Figenmarmelade

Figenmarmelade

Første gang jeg smagte figenmarmelade var på en ferie i Italien og siden har jeg sukket efter denne lækre marmelade mange gange. Endelig lykkedes det mig at genskabe smagen af den lækre marmelade fra ferien for en menneskealder siden. Smagen er perfekt og minderne, denne marmelade frembringer, er næsten bedre 🙂

Figenmarmelade er blevet en af mine favorit marmelader med dens milde, parfumerede smag. Den smager skønt helt alene på en skive god brød eller som skønt tilbehør til diverse lækre ost, hvor den på underfundig vis komplimenterer og fremhæver de forskellige oste varierende noter, uanset om det er en cremet skimmelost eller en fast Pecorino, uhm.

Figenmarmeladen har en snert af appelsin, der understreger de lækre figners komplekse smag.

Marmeladen er rigtig let at lave og god som en lille gave til dine forældre, din bedste ven/veninde, dine bedsteforældre eller måske den søde nabo 🙂

Til ca. 2 glas, skal du bruge:

550 g modne figner, det svarer til ca. 12 figner

½ vaniljestang

75 g rørsukker + 1½ tsk.

1 øko appelsin – saft og skal heraf

½ tsk. rød melatin

Atamon

Skyl fignerne, skær top og bund af og del dem i kvarte. Kom dem i en gryde. Flæk vaniljestangen og kom den i gryden sammen med rørsukkeret. Kom skal og saft af appelsinen i gryden.

Læg låg på gryden og lad fignerne hygge sig ved ca. medium varme. De skal kun simre, ikke koge. Rør i dem en gang imellem.

Fignerne skal simre i ca. 30 min.

Imens fignerne bliver til marmelade, kan du klargøre dine glas. Skold dem og skyl dem i lidt atamon – husk lågene. Det får marmeladen til at holde længere.

Rør melatinen ud i 1½ tsk. rørsukker og sæt til side.

Når den halve time er gået, fjerner du gryden fra varmen. Tag vaniljestangen op og kasser den. Blend marmeladen med en stavblender direkte i gryden til den er enten helt uden klumper eller med lidt klumper. Du kan gøre det som, du har lyst til. Rør melatin/rørsukkerblandingen i marmeladen under omrøring og sæt gryden tilabge over blusset igen. marmeladen skal lige simre 2 minutter mere under omrøring, så melatinen bliver arbejdet ind i den.

Hæld den varme marmelade på de skoldede glas og sæt lågene på med det samme. Opbevar marmeladen i køleskabet, så kan den holde overraskende længe. Med mindre du når at spise den ret hurtigt 😉

Figenmarmeladens mørke farve lokker med varme noter; et løfte, der absolut bliver holdt. Vaniljen fremhæver fignernes naturlige sødme og deres naturlige let parfumerede note. Appelsinen giver et syrligt modspil, men kun som en svag eftersmag, der giver en frisk note til det sødmefyldte førstehåndsindtryk. Marmeladen er enkel og alligevel kompleks i smagen, da figner, appelsin og vanilje fremhæves af de respektive noter og klæder hinanden godt. 

Figenmarmelade med appelsin er en skøn marmelade, som jeg helt sikkert vil forære et glas eller to væk af i den nærmeste fremtid, for at glæde dem jeg holder af 🙂

Buon appetito!



4 thoughts on “Figenmarmelade”

    • Kære Kirsten,

      Jeg vil altid vælge appelsin, det giver en mere sødmefyldt syrlighed end citronen gør.

      Kh Helene

  • Hej Kathrine,

    Spændende læsning, vi har for nyligt købt et hus med et stort figentræ, så jeg vil prøve din opskrift.
    Ved du hvor længe marmeladen kan holde sig?

    Mvh Mikael

    • Kære Mikael,

      Så længe du skolder glassene godt og skyller i Atamon bagefter, så kan marmeladen holde sig rigtig længe. Opbevar den køligt og mørk og du vil kunne nyde figenmarmelade i et par måneder efter, du har lavet den 🙂
      Og jeg er slet ikke misundelig over, at du har et figentræ i din have 😉
      God fornøjelse 🙂

      Kh Helene

Skriv et svar til Helene Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.