Appelsin- og chokoladespecier

Appelsin- og chokoladespecier
Print Friendly, PDF & Email

Glædelig 1. søndag i advent 🙂 Min adventsgave til dig er mit bud på en ny julesmåkage; appelsin- og chokoladespecier. Jeg elsker det traditionelle bagværk til jul, men hvert år skal jeg altid eksperimentere med en ny julesmåkage og mit eksperiment blev vellykket.

Mine forældres adventskurv indeholdt et glas af disse lækre, sprøde appelsin- og chokoladespecier i dag og de er så gode, at mine forældre næsten spiste dem alle på én gang 🙂

Jeg elsker at bage småkager og endnu mere, når det kan gøres hurtigt og nemt. Disse her lækre sager opfylder de kriterier. Dejen laves den ene dag og dagen efter skæres de i skiver og bages. Perfekt til de travle juledage.

Til ca. mange appelsin- og chokoladespecier skal du bruge:

160 g stuetempereret smør af den gode slags

240 g rørsukker

2 stuetempererede store æg fra en glad høne

360 g hvedemel

Revet skal af en økologisk appelsin

100 g hakket mørk chokolade med ca. 62% kakaoindhold

Dag 1:

Rør smør og sukker sammen. Tilsæt æggene og appelsinskallen. Rør sammen og tilsæt til sidst melet og chokoladen. Saml dejen og rul den til en pølse på ca. 3-4 cm tykkelse.

Pak dej-pølserne ind  og læg dem på f.eks. et skærebræt i køleskabet natten over. De skal ligge næsten et døgn i køleskabet, så smagen af appelsin kan trænge godt ind i dejen. Det gør dem også lettere at skære.

Dag 2:

Tænd ovnen på 180 grader – ikke varmluft. Beklæd et par bageplader med bagepapir og tag dej-pølserne ud af køleskabet. Skær dem i ca. ½ cm tykke skiver med en skarp kniv og fordel dem på bagepladerne. De flyder ikke så meget ud, så de kan ligge lidt tæt, men ikke for meget.

Bag dem øverst i ovnen i ca. 6-8 min. De skal blive let gyldne i kanterne endelig ikke for mørke. De virker bløde, når de kommer ud, men de bliver sprøde under afkølingen på en rist.

Når specierne er helt kolde pakker du dem i lufttætte glas eller kagedåser. De er perfekte til værtindegave, drillenissegave, forkælelse af familie, naboer, venner og kollegaer eller bare til dig selv med en kop god the, kaffe eller et glas af julens gløgg til, uhm.

Specierne er sprøde og knasende med en skøn smag af chokolade. Appelsinen er ikke overvældende i småkagen, men lister lige så stille ind og giver et parfumeret efterspil til chokoladens let bitre note. Sammen er appelsinen og chokoladen det perfekte makkerpar i denne skønne nye favorit julesmåkage, som min kære forældre allerede har bestilt en ekstra portion af til i år og til næste års julebag 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *