Bøf Bourgogne

Print Friendly, PDF & Email

3 måneder til juleaften, lige præcis i dag 🙂 I weekenden har de kære meteorologer lovet den første nattefrost. Fuglene trækker sydpå i store flokke. Sig mig lige, venter vinteren lige om hjørnet? Er det ikke bare hyggeligt? Så er der endnu mere grund til at hygge med familien foran brændeovnen med spil, varm kakao med skumfiduser, stearinlys og lækre chocolate chip cookies, alt imens duftene fra en lækker simreret breder sig i hele huset, for eksempel en bøf bourgogne 😉 Bøf Bourgogne

I søndags var det fjerde simre-søndag og på menuen var bøf bourgogne, inspireret af Merrilees Parkers opskrift på Boeuf Bourgogne, frit fra hukommelsen fra et gammelt program om Frankrig. Som du ved har denne ret fristet mig i flere år og nu skulle det altså være. For det første passer den perfekt ind i mit tema, simre-søndag, for det andet må kød badet i rødvin simpelthen bare være lækkert og for det tredje, så var kødet der lige til denne lækre ret.

Hvis du selv har mod på at lave denne ret, så skal du være opmærksom på, at du skal begynde dagen før. Kødet skal marinere i mindst 12 timer og helst i 24.

Til trods for min store forventning til kød badet i rødvin, var jeg alligevel lidt skeptisk – en ret baseret på oksekød og en hel flaske rødvin kan gå begge veje. Enten smager det himmelsk eller også bestiller du en pizza… Gæt selv, hvilken vej det gik. Det smagte ikke himmelsk – det smagte vidunderligt, intet mindre end superb. Det er tæt på at slå mine braiseret svinekæber på smagen og så alligevel – begge retter er så lækre og delikate, at jeg tror de får en lige høj score ved mig.

Apropos svinekæber, så må jeg brødebetynget undskylde til min kære far – jeg har åbenbart fået svinekæber som barn, som benløse fugle. Som jeg sagde til min søde far, da han sagde det: Jamen far, jeg kan jo ikke lide benløse fugle.” Min søde far svarede:” Det er jeg ligeglad med – du har fået svinekæber før, basta!” Som datter af en meget madglad far, retter man ind og siger javel! 😉 Men undskyldningen skal han nu alligevel have, så undskyld søde far 🙂

Tilbage til den lækre bøf bourgogne, som jeg har tjekket med min far, at jeg ikke har fået før 😉

Til 4 personer skal du bruge:

800 g afpudset bovklump skåret i store tern, ca. 2,5 x 2,5 cm – kan du ikke finde bovklump, kan du bruge tykkam, tror jeg.

1 flaske Cotes du Rhone rødvin – det skal helst være en vin fra Bourgogne området, deraf navnet på retten og de franske vine er ikke så kraftige i smagen som min favorit de italienske vine, der vil blive for kraftige til denne ret. Nu håber jeg ikke, at jeg fornærmer nogle franske-vine-elskere…

5 store gulerødder i grove tern

300 g selleri i grove tern

2 store løg i grove både

1 helt hvidløg, upillet og skåret over på tværs, dvs. horisontalt

1 spsk. hele peberkorn

3 tørrede laurbærblade

4 skalotteløg i tern

3 spsk. dijonsennep

140 g baconskiver skåret i mindre stykker, ca. 1 cm stykker

2 dl vand

2 spsk. rigtig god smør – ikke et blandingsprodukt

2 spsk. olivenolie

Havsalt og friskkværnet peber

Dagen før:

Kom kød, gulerødder, selleri, løg og hvidløget i en stor skål. Læg laurbærbladene ind imellem kødstykkerne. Hæld peberkornene over. Hæld flasken med den gode rødvin over – du skal bruge hele flasken, selvom det virker af meget. Læg stanniol over og sæt skålen i køleskabet til dagen efter.Bøf BourgogneBøf Bourgogne

Kød og grønsager i skønt rødvinsbad

På selve dagen:

Begynd 2½ time før du forventer at servere maden.

Tag skålen ud af køleskabet og dræn rødvinen over i en anden skål igennem et dørslag eller en sigte. Pil kødet fra og dup det tørt. Bliv ikkeforskrækket over den psykedeliske lilla farve kødstykkerne har – det er bare rødvinen, der er trængt ind og har mørnet kødet. Pil gulerødder og selleri fra. Kasser peberkorn, laurbærblade, hvidløg og de grove løgbåde.Bøg Bourgogne

Psykedelisk lilla kødBøf Bourgogne

Og semi-psykedeliske grønsager 😉

Varm de to slags fedtstof op i en stor stegegryde, gerne en med en meget tyk og flad bund. Brun kødet godt af på alle sider ved høj varme, dette skal gøres af to omgange. Tag kødet op, når det er brunet godt af. Hæld baconstykkerne i og lad dem stege et par minutter, også ved høj varme. Tilsæt skalotteløg og lad dem stege med to-tre minutter, indtil de begynder at blive klare. Tilsæt gulerødderne og sellerien fra lagen og lad dem stege med sammen med bacon og løg i tre-fire minutter. Tilsæt kødet igen. Fordel 3 spsk. dijonsennep over kødet og rør godt rundt, så kød og grønsager bliver smurt godt ind i sennep. Du tænker nok, at retten bliver stærk eller at du ikke kan lide sennep. Men du må endelig ikke springe senneppen over – den giver endnu flere lækre smagsnuancer til retten og så jævner den retten en smule. Retten ville blive flad, hvis du undlader sennep, så lad endelig være med det. Krydr retten godt med havsalt og friskkværnet peber – du skal bruge lidt mere krydderi, end du regner med. Jeg talte drejene på min peberkværn og den fik 30 drej – det passede faktisk fint. Hæld rødvinen fra lagen over kød og grønsager. Læg låg på og skru ned til lidt under medium varme.

Retten skal nu simre i 2 timer, når den har simret i 45 minutter, tilsætter du 2 dl. vand og lægger låg på igen. Rør i retten et par gange undervejs. Når de 2 timer er gået, smager du saucen til. Den skal måske have lidt mere salt eller peber. Hvis den er lidt tynd i konsistensen, kan du jævne den med en smule maizena rørt ud i koldt vand – du skal ikke bruge ret meget, kun en smule.

Server din fantastiske bøf bourgogne med en lækker rodfrugtsmos eller en almindelig kartoffelmos. Bøf Bourgogne

Dette er ren comfort food, og som den søde kæreste sagde, så skal den altså spises, som rigtig comfort food skal – det vil sige i sofaen med benene oppe og i skæret af stearinlys. Jeg kunne kun give ham ret. Det er ren comfort food – kødet smelter på tungen og de dybe smage af marinaden, de møre grønsager og den let røgede smag af bacon komplimenterer hinanden helt fantastisk – det er virkelig en ret, der går helt ind i den inderste afkrog af sjælen. Den er tung, kraftig og alligevel let og delikat. Den lange marinering af kødet i rødvinen gør underværker ved retten og løfter den til et lille mesterværk. Jeg kan så absolut kun anbefale dig at prøve den. Du vil ikke blive skuffet.

Men helt ærlig, tre simre-søndage i træk med rodfrugtsmos må altså have en ende og det får det nu. Nok er jeg glad for rodfrugtsmos, men det er altså begrænset, hvor meget jeg kan spise af det. Derfor står denne simre-søndag i kyllingens tegn.

På søndag (plus 2 dage, dvs. tirsdag) har min kære blog, mit kære La Dolce Vita, mit helt eget hjertens barn, eksisteret i seks fantastiske måneder. Jeg har derfor besluttet, at det skal fejres med min langtidsstegte kylling. Grunden til at jeg har valgt lige netop denne ret til at fejre de første seks måneder med er; det er den mest søgte og sete ret her på La Dolce Vita, det er en af mine favorit retter og så passer den perfekt ind i mit simre-søndags tema. Og nej, den skal ikke serveres med rodfrugtsmos 😉

Indtil da, står den på en travl uge med mange arbejdsopgaver, projekt hjemmelavet syltede rødbeder, ture i skoven, besøg af den allerdejligste bonus søn, besøg ved mine søde forældre, fisketur, syning og mange andre spændende, sjove og underholdende ting. I dag er det en tur i skoven, der står på programmet. Jeg vil ud og finde flere af disse fantastiske kastanjer og måske nogle rønnebær til lidt dekorationer 🙂 Men bare rolig, jeg vender tilbage inden søndag 😉Kastanjer



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *