Bagte kastanjer

Print Friendly, PDF & Email

I dag er en dag med lidt blandede følelser – min kære mormor kunne have fyldt 100 år i dag. Jeg mistede hende for 2½ år siden og savnet er der stadig, i dag er særlig slem. Jeg har dog valgt at hylde hende på min helt egne måde.
Da jeg var barn og vi besøgte min mormor og morfar fik vi altid Mormors kage – jeg var vist den eneste i familien, der kunne lide den. Det var en sukkerbrødskage til den lidt tørre side, men den smagte så godt syntes jeg dengang og det synes jeg faktisk stadig. Jeg bagte den for første gang i mit liv her til morgen – min hyldest til min mormor i dag på hendes, kunne have været, 100 års fødselsdag var mormors kage på mormors kaffestel med en kop stærk kaffe til – lige netop som min elskede og savnede mormor ville have serveret den 🙂Sukkerbrødskage
Kæresten tændte et lys for hende og så sad vi og nød kagen og kaffen fra mormors fine gamle Kahla stel i skæret fra stearinlyset til hendes minde 🙂 Det var en dejlig måde at mindes og fejre hende på 🙂Sukkerbrødskage

Selvom jeg er en smule trist i dag, så skal det ikke gå ud over dig, tværtimod 🙂 I går lovede jeg dig billeder og opskriften på bagte kastanjer – en dejlig delikatesse, der er lidt en luksusspise. Kastanjerne er i sæson nu og som jeg skrev i går, så er de lidt svære at finde, specielt her i provinsen – bor du i hovedstaden, kan du nok være heldig at finde dem i Torvehallerne. Kastanjerne sælges oftest i løsvægt – gå efter de største – jo større jo bedre. Beregn cirka 8-10 per person, afhængig af størrelsen. Jeg lavede 8 til kæresten og 8 til mig selv og det var passende. Kastanjer

De ubagte kastanjer – du kan svagt ane krydset i toppen

Kastanjerne kan spises både som forret, som en hygge-eftermiddagsspise og som lidt kræs en sen aftentime til et glas lækker rødvin.

Opskriften er ret simpel;

8-10 kastanjer per person

Havsalt

Rigtig god smør – ikke et blandingsprodukt

1 kg groft salt til at bage kastanjerne i

Tænd ovnen på 225 grader. Find et mellemstort fad eller to små tærtefade frem. Kom det grove salt i fadet/ene. Skær med en savtakket lille kniv et kryds i toppen af kastanjerne – pas på fingrene, kniven kan let smutte og så ryger der måske en finger eller to. Du skal igennem skallen, så kastanjen kan knække skallen under bagningen.
Sæt kastanjerne i fadet/ene med krydset opad og sæt dem i den varme ovn. Lad dem bage i 25 minutter. Tag fadet/ene ud og server kastanjerne i fadet/ene rygende varme. Pil skallen af de varme kastanjer og smør lidt smør på dem enkeltvis, en af gangen, drys med lidt havsalt og nyd en himmerigs mundfuld. Kastanjer

De bagte kastanjer folder sig ud som en tulipan 🙂

Nogle kastanjer kan være tørre og så skal du ikke spise dem – de skal smides ud, de smager ikke så godt. De bliver lidt beske i smagen. Det kan du dog ikke vide, førend de er bagt og du har knækket skallen.

Kastanjen har en fyldig og let sødlig smag med noter af nødder. Den er lidt blød i konsistensen og har dog en fylde, der overrumpler og fornøjer. Det er en delikatesse af en anden verden 🙂KastanjerMmmhh, lækkerbisken 🙂

Jeg købte så stor en portion i går, at der også er kastanjer til aftenhyggen i dag – skønt 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *