Frisk rødkålssalat

Print Friendly, PDF & Email

I dag er der kun 3 uger til juleaften og jeg er i en blanding af julefryd, julefred og julepanik. På dette tidspunkt plejer jeg hvert år at være færdig med at købe julegaver, men i år er det bare slet ikke sådan. Nu synes du sikkert, at jeg er en smule tosset, for der er jo goood tid, men jeg kan bare så godt lide at være færdig med gaverne nogle uger før den store aften. Det giver mig mere ro til at nyde den skønne december og virkelig julehygge.
Der er dog håb forude; i morgen står det meste af dagen i julegave-indkøbenes tegn, jeg skal simpelthen julegave shoppe i enorme mængder og det bliver så hyggeligt 🙂 Der skal oses i butikker, købes små gaver – til mig selv ;-), drikkes kaffe og spises chokolade undervejs og så skal jeg jo også købe et par julegaver eller fire, fem, seks, syv, otte, mange 🙂

Det bliver fantastisk 🙂 Dog er der andre vigtige ting end julegaver, nemlig julemaden!
I dag får du derfor en opskrift på en frisk rødkålssalat, som du kan servere til anden, stegen, gåsen, kalkunen eller frikadellerne. Den er et let og sundere alternativ til den traditionelle rødkål, som står på julebordet år efter år.Rødkålssalat

En fræk og frisk sag i flotte farver 🙂

Udover at den er sund og ikke falder tungt i maven, så er den også let at lave. Det eneste den kræver er lidt tålmodighed og lidt tid. Den kan derfor, med fordel, laves dagen før, den skal serveres.

Til seks personer skal der bruges:

1/4 frisk rødkål

3 appelsiner

1 æble

50 g valnødder

1 spsk akaciehonning

Friskkværnet peber

Snit rødkålen meget fint. Husk at fjerne stokken. Kålene skal snittes i meget tynde strimler ellers bliver resultatet ikke godt. Når alt kålen er snittet, giver du den lige et par snit på den anden led, så du ikke får alt for lange kålstrimler.

Kom kålen i en skål – ikke den skål du vil servere den i. Tag dine appelsiner og skær top og bund af. Skær med en skarp kniv forsigtigt skrællen af appelsinerne, så du får alt det hvide med af, men ikke for meget af kødet. Skær imellem hinderne på appelsinerne, så du får små fine appelsinfileter, gør dette over skålen med rødkål, så saften løber ned i skålen. Kom fileterne i en anden skål. Når du har skåret alle fileterne fra, klemmer du resten af appelsinerne over rødkålen, så alt den gode saft bliver blandet med rødkålen.

Nu skal kålen have en gang massage. Det lyder mærkeligt, men jo mere du klemmer, maser og trykker din rødkål jo bedre bliver den.
Frisk rødkål kan være en grov sag at tygge, næsten uanset hvor fint du har snittet den og denne kålmassage blødgør din kål og gør den mere lækker at spise.
Du skal massere kålen fire-fem gange af cirka tre minutters varighed. Der skal bruges en del kræfter til det, så det er desværre ikke noget børnene kan være med til. Appelsinsaften er også med til at gøre kålen med tyggevenlig, men den kan ikke gøre det alene.

Når kålen er blevet rigtig godt gennemmaseret, skal appelsinfileterne i. De kan med fordel deles i to, specielt hvis de er lidt store.
Skær æblet i tern, de skal være cirka 0,5 x 0,5 cm. Knus valnødderne let – ikke for meget. Kom æbletern og de fleste af valnødderne i rødkålen. Dryp akaciehonningen over kålen og drys med en smule friskkværnet peber. Vend det hele godt rundt og kom det i den skål du vil servere din friske rødkålssalat i. Pynt med de sidste valnødder og stil rødkålssalaten koldt, indtil den skal serveres. Den skal tages ud af køleskabet cirka 30 minutter før, den skal spises, så smager den bedst. Rødkålssalat

Lækker salat til julebordet

Det er en skøn, frisk og let syrlig-sød salat, der passer super godt til alt julens mad også en glaseret hamburgerryg. Det prøvede jeg forleden, da jeg havde en rest af rødkålssalaten tilbage og menuen lød på glaseret hamburgerryg. Det var så lækkert sammen med den røgede smag, mums.  



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *