Dampede hvide asparges

Dampede hvide asparges

Dampede hvide asparges er en himmerigs mundfuld og en absolut delikatesse i min verden.

Det er høj sæson for asparges lige nu og både de grønne og de hvide asparges er absolut lækre. Oftest kan du få de grønne asparges i længere tid end de hvide, så hvis du falder over en bundt af de lange, lækre hvide asparges så køb dem!Den lækreste anretning

Tilberedningen er hvide asparges er for mange forbundet med en form for skræk – de skal skrælles og dampes og serveres med det helt rigtige tilbehør, så deres delikate sarte smag virkelig fremhæves, men frygt ikke – jeg har den perfekte opskrift til dig og de er slet ikke så være at tilberede, som du måske går og tror 🙂

Jeg serverer mine hvide asparges med lækre rejer marineret i dild og citrus skal og en delikat hvidvinsreduktion. Heller ikke dette skal skræmme dig væk – det er legende let at lave og det smager vidunderligt 🙂

Til 1 person, og her skal der virkelig fråses, skal du bruge:

250 g lækre hvide asparges

150 g store delikate rejer

1 lille håndfuld dild

Skal af 1/4 økologisk citron

2 dl hvidvin – gerne en lidt tør

1 lille skalotteløg – finthakket – ca. 1 spsk. i alt

1 dl mælk fra en sød ko

En smule Maizena til jævning

Et par klatter af den gode smør

Havsalt og hvid peber

Evt. skovsyre til pyntSmukt!

Begynd med hvidvinsreduktionen – den tager længst tid og alligevel er den ret hurtigt lavet.

Kom det finthakkede skalotteløg op i en lille gryde med en lille sjat olivenolie og et god klat smør. Lad løget sautere for middel varme i ca. fem minutter, indtil det er klart og let blødt.

Skru op for varmen og tilsæt vinen. Lad vinen koge ind til der er ca. 3/4 dl tilbage.

Imens vinen koger – den skal ikke buldrekoge selvfølgelig – skræller du de hvide asparges. Hold fast ved hovedet og brug en kartoffelskræller, eller en tyndskræller, som det også kaldes og skræl med lange rolige tag det yderste lag af aspargesene af. Hovedet skal ikke skrælles.

Det skal dog gøres med en forsigtig hånd, da de lange stængler kan knække ved hovedet.

Når du har skrællet dem alle, knækker du forsigtigt den nederste træede ende af hver asparges.Lækre, lange stænger i skønt selskab

Sæt en større gryde over med vand, der passer i størrelsen med dine asparges og lad vandet komme til kog.

Tilbage til saucen. Vinen burde nu være reduceret betragteligt og du skal nu tilsætte mælken. Skru ned til middelvarme og hold øje med gryden – når der er mælk involveret vil det oftest gerne koge over.

Mælken og vinen skal nu simre ind til ca. 1 dl.

Du kan nu koncentrere dig om rejerne.

Tag lidt dild fra til pynt. Hak resten fint. Kom rejerne op i en skål, tilsæt dild og fintrevet skal af citronen. Vend forsigtigt rundt og sæt skålen til side.De lækreste rejer på delikat bund

Giv reduktionen et lille drys hvid peber – du skal bruge hvid peber, fordi det giver det, for øjnene, pæneste færdige resultat. Smag den til og giv den også en smule havsalt, hvis du synes at den mangler lidt – endelig ikke for meget salt.

Jævn saucen med en lille smule maizena og skru ned for varmen, så den kun holdes varm.

Dit vand til dine asparges burde koge nu. Tilsæt 1½ tsk. salt og kom dine asparges i.

Hvis der er stor forskel i tykkelsen på dine asparges, skal de tykkeste i først og lige have 20 sekunder, inden du kommer resten i. Læg låget på gryden igen og lad dem koge i tre minutter. Sluk for gryden og fjern den fra varmen, men behold låget på og lad vandet blive i.

Find en tallerken frem. Rist eventuelt lidt godt brød til.

Monter reduktionen med et par klatter god smag – ca. 1 spsk. i alt. Sluk for den og fordel et par spiseskefulde på tallerknen. Dræn vandet fra dine asparges og læg dem på reduktionen på tallerknen, top med rejerne og giv til sidst tallerknen et drys med det sidste dild og eventuelt lidt skovsyre.

Spis denne lækkerbisken med det samme og nyd gerne et glas køligt hvidvin til.Et let, enkelt og yderst smagfuld måltid med skønt surdejsbrød til, uhm

Hver bid smager absolut vidunderligt og den milde hvidvinsreduktion fremhæver de lækre asparges delikate let parfumerede smag. Rejernes let salte note med den skønne snert af dild og citrus fuldender denne sublime smagsoplevelse og sender dig direkte i smagshimlen.

En større forårs og tidlig sommerdelikatesse skal du lede længe efter. De hvide asparges er ubeskrivelige lækre; sprøde, delikate og med en virkelig skøn smag. Deres sæson er kort, i forhold til de grønne asparges, så du skal bare smovse løs i dem, så snart du falder over dem i dit lokale supermarked, ved din grønthandler, i din favorit gårdbutik eller hvis du er så heldig at have dem i din have 🙂

Nyd denne lette og lækre sommerret med velbehag til frokost eller som et let aftensmåltid. Del portionen op i to og du har en skøn forret. Velbekomme 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.