Blomkålsris

Blomkålsris

Blomkålsris eller blomkålscouscous er en lækker måde at spise blomkål på og det er en rigtig god måde at “snyde” lidt flere grønsager ind i hverdagen på.

Blomkål er ikke altid en lige elsket grønsag og det er synd. De små krøllede buketter smager vidunderligt, når de er tilberedt korrekt  – de skal ikke koge for længe, de skal kun have nogle få minutter og der skal stadig være bid i dem, så er de bedst. De er også super lækre i rå tilstand; sprøde, knasende og fyldt med lækker smag i stil med ærter, mmmhhhh.BlomkålsrisStegte blomkålsris med skønne røde prikker af chili

Jeg serverer oftest blomkål i rå tilstand, da den søde kæreste ikke ligefrem elsker blomkål – hans dårlige erfaringer med blomkål stammer fra overkogte “pruttelugtende” grå grønsager, som han så pænt beskriver det 🙂 Min mission er, at få ham til at kunne lide de dejlige krøllede tingester, der ligesom rosenkål, er super sunde og smager herligt – indtil videre er jeg godt på vej 🙂

Blomkålsris er en nem måde at lave blomkål på og den kan sagtens erstatte traditionelle ris eller bulgur og couscous som tilbehør til aftensmåltidet. Du kan serverer blomkålsris til boller i karry, krydrede kødboller, kylling eller fisk – du kan bruge dem til næsten alt 🙂

Til 2-3 personer skal du bruge:

1 stort blomkålshoved

2 fed hvidløg

½ rød chili

3-4 spsk. olivenolie

Havsalt og friskkværnet peber

Evt. røget paprika

Evt. lidt friskpresset limesaft

Fjern alle bladene fra blomkålen og skyl det godt. Dup det tørt i et rent viskestykke. Skær blomkålen ud i buketter og kom buketterne i en foodprocessor med en S formet kniv i bunden. Hak blomkålen til den har konsistens som ris eller bulgur – det tager kun et øjeblik.

Hvis du ikke har en foodprocessor, kan du rive blomkålen på den grove side af et rivejern, så opnår du samme konsistens.BlomkålsrisSnehvide blomkålsris au naturel 🙂

Sæt kålen til side.

Varm olivenolien op i en sauterpande eller en stor pande med høje sider. Hak hvidløgene og chilien fint og kom dem i den varme olie. Lad dem stege med et par minutter, uden at de tager farve. Tilsæt blomkålsrisene og lad dem stege et par minutter under omrøring.

Krydr godt med havsalt og friskkværnet peber.

Giv eventuelt risene lidt ekstra krydderi i form af røget paprika, citronpeber, cayennepeber eller hvad du nu føler for.

Jeg synes, at den røgede paprika og et skvæt limesaft passer perfekt til blomkålen, men det er en smagssag 🙂BlomkålsrisGyldne og lækre

Risene skal have cirka 5-7 minutter, så de er hurtigt lavet. Samlet set tager det kun 10-15 minutter at lave disse ris, fra blomkålen er hel til risene serveres – og det er jo skønt 🙂

Du kan også springe stegningen af risene over og servere dem rå. Vend dem i så fald gerne med friskhakkede urter, som basilikum, persille eller dild. Vend  også gerne ekstra grønsager i; her vil små tern af agurk eller squash gøre sig godt og små tomatbidder er også gode sammen med risene. Det gør også risene mere farvestrålende at se på, og både du og jeg spiser først og fremmest med øjnene 🙂

Jeg har serveret mine blomkålsris til skønne fiskefrikadeller med en dejlig lille salat af tomat, rucola og avocado til, lækkert 🙂BlomkålsrisFlotte farver, sundhed og mæthed på én tallerken, mmmhhh

Blomkålsrisene smager skønt med en dejlig note af røget paprika, en smule styrke fra chilien og en svag fornemmelse af syre fra limen. De mætter godt uden at give dig en overspist følelse og selv børn vil kunne lide dem 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.