hjemmelavet barbeque sauce, coleslaw og burgerboller er da det bedste 😀Pulled pork

Når jeg nu har så “krævende” en dag foran mig i dag, så skal jeg også have en solid morgenmad til at ligge en god, men ikke tung bund. Morgenmaden i dag byder derfor på stempelkaffe, italiensk Pecorino ost, lidt frisk frugt skåret i tern med lidt akaciehonning over og en skive eller to af mit lækre fuldkornsbrød med hvidtøl. Dette brød er fra Amo “Den Store Julebagebog” og de kalder det et julebrød, men jeg synes, at det er lidt misvisende, der er ikke meget jul over det, udover hvidtøllen.
Når en opskrift hedder Julebrød, så forventer jeg kanel, nelliker, kardemomme, pomerans, sukat, rosiner og alle de andre lækre juleting og det er der intet af i denne opskrift. Derfor har jeg valgt at kalde det et fuldkornsbrød 🙂FuldkornsbrødFristende brød med sprød skorpe 🙂

Til to ikke så store brød skal du bruge:

25 g gær

2 dl lunken vand

½ flaske hvidtøl – jeg bruger altid KB hvidtøl, det er den eneste rigtige hvidtøl, synes jeg og jeg bruger altid lidt mere end ½ flaske 😉

150 g fuldkornshvedemel

20 g stuetempereret smør af den gode slags

1 tsk. fint salt

Cirka 500 g hvedemel

Smuldr gæret i en stor skål og bland hvidtøl og vand i en lille gryde. Varm det let op, så det er lidt køligere end lillefingervarmt. Kom væsken ned i skålen og rør gæren ud. Tilsæt fuldkornsmelet og rør godt sammen. Kom smør og salt i og rør let. Tilsæt hvedemel lidt af gangen, indtil dejen er klar til at ælte. Ælt dejen godt, så den bliver dejlig smidig og elastisk. Stil skålen til side med et klæde over i 1 time.

Når dejen har hygget sig i en times tid, vender du den forsigtigt ud på et bord og skærer den over i to lige store dele med en meget skarp kniv. Lad dejen hvile yderligere 10 minutter, når du har delt den.

Fold hver dejklump til enten et rundt brød eller et mindre aflangt brød. Jeg har prøvet begge dele og det bedste resultat er et rundt brød. Du skal ikke arbejde for meget med dejen, den skal bare lige have brødform. Læg begge brød på en bageplade med bagepapir. Rids brødene med en skarp kniv. Dæk brødene med et klæde og lad dem hæve i 30-45 minutter.

Tænd ovnen på 250 grader, ikke varmluft – du kender efterhånden min holdning til varmluft 😉

Når brødene er godt udhvilet og ovnen dejlig varm, så sætter du brødene ind midt i ovnen og skruer straks ned til 220 grader. Bag brødene i cirka 25 minutter, til de lyder hule og er let gyldne. Lad dem køle af på en rist.FuldkornsbrødBrødene bliver ikke vanvittig store, men så når du også at spise dem, inden de bliver tørre. Kom det brød, du ikke skal bruge, i fryseren, når det er kølet let af, men stadig er lunt. Når brødet stadig er let lunt, så får du en bedre skorpe på brødet og en bedre krumme, når du tager det ud af fryseren igen.

Der er ikke brugt sukker i opskriften – hvidtøllen giver en god sødme til brødet og gør sukkeret overflødigt.

Det smager rigtig godt med en skive god ost eller en klat syltetøj. Du kan også bruge det til en sandwich til frokosten 🙂

I morgen er der atter store bagedag, Jubii 😀 Jeg skal bage til nytårsaften. Jeg skal bage kransekagestænger, nøddepralin bund med tung chokoladecreme, små fragilitebunde, grissini til et glas Asti til Dronningens nytårstale og burgerboller til nytårsdags pulled pork burger 🙂 Det bliver endnu en dejlig dag i dag og i morgen 🙂

2013 er også snart ved at rinde ud og det betyder status over året, nye ideer og ønsker for det nye år og et nyt tema her på La Dolce Vita. Dette skal jeg nok løfte sløret for lige om straks 😉

Jeg håber, du får en dejlig og stressfri søndag sammen med dem du holder allermest af. Det kan være at mit fuldkornsbrød har givet dig lyst til at bage lidt? 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *